pondělí 26. srpna 2019

Džezva káva

Džezva je pravděpodobně nejstarší známý způsob přípravy kávy. Ve světě je táké známá jako cezve nebo ibrik. Káva takto připravená je chuťově úplně něco jiného, než čeho dosáhnete zaléváním či tlakovou extrakcí. Stylová džezva vyrobená v Turecku je měděná, uvnitř pocínovaná.


Káva se do džezvy používá co nejjemněji namletá. Připomíná prach a tvoří hrudky.

Pro přípravu se používá nejčastěji směs arabiky a robusty, nebo i jen robusta samotá a to hlavně díky schopnosti vytvořit bohatou cremu. Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané, či tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v případě ostatních způsobů přípravy. Poněkud zvláštní je též slazení kávy a přidávání koření při přípravě, vychází však z dlouhé tradice. Káva Costa Rica Tarrazu, zrnková Káva Brazílie Santos, zrnková Káva Guatemala Tres Maria, zrnková Káva Kolumbie Supremo, zrnková Káva Dominikánská republika Barahona, zrnková.


Džezva na kávu, neboli turecky Ibrik či anglicky czezva, je starý způsob přípravy kávy, který se dnes využívá zejména v Turecku. Avšak turecká káva nabývá na popularitě i západních státech. Pravá turecká káva se připravuje jinak, než jak jsme zvyklí.

Brdská káva V naší nabídce pražené kávy naleznete vedle oblíbených směsí Brdské kávy Fabián a Medulína, také odrůdové kávy z různých oblastí pěstování kávovníku, které vám nabídnou možnost více experimentovat a poznávat bohatý svět kávových aromat a chutí. Směsi na tureckou kávu jsou světleji upražené, aby se dostatečně rozvinula chuť kávy v džezvě. Tradiční způsob přípravy kávy v džezvě vyžaduje, aby káva byla jemně umletá.


Náš speciální mlýnek s přírodními kameny umele kávu tzv. Samotná nádobka má tvar kužele, jehož zúžené hrdlo je důležité při vytváření cremy – ano původní crema pochází právě z tohoto způsobu přípravy a pro oddělení sedliny opatrným naléváním. Jedná se o kávu zalitou horkou vodou, po jejímž vypití zůstane v šálku takzvaný lógr. Jedná se o klasickou přípravu kávy v českých podmínkách a někdo od ní nechce upustit ani v době, kdy se mnohem více vyplatí si tuto kávu připravit například v pressovači či kávovaru.


V horní části je džezva rozšířená, to proto, aby vám káva náhodou neutekla, a nechybí ani zobáček pro pohodlné nalévání kávy. Je to jedna z nejstarších metod přípravy kávy vůbec a také jednička v přípravě pravé turecké kávy. Není divu, pochází z arabských zemí, domoviny turecké kávy.


Džezva vypadá trochu jako Erlenmeyerova baňka, vyrobena z kovu (ty nejvzácnější dokonce ze stříbra nebo zlata) nebo nerezu a někdy pokryta tepanými motivy. Uvnitř je většinou pocínovaná. Vrchní část nádobky je opatřena límcem, kam může káva „vyběhnout“ během přípravy aniž by přetekla. Ochutnejte a vybírejte zároveň ze širokého sortimentu kávového příslušenství. Jedním z těch nejstarších je příprava kávy v džezvě.


Je to vlastně typ varné konvice určené k vaření kávy. Při přípravě kávy v džezvě získá káva jedinečnou chuť, které jinak nedosáhnete.

Džezva se používá převážně k přípravě pravé turecké kávy. Na horním okraji má rozšířený límec, kam může káva vyběhnout aniž by přetekla, a hubičku, která usnadňuje nalévání. K nádobce je přinýtována dlouhá rovná a často. Jde o krásný rituál a odměnou je malý šálek velmi silné kávy. Zlatna džezva se izvozi u zemalja svijeta, najviše u Sjedinjene Američke Države, a potom u Švedsku, Sloveniju i Hrvatsku.


Prema istraživanju agencije za istraživanje tržišta IPSOS, Zlatna džezva je prvi brand po lojalnosti potrošača u Bosni i Hercegovini kada je riječ o kategoriji tradicionalne kave. Predaj džeziev na kávu. Vyzerá napríklad ako na obrázku vedľa. Kvalitná a čo najčerstvejšia káva musí byť zomletá na veľmi jemno. Takmer na prach, oveľa jemnejšie ako na.


Bez správné konvičky na šlehání mléka se Vám nepodaří udělat správné cappuccino ani latté. Džezva , konvička je důležitá součást každého baristy. Nabízíme spoustu velikostí, tvarů a dizajnů konviček, vhodných na šlehání mléka. Zlatna džezva Prava bosanska kafa, simbol Bosne i dugi niz godina dio bosanskog identiteta i tradicije koja se prenosi generacijama.


Prijatnog i punog okusa, te prepoznatljiva po intenzitetu mirisa pruža posebno zadovoljstvo, zlatne sate , kao poklon čija se vrijednost ne može izraziti materijalno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky