pondělí 18. července 2016

Povidla z letních jablek

Ochutnáme a popřípadě dochutíme, jelikož používáme různé odrůdy jablek , tak budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše, tj. Hotová povidla nalejeme do vyhřátých sklenic, uzavřeme a při °C sterilujeme minut.


Pak za stálého míchání vaříme na. Recept na povidla z letních jablek.

Ingredience: kg letních jablek , l octa, kg cukru. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou pomalým varem zahuštěná oloupaná jablka. Od marmelády, džemu nebo jablečného rosolu se liší jednak hustší konzistencí, ale především tím, že se do nich nepřidává cukr (a nebo jen ve velmi malém množství – na jeden kilogram rozvaru nanejvýš 1gramů).


Povidla z jablek ,recept, návod na vaření,suroviny. Džemy děláme z jablek ještě mírně navinulých, povidla a přesnídávky z jablek zralých až přezrálých, moučných. Přezrálá moučná jablka mají výhodu nízkého obsahu vody v dužině.


Výrazně se tím zkrátí doba varu.

Konzervy z letních jablek si zachovávají výraznou jablečnou vůni a pěknou světlou barvu. Dnes jsem zkusila udělat povidla z broskví a jsou super, Dost zralé broskve oloupat a nakrájet na menší kousky a nechám rozvařit. Můžete rozmixovat, ale já to nechám jak to je.


Nemusí se extra moc hlídat. Sem tam ke konci pečení promíchat. Upečené dám do sklenic a já pro. Zdravím a zoufale sháním recept na zavařování letních jablek. Máme dva obrovské staré stromy a ujídat, péct a rozdávat nestačíme.


Pamatuji si z dětství, že babička zavařovala něco, če. Máte letos velkou úrodu jablek a už teď se děsíte, co si s nimi počnete? Navíc když jich spousta popadá a načervaví a budete je muset vykrajovat… Co s tím vším?


Vyberte si z osvědčených receptů babiček i moderních kuchařů a připravte si zásoby na zimu. Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. A také skoro bez práce. Prostě je strčíme do trouby a počkáme.


Pak se budeme držet, abychom je nesnědli dříve než je nandáme do skleniček. Jsou naprosto vynikající.

Byl u toho trochu jiný postup, pokrájet oloupaná jablka na kousky, dát do plastové nádoby, zasypat cukrem a zalít octem, nechat přikryté utěrkou hod. Mléko s cukrem a pudinky uvaříme dle návodu do hustého pudinku, který odstavíme a ještě do horkého vmícháme máslo, které necháme mícháním volně a bez dalšího vaření rozpustit. Ten ocet z toho časem vyprchá a je to dobré k jakémukoliv použití. Je to pikantní, měla jsem tato jablková povidla.


Osvědčeným způsobem se stala domácí výroba jablečných povidel. Očištěné čtvrtky jablek dobře opláchneme. Dostatečnou hustotu nám prokáže metoda našich babiček – když se cestička při míchání neuzavírá a jablečná povidla z vařečky odpadávají v kouscích, jsou dostatečně uvařená. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu.


Postup: Jablka nakrájíme na malé kousky. Moje teta dělala z letňáků povidla v troubě. Pak to přelila do hrnce (do pekáče šla další jablka, byla to sériová výroba), přisypala cukr, vanilkový cukr, skořici, tuším i trochu citronu a ještě povařila. Teď v létě jsou zahrádky plné malých letních jablíček, která se rychle kazí. My z nich děláme osvěžující šťávu bez cukru.


Video není sponzorované. Všechny produkty jsem si. Kroužky jablek postupně namáčíme v těstíčku a vkládáme do horkého oleje. Z obou stran je smažíme dozlatova, poté necháme okapat na ubrousku. Posypeme moučkovým cukrem, přidáme zmrzlinu, kterou posypeme skořicí.


Smažená jablka se zmrzlinou ihned podáváme. Zaujaly vás naše recepty? A co z přebytečných jablek. Ještě chvilku povařte, tyčovým mixérem rozmixujte a buď pomocí trychtýře (s naběračkou by vám mohlo ovoce ukápnout na hrdlo sklenic a tak je kontaminovat) plňte do lahviček nebo smíchejte s dalším povařeným ovocem – na ochucení ho většinou stačí méně než jablek.


A zbytky z jablek nemusíte vyhazovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky