úterý 15. května 2018

Skladování potravin v lednici

V první řadě platí podle dietoložky Karolíny Hlavaté metoda FIFO (first in - first out), tedy první dovnitř, první ven. Ani v lednici není trvanlivost potravin nekonečná, a tak touto metodou zabráníme jejich zbytečnému kažení z důvodu prošlé doby použitelnosti. Skladování potravin v lednici : Co do ní nepatří? Dodržovat správné zásady skladování potravin v lednici je důležité, protože napadené nebo staré jídlo nám může způsobit zdravotní potíže.


Proto nezapomínejte na dodržování základních hygienických pravidel, pravidelný úklid a vyčištění lednice a co nejrychlejší spotřebování načatých nebo otevřených potravin. Jsou tomu i primárně určeny.

Na jejich místě se udržuje ideální vlhkost pro skladování těchto potravin. V prvním přehrádce nad boxy skladujte maso a ryby. V této zóně lednice je největší zima. Syrové maso by mělo být vždy zabalené tak, aby nekontaminovalo okolní potraviny.


Nutné je i čas od času lednici důkladně vytřít (ideálně octovou vodou) a udržovat v ní pořádek, tzn. Naklíčené luštěniny mohou být kontaminovány patogenními bakteriemi. Uskladnění v lednici zabrání nebo omezí jejich pomnožení.


Připravíte-li si doma salát z luštěnin na druhý den, ideálně ho skladujte v chladničce a plastové uzavřené nádobě. Přemýšleli jste někdy nad tím, co patří a nepatří do lednice?

Je celá řada potravin , které v lednici ztratí chuť, klesne jejich kvalita nebo se rychleji zkazí. Plastové krabičky jsou obvykle v každém domě, protože jsou úspornější než nádobí z hliníku a jiných materiálů. Problém je, že skladování některých potravin v plastových krabičkách je nebezpečné. Uspořádání potravin v ledničce po patrech.


Z ovoce je vhodné ukládat do lednice hroznové víno, bobulovité druhy ovoce a také zralá jablka a hrušky, určená k brzké konzumaci. A při zmrazování masa, ryb, omáček nebo polévek vše uchovávejte v sáčcích, abyste ušetřili místo. Poté je můžete během rozmrazování vyrovnat, což zároveň urychlí jejich rozmrazení. Pokud si tyto základy dobře osvojíte, budete se moci stát mistry skladování potravin v chladničce.


Z tohoto důvodu skladujte v chladničce odděleně například syrové maso nebo vejce a také neomytou zeleninu. I v lednici můžete zkusit pár fíglů, které prodlouží trvanlivost některých potravin. Například bylinky prý vydrží déle, když je zabalíte do alobalu.


Parmazán, který vybalíte a nespotřebujete, už nevracejte do. Mnoho druhů potravin nemusí být uchováváno v lednici , například rýže, těstoviny a mouka, mnoho druhů nápojů, konzervované potraviny a neotevřené nádoby. Ale je stále důležité dbát na to, jak je ukládáte.


Je totiž velmi důležité, kam chcete v lednici konkrétní potraviny uložit. Proto musíte potraviny promyšleně umístit, aby zůstaly co nejdéle čerstvé. Zásady skladování potravin v lednici Celou lednici pravidelně umývejte a dezinfikujte.


Názory ve skladování určitých druhů potravin se liší, tudíž pro vás máme pouze některé z nich, u kterých víme, že jim tato forma skladování neuškodí.

Banány do lednice určitě nepatří, stejně tak jako hrušky či zázvor, které mají tendenci v lednici plesnivět. Prozkoumejte nástěnku „ Organizace potravin v lednici “ uživatele MTnabytekcz na Pinterestu. Podívejte se na další nápady na téma Organizace, Kuchyně a Nápady do kuchyně.


Ochrana potravin musí být zajištěna během výroby, zpracování, skladování a distribuce. To jak a kde skladujeme potraviny, ovlivní jejich čerstvost – a co je snad ještě důležitější – bezpečnost a zdravotní nezávadnost hotových pokrmů. Ryby jsou na skladování ještě náročnější.


Jejich maso totiž obsahuje velké množství bílkovin, a proto se rychle kazí. Navíc většina čerstvých ryb prodávaných v České republice byla zamrazena už na moři a následně rozmrazena. Nikdy je proto nemějte v lednici déle než jeden den. Sklep je chladný, dobře větraný, ale prostorný, čímž má oproti lednici velkou výhodu.


Téměř všechny sklepy jsou stavěny pod úrovní země, což jim zajišťuje chlad.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky