čtvrtek 20. prosince 2018

Příkon a výkon

Značí se stejně jako výkon písmenem P, jeho základní jednotkou je v soustavě SI watt (značka: W). Matou vás hodnoty příkonu a výkonu uvedené v parametrech elektrospotřebičů? Příkon a výkon : Jak se vyznat v pojmech?


Udělejte si konečně jasno v tom, jaké jsou mezi nimi rozdíly, a zjistěte, proč je pro vás jako pro spotřebitele klíčové se v těchto pojmech vyznat. P ( příkon – výkon ) Účinnost – je to podíl výkonu a příkonu Účinnost značíme řeckým písmenem éta ….

Pokud odečteme účinnost zařízení, udává se v procentech, dostaneme výkon. Nevyužitelný výkon se projevuje jako ztrátové teplo, a protože snad žádné elektrické zařízení nemá 1 učinnost, tak se během provozu zahřívá. Výkon , příkon , účinnost. V praxi existuje celá řada činností, kterou již místo lidí mohou dělat stroje.


Motor výtahu zdvihl rovnoměrným pohybem svisle vzhůru kabinu o hmotnosti 4kg do výšky metrů za s. Jakou práci vykonal motor výtahu a jaký byl jeho výkon ? Tedy když to tak vezmeme, žárovka má příkon třeba 100W, ale výkon prakticky (světelný) třeba jen 30W.

Kdybychom brali žárovku jako tepelnou kouli, tak mí příkon pořád 100W, ale dá se říct že výkon 70W. U elektrických spotřebičů se někdy pojem výkon používá v mírně jiném, zúženém významu, neboť se rozlišuje výkon a příkon : Do výkonu se zahrnuje pouze ta část práce, která slouží požadovanému účelu (přemění se na požadovaný druh energie, např. u svítidel světelný výkon ), zbytek spotřebované energie. Téma: Práce, výkon, energie - vzorce, výpočty Pro více informací rozklikni infobox (klikni na zobrazit více).


V dnešním díle vysvětlím některé. Proto jsme pro vás připravili přehledné průvodce Jak vybrat sáčkový vysavač a Jak vybrat bezsáčkový vysavač , které vám pomohou zvolit toho nejlepšího pomocníka do domácnosti. Zatímco příkon představuje množství spotřebované elektrické energie, výkon udává schopnost sání, tedy sací výkon , jež je možné regulovat podle vysávaného povrchu.


Fyzika na střední škole trochu jinak. Vysvětlení pojmů: příkon , výkon , účinnost, účinník, elektroměr, harmonická Nejste přihlášený , před psaním příspěvků se přihlaste v pravém horním rohu. Nepleťte si příkon a výkon kotle na vytápění.


Podobných dotazů přišlo do redakce několik. Problém je v tom, že si tazatelé ne příliš pečlivě přečetli návrh nového zákona o ochraně životního prostředí, o kterém jsme psali zhruba před rokem (více zde). Energie na vstupu je stejná jako na výstupu, resp.


Tento údaj představuje dodaný výkon – příkon. Protože se v tomto spotřebiči většina příkonu neužitečně mění v teplo (asi ), je užitečný výkon žárovky asi 10W. Také se tomu říká příkon.


Rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami je ztrátový výkon.

Zdánlivý výkon je to, co vznikne prostým vynásobením napájeího napětí a odebíraného proudu. Příklady - elektrická práce, elektrická energie, příkon , výkon , účinnost spotřebiče, spotřeba elektrické energie 1) Mezi svorkami elektrického spotřebiče je napětí V. Sací výkon je pak již mnohem reálnější hodnota, která vyjadřuje vlastní sílu, jakou je vysavač schopný vysávat. Vyšší výkon (uváděný ve W), pak logicky znamená lepší vlastnosti.


Zatím co příkon tepelného čerpadla nám udává, kolik elektrické energie zařízení spotřebuje na svůj provoz, výkon ukazuje kolik práce je tepelné čerpadlo schopné vykonat. Rekuperační jednotka tak má příkon ve Wattech, což poukazuje na její spotřebu energie v čase (měřeno v kilowatthodinách KWh). Její výkon můžeme měřit v objemu vzduchu přemístěném za jednotku času (např. u WAFE 3až 350mza hodinu). Watt je jednotkou výkonu a odvozenou jednotkou soustavy Si.


Watt označuje výkon , který odpovídá vykonané práci za časový úsek. Jeden watt tedy odpovídá práci o velikosti jednoho joulu vykonané za dobu jedné vteřiny. Dílčími jednotkami wattu jsou např.


Jaký je jeho výkon a jakou práci vykoná za minut? Konkurenční, podstatně dražší, konstrukčně podobný vysavač má příkon jen 8W, zdál se nám slabý, ale výrobce se oháněl tím, že se používá jen vodní filtr a žádné jiné (Hepa a pod.) a tím i při malém příkonu se dosahuje vysoký sací výkon , protože proud vzduchu není omezen žádným filtrem. Uvádí se tak i zatížitelnost reproduktorů a taky zde to není skutečný příkon reproduktoru, protože impedance je komplexní a frekvenčně proměnná.


Na průběhu nezáleží, ale výkon zesilovačů se měří jako nezkreslený harmonický průběh na výstupu, tedy sinus.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky