Málokterých věcí se na trhu prodává tolik, jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů (když nepočítáme přístroje na zhubnutí bez námahy). Nicméně existuje mnoho ověřených způsobů, jak naostřit nůž. Tipy, jak nabrousit nože bez použití brousku. Tupý nůž je horší, než žádný nůž.
Naostřete si ho svépomocí. Nůž ovšem držíte na plocho.
Profesionálně naostřené nže během pár sekund a bez námahy! Podívejte se, jak to funguje. Už víte, jak nabrousit nůž ? Pokud se budete broušení na brousku teprve učit, vezměte si starý nůž a na něm si rovnoměrné přejíždění přes brousek a držení stálého úhlu vyzkoušejte.
Uvidíte, že po pár pokusech vám půjde broušení velmi snadno a během chvilky si nabrousíte všechny nože, které máte doma. Správně nabroušený nůž je zárukou úspěchu snadné manipulace a jednoduššího i přesnějšího krájení. V každé domácnosti nastane chvíle, kdy každodenním používáním ztratí nůž svou ostrost.
Broušení nožů zvládne každý. Chce to ale trochu cviku a dodržovat při broušení nožů pár pravidel.
Dobře nabroušený nůž nás chrání před úrazy. Pokud se o své nože budete starat a pravidelně je budete brousit, pak vám kvalitní nůž vydrží i roky. Jestliže oba testy selhaly, pak je potřeba nůž nabrousit. A jak na broušení doma? Pro správné dokončení broušení je nutno nejen pochopit, co jehla je, ale hlavně se naučit, jak se jí zbavit.
Pokud ji pouze srovnáte, bude sice nůž na první pohled ostrý, ale při kontaktu s tvrdším materiálem se jehla ohne a nůž bude rázem „ bez ostří“. Neobejdeme se bez něj v lese ani v domácnosti. Ale každý nůž se čas od času ztupí a je potřeba mu opět navrátit jeho prvotřídní vlastnosti. Můžeme využít služeb nožíře, ale měli bychom umět vystačit si sami.
Systém pracuje tak, že do štěrbiny ve vodítku se vsune nůž a jak vodítko klouže dolů, tak zároveň nožem táhneme, jako když řežeme. Jak tedy nabrousit nůž ? Nevýhodou tohoto systému je, že můžeme nabrousit nůž pouze pod dvěma úhly, které jsou v podstatě dané vodítkem a dále je to orientace mikrozubů, které jdou souběžně s ostřím. Určitě víte, jaká je to práce ukrojit krajíc chleba tupým nožem. A když hledáte brousek zjistíte, že jednoduše zmizel. Láďa Hruška má v kapse nejednu skvělou vychytávku, jak nůž nabrousit i bez brousku.
Láďa Hruška poradí, jak si můžete nabrousit nůž bez brusky Ať už rádi vyrábíte užitečné vychytávky a zlepšováky do domácnosti ve své dílně, recyklujete a využíváte věci, které by ostatní už vyhodili, nebo je vaší vášní péče o zahradu, Vychytávky Ládi Hrušky jsou tu pro vás každou neděli odpoledne. Politika, zprávy, šoubyznys, bydlení, dům a zahrada. Zprávy, které vás baví.
Používání brousku ovšem ubírá z čepele částečky kovu a tím snižují životnost nože. Ocílka narozdíl od brousku rovná kov a vyhlazuje drobné nerovnosti, pokud budete ji, životnost vašeho nože naopak prodloužíte. Největší problém je však tehdy, kdy musíte nabrousit nože.
Ty se však také brousí naprosto báječně, a to za pomocí keramických misek. Když je totiž otočíte a nožem přejedete po kole, na němž mísa stojí, nůž se nabrousí takřka ihned. Musíte pořádně přitlačit, aby se nůž do pečiva zakrojil.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.