pátek 2. října 2020

Tlakový hrnec princip

Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření (1°C až 1°C, teplota varu vody za normálního tlaku je asi 1°C), a tím i rychlejšího uvaření pokrmu. Papinův hrnec neboli tlakový hrnec je tlustostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Dnešní podoba Papinových hrnců prodělala za ta léta svůj rozvoj a získala současnou podobu, ale princip a účel tohoto hrnce se nezměnil. První tlakový hrnec byl vyroben již v 17. Papinův (též tlakový ) hrnec slouží ke zkrácení doby potřebné k vaření potravin.


Když se voda zahřeje na teplotu 1°C (za běžného tlaku) a je stále zahřívána, slouží dodané teplo k přeměně vody na páru. V běžných hrncích pára uniká okolo pokličky ven do volného prostoru. U tlakového hrnce pára neuniká a. Několik hodin za plotnou je minulostí! Také díky němu výrazně uspoříte čas, který strávíte při vaření. Celková síla stěny je však pouhých mm, což není příliš.


Menší tloušťka stěn bohužel snižuje úspornost hospodaření s tepelnou. Jak použít tlakový hrnec. Tlakové hrnce jsou kuchařské kouzlo - jsou totiž tolik rychlé! Pokud se skutečně ponoříme do historie, zjistíme, že se jednalo spíš o vedlejší produkt bádání v oblasti fyziky páry, kterému Papin zasvětil celý život, a kterým umožnil mnohým dalším vynálezcům dokončit jejich vlastní projekty. Vyšší tlak umožňuje dosiahnutie vyššej teploty varenia, a to 1- 1°C (za normálneho tlaku v našej nadmorskej výške je možné dosiahnuť teplotu varu vody - 1°C).


Současné tlakové hrnce mají moderní design, užitečné funkce a všem kuchařům ušetří nejen energii, ale především čas. Plynový ohřev, Funkce dvojího vaření, Indukce. Princip tlakového hrnce. Jaký je princip fungování. Vyšší teplota v tomto případě znamená rychlejší přípravu pokrmu.


Jestliže vaříte ráži, bulgur nebo jiné potraviny, které se úpravou rozpínají, naplňte hrnec pouze do poloviny. Jeho konstruktér, Denis Papin, ho dal o dva roky později patentovat. Přístroj mohl na rozdíl od většiny dnešních, v kuchyních používaných hrnců, po libosti měnit tlak uvnitř nádoby. Díky němu jsou pokrmy nejen zdravé a chutné, ale hlavně rychle uvařené.


I přesto však mnoho z nás chová tlakovému hrnci nedůvěru. Papinův tlakový hrnec využívá efektu, kdy je díky vaření pod tlakem dosahováno vyšší teploty. Díky jeho využití je možno zkrátit čas vaření a tím pádem i použití elektrické energie či plynu o … tři čtvrtiny. Finanční úspora je opravdu obrovská, ale není to. S príchodom moderných trendov vo varení sa však používame čoraz menej.


Výrazně zkracuje čas na přípravu různých produktů, může dokonce i nejtěžší maso přeměnit na jemnou šťavnatou moučku. Tlakový hrniec mal kedysi v slovenských kuchyniach stabilné miesto. Vaření je tak rychlejší a efektivnější než v běžném hrnci. Vynálezcem tlakového hrnce byl Denis Papin, který se dlouhodobě věnoval studii o rychlejším a. Razantními změnami však prošly bezpečnostní prvky. Je tlakový hrnec bezpečný?


Nové modely tlakových hrnců již mají hned několik pojistek a ventilů, které zajišťují vyšší bezpečnost, než tomu bývalo u papiňáků našich babiček. Rychle připravte vynikající pokrm, můžete použít vysokotlaký tlakový hrnec pro plynový sporák Stovky let lidé pečou potravu v ohni v kovových pokojích. Oceňujeme především úsporu času a úsporu energie.


Přes všechna plus, jsou i zde některé nevýhody: Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat. Autorka projektu Lívia Halmkan sa v debatách často stretávala s názorom študentov a študentiek, že ak nastane vo vzťahu ťažká kríza, vzťah je naveky poškodený a treba si nájsť nového partnera. Málokterá domácnost se dnes obejde bez Papinova tlakového hrnce. Jeho princip zůstal celá léta stejný.


Oproti svým předchůdcům toho však dnešní modely umějí mnohem více. Ahoj, pořídila jsem si tlakový elektrický hrnec (Avair Ida), je super, ale mam jen pár receptů, které byly přibalené u návodu. Nemám s tlakovým hrncem obecně zkušenosti, a tak sháním nějaké další recepty (nebo dávkování surovin), než se zajedu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky