neděle 9. prosince 2018

Jak postavit sušárnu ovoce

Způsobů, jak se dopracovat k tradiční sušárně ovoce , existuje samozřejmě víc. Můžete mít například to štěstí, že zrovna vám jedna její opuštěná ruina stojí v zahradě – pak se jen stačí pustit do její rekonstrukce. Jak jsme začali se sušením Domácích dobrot. Tak vznikla myšlenka postavit sušárnu ovoce.


Cesta k tomuto podnikání nebyla jednoduchá.

Přeci jen pracujeme s potravinou a tato výroba podléhá mnoha nařízením. Pokud to myslíte se sušením celého ovoce opravdu vážně a máte dobré zdroje, zajeďte se inspirovat do skanzenu. Také by šly použít staré sušárny na chmel.


Sušárny ovoce sloužily k sušení švestek, jablek i hrušek. Stávaly v zahradě zemědělské usedlosti nebo v ovocném sadu. Stavby sušáren byly dřevěné nebo zděné konstrukce, kryté doškovou, šindelovou nebo pálenou střešní krytinou.


Jak vidíte z přiložených obrázků, sušičku můžete vyrobit v mnoha obměnách a velikostech.

Záleží na vaší potřebě a na tom, jaký materiál máte po ruce. Pro větší sušičky se hodí opatřit je v přední části kolečky, protože bývá třeba několikrát denně se sušičkou manipulovat a najít správnou polohu vůči slunci. V podstatě jde o to, jak si uchovat doma či v okolních eko farmách vypěstovanou zeleninu až do zimy.


Usušit ji je jedna z možných metod. Sušit lze samozřejmě mnoho dalších potravin – houby, ovoce , sušenky a jiné dobroty z dnes se tak rychle rozvíjejícího trendu raw stravování. Prosím o radu, jak postavit sušičku na ovoce a zelninu na tuhá paliva. Nemůžu nikde najít žádný návod.


Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend uspořádalo workshop, jak rozpadající se sušírny zrekonstruovat či jak kompletně postavit novou. Jak správně postavit sklep Máte novostavbu či starší domek a chybí Vám v něm sklep? Není se čemu divit, pokud od někoho odebíráte větší množství ovoce a zeleniny či si je dokonce sami pěstujete, tak máte neustálé starosti s jejich uskladněním.


Velkokapacitní průmyslová sušárna ovoce a zeleniny vzniká v zemědělském areálu na okraji Herálce u Humpolce. Ročně by měla zpracovat například tisíce tun jablek nebo jiného ovoce a zeleniny. Firma chce zaplnit díru na trhu, křupavé ovocné a zeleninové plátky plné vitamínů totiž v Česku nejsou.


Ideální místo pro sušárnu ovoce Při výběru umístění sušárny bychom měli dbát na tradici a funkčnost – sušárny se stavěly poblíž sadů, aby byly blízko zdroje surovin, dál od obytných stavení, neboť často zahořely a mohly by ohrozit obydlí, a ideálně poblíž vodního toku, aby bylo v případě neštěstí čím hasit.

V nekerých dědinách bývaly také sušérně na ovocé. Já si pamatuju v Jastřabí už enom sušérňu Čérníčkovu, tam bývalo hodně zpěvu a radosti. Vlárského mě utvrdil, že by bylo dobré navázat na tradiční sušení ovoce a postavit novou sušárnu v Jestřabí,“ říká Pavel Šuráň. Inspiraci pro její stavbu čerpal z. Jaké stavby je možno stavět na parcele ovocný sad podle PÚR, obec nepovolila změnu na stavební parcelu. Je možno postavit hospodářskou budovu - lisovnu, sušárnu ovoce , garáž pro technické zázemí ap.


Se stejným problémem se potýká František Šrámek, který má sušárnu ovoce v Drslavicích. Práci mu ztěžují bolesti zad a také to, že mu stará pec praskla. Květná - Povidla podle tradičního receptu bez přidaného cukru a dalšího ovoce. Zkrátka stoprocentně švestková.


To je plán domu na půli cesty v Květné u Poličky. Již brzy spustí do plného provozu marmeládovnu a sušárnu ovoce. Proto jsme se rozhodli postavit si sklep samostatný. Umožnil nám to i náš pozemek, který je v mírném svahu (na m zhruba m klesání). V rámci zavážení a srovnávání terénu kolem domu nám vznikla mez do které jsme sklep mohli zakousnout a taky jsme ho zakousli.


Příprava uzených pokrmů je časově náročnější a je třeba dodržet některé zásady jak při výrobě udírny, tak i při uzení, aby se jídlo nepřipalovalo. Připravil jsem pro tebe návod krok za krokem, jak skleník postavit. Základní informace jako je výběr skleníku a umístění se dočteš v článku Jak vybrat skleník.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky