středa 14. srpna 2019

Lyofilizace doma

Ať už při sportu, práci nebo doma u televize. Myslim si ze prirodni cestou bez chemie doma se da udelat lepsi sladkost pro deti nez kupovat ruzne bonbony apod. Většina bakterií se procesem lyofilizace inaktivuje – v průběhu skladování nepředstavují problém. Jaká je výhoda lyofilizace u potravin které jdou dobře sušit i. AMARU je malý a cenově dostupný lyofilizátor potravin s maximálně jednoduchým nastavením a ovládáním. Je navržen tak, aby kapacitou vyhovoval především menší výrobě sušených potravin, ale aby bylo možné kapacitu násobit více přístroji při zachování rozumných investic.


Jedná se tak o komplikovanější způsob sušení ovoce, které však oproti klasickému postupu sušení teplem přináší řadu výhod. Z pohledu lyofilizace by tak ideální forma byla jablečná drť, která zůstane po moštování. Zájem ale je naopak o sušení celých plodů, případně v nakrájené formě. Kdybychom jablko nakrájeli na měsíčky (v nejtlustším místě cca mm), už lze uvažovat o tom, že by se nám lyofilizace mohla vyplatit.


Mimo zavařování jsou to dva nejčastější způsoby jeho dlouhodobého uskladnění. Dát koření či bylinky na nějaký tác a nechat zmrznout a to „nějak“ vyschnout. Lyofilizace x ošetření koření a soli. Bohužel to takto jednoduše nefunguje. Každý z nás se už setkal se sušeným nebo mraženým ovocem.


Takovýmito produkty mohou být suchá injekce, farmakologické či kosmetické přípravky, ale i káva, ovoce nebo květiny. Proces lyofilizace odebere z potravin jenom vodu. Všechny vitamíny a výživové látky jsou zachovány, což nelze říct o jiných metodách sušení. Protože se téměř celý proces odehrává v mínusových teplotách, nehrozí ztráta toho, co na ovoci, zelenině nebo masu máme rádi.


Nepostradatelná vlastnost v každé ROW kuchyni. V tomto díle se podíváme na možnosti uchovávání sušeného maso. Možností je mnoho a zálěží hlavně na tom, jak dlouho potřebujete maso udržet v idélní kondici.


V souvislosti s příspěvkem o aplikaci popela a koření na povrch sýrů vyvstal dotaz, zda je možné koření a zeleninu lyofilizovat doma v mrazáku. Toto je několik srovnání, vychází z toho to, že lyofilizace není jen moderní metodou, ale také velmi prospěšnou. Miestne kmene v Severnej Amerike uctievali tieto plody, pretože verili, že im čučoriedky zoslal boh, aby ich rodiny nezahynuli hladom.


Jak zpracování vlastně probíhá? Vybrané ovoce rychle zamrazíme a pak usuší za nízkého tlaku. Pochutnejte si na křehkých, lehkých a výtečných plodech a prospějte tak svému zdraví. Běžené sušení ovoce dnes nahrazuje modernější sušení mrazem ( lyofilizace ), které má oproti němu řadu výhod.


Klasický způsob sušení probíhá tak, že necháme na ovoce působit teplo a postupně se z něj odpaří většina vody. Plody se nechávají na slunci, v kamnech nebo sušičce. Po nějakém čase pak ovoce získá. Relativní novinkou poslední doby je lyofilizace , tedy sušení mrazem.


Využívá se zejména u ovoce, které je pak lehoučké, ale zachovává si svou barvu, chuť a není třeba jej proslazovat. Sušení můžete vyzkoušet i doma , nejlépe za pomoci sušičky. Nemusíte se omezovat jen na houby, výborné jsou tradiční křížaly z. Výhoda spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky