pátek 2. srpna 2019

Konzervace moštu křenem

Mražení moštu bych bral, chemickou konzervaci taky, ale jen s tepelnou úpravou. Je to prostě živý maglajs. Konzervace jablečného moštu bez vaření - dlouhá trvanlivost! Moštování - výroba jablečného moštu - Production cider.


Ingredience: křen – 3g, voda – 2ml (případně vývar), olej (nejlépe slunečnicový) – 1ml, ocet () – polévková lžíce, krystalový cukr – polévková lžíce, sůl – kávová lžička. Příprava: Čerstvý křen pečlivě a důkladně očistěte ve vodě a oloupejte.

Jablečný mošt konzervuje za syrova, a to křenem. Do padesátilitrového demižonu dává devět až deset lžic najemno nastrouhaného křenu, přelije ho moštem a pak mošt postupně podle spotřeby stáčí do menších lahví. Pila jsem mošt konzervovaný křenem.


Na chuti to bylo poznat jen téměř neznatelně. Recept: Dvě polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého křenu na litrů moštu. Do litrů moštu se přidá lžic nastrouhaného čerstvého křenu, roztok se přelije do lahví a zavíčkuje bez zavařování. Křen spadne ke dnu sklenice, uchová mošt na dlouhou dobu, zároveň mu dodá charakteristickou lehce štiplavou zajímavou příchuť.


Jiz pri mixovani jsem zacala slzet a kaslat, sila neuveritelna!

Ale jak rika ostatni, pak to prejde a clovek si zvykne. Opravdu vyborna zalezitost a hlavne jeden nemusi pokazde strouhat a spinit. Get without the ads. Skip trial month free. Drtič a lis na ovoce moštování jablek (jablečný mošt) Martin Paleček.


Ahoj moštovači, po pročtení diskuze jsem zmatený. Mám v plánu cca 150l moštu do PETek. Máte-li již kořen křenu buď vykopaný, nebo zakoupený, opomeneme nejprve to, že je potřeba ho nějak opracovat, protože to, co si musíte ujasnit jako první, je, co s křenem chcete dělat, zda ho chcete nechat syrový, nebo ho uchovat, připravit si jablečný křen, naložit ho s medem a podobně. Další způsob konzervace je, že mošt v otevřené kameninové nebo smaltové neoprýskané nádobě zahřejeme na teplotu °C, a teprve pak jím ještě za horka plníme lahve. Ty však musíme předem zahřát, aby vnitřním pnutím při naléváni horkého moštu nepraskaly.


Lahve uzavřeme zátkami a položíme na bok. Oetkera na litry moštu. Mošt se musí zahřát na cca 80°C, aby s zničily enzymy, které rozkládají. Vypili jsme ho do konce roku.


Znám výborný salát z řepy se zelím kg vař. Dnes jsem měl možnost ochutnat vynikající Ivaniny houbové zavináče které udělala podle receptu z Damyka. A podle všeho by takto zpracované houby měly dlouho vydržet, tak to dávám do tématu konzervace sklizně.

Nejjednodušší variantou, jak mít šťávu z červené řepy, je koupit si ji. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme je asi minut při teplotě °C. Zmrazit můžeme bílé i červené.


Najdete tu české a světové recepty, diskuze o vaření a pečení nebo fotky přímo z kuchyně. Mošt vyrobíte doma vymačkáním šťávy z ovoce, postup je na každý druh jiný. Jinak, nevím odkud jste ale já mám v okruhu km moštáren (pět)! U vína je většinou Kč za stupeň cukernatosti a odrůdě.


A v postapo bych se asi snažil z moštu udělat víno, dokud by mě někdo nenaučil jak udělat jabkovici - postup víceméně znám ale z vyskoče mám strach. K filtraci, když ho necháš postát vyfiltruje se sám - usadí se. Tuto směs vložíme do zavařovaček, zalijeme nálevem, zavařovačky uzavřeme a po dobu minut při teplotě °C sterilujeme ve vodě, troubě či jiným způsobem. Recept na zavařovanou červenou řepu se zelím, cibulí a křenem. Zakoupený křen omyjeme a necháme ponořený den ve studené vodě s octem.


Po očistění křen nastrouháme do misky, ve které je ocet, aby nám křen nečernal, při strouhání promícháváme. Nejméně pracná konzervace , při níž se používají vhodné pet lahve. Proto se upravuje a prodává ve formě past a prášků. Prášek je nutno smísit s malým množstvím vody a vytvořit jemnou kašičku. Pasty bývají nejčastěji prodávány v tubě nebo někdy v kelímku.


U nás ji můžeme v japonských předpisech (např. v suši) nahradit ostrým křenem - nebo pastou Krenex. Má nízký obsah tuku (obvykle asi ) a používá se například jako náplň do sladkých i slaných koláčů nebo do salátů. U nás je již k dostání v různých chuťových variantách (s paprikou, bylinkami, křenem , s hrozinkami a vanilkou, s ananasem).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky