pátek 29. prosince 2017

Vaření na tuhém lihu

Prezentace zmenšené verze vařiče na tuhý líh. Zmenšené rozměry šetří místo na úkor dokonalého spalování tuhého lihu. Pro optimální funkci doporučuji lihové t. Chcete-li ale váhu a rozměry stlačit ještě níže, uvažujte o vaření na tekutém či tuhém lihu.


Stačí-li vám uvařit vodu na zalití instantní stravy nebo na čaj, na kratších cestách se jedná o nejlepší řešení.

Mezistupněm mezi ohněm a vařičem je vaření na pevném lihu. Osobně s ním sice nemám mnoho zkušeností, ale parťáci na cestách ho používají velmi levně a účelně. Výhodou jsou minimální náklady, nevýhodou limitovaná výhřevnost a dlouhé čekání, než se voda ohřeje. Tedy žádné velké vyvařování. No Trangiu sice mam ale na liehu som varil asi trikrat, vacsinou pouzivam plyn.


Kazdopadne na to, co si opisal varic na tekuty lieh bohato staci, kdezto varic na pevny lieh je podla mna blbost, s ktorou sme to mohli mysliet vazne tak rokov dozadu, ale urcite nie teraz. Takze ak varit na liehu, tak na tekutom! Tuhý líh Esbit 20ks x 4g.

Esbit je světová jednička ve výrobě tuhých paliv (suchého lihu ). Více než let firma pracuje na stálém zlepšování vlastností suchého lihu. Pokud ještě navíc bývá podobná hračka z hliníku, její váha je doslova zanedbatelná. Je na každém, jak si naklopí váhy mezi připraveným jídlem od kuchaře, nebo si jej udělá sám.


Obojí může a nemusí být časově náročné, zdraví prospěšné a finančně zatěžující. Na cestách však někdy není na výběr - v přírodě si kuchtit na tuhém lihu , v městské džungli se někde stavit a nic neřešit. Nejlepší je se vlastnímu vaření zcela vyhnout (tedy pokud nejede kdesi do opuštěných hor na několik dní dlouhý trek). Když už to musí být, vaření na tuhém nebo tekutém lihu vám na kratších cestách ušetří kýžené (deka)gramy.


Přece jen ale zvažte, jetsli není výhodnější stravování v místních. Set obsahuje,vařič,závětří,hrneček a pokličku. Malý vařič na pevný i tekutý líh. Doplněno o několik drobností. Ideální na malé výlety.


J takze pri 20C ji vytahnout na 100C vezme 334kJ, zbyva nam 371kJ na pokryti ztrat (ohrivame aj vlastni varic a nadobu, vzduch atd.). Jaký vařič si vzít s sebou na cesty? Ve světě vaření v přírodě už nejde jen o volbu mezi plynem a benzínem.


Na scénu razantně vstoupily rychlovarné „turbovařiče“.

Dnes už není na trhu jen průkopnický Jetboil, ale i další výrobci a taky tu máme vařiče lihové, na dřevo i univerzální vařiče pro více druhů. Skládací kapesní vařič na pevný líh z výprodeje Armády ČR. Známý také pod názvem postýlka.


Vařič je vhodný pro vaření na pevném lihu který je dodáván v tabletách. S takovým zavazadlem se totiž téměř u všech aerolinek vyhnete čekání a příplatkům a zároveň vás nebude tížit batoh na zádech. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu.


Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. V kastany v lihu recepty, které budete milovat.


Tablety pevného lihu od světové jedničky Esbit jsou vodotěsně balené bílé krystalické tablety určené do speciálních vařičů. Jsou nevýbušné, nezkapalní při hoření, snadno se zapalují a neprodukují žádné jiskry. Spalování těchto tablet uvolňuje teplo, díky kterému se zrychlí proces vaření. V tomto procesu dochází k rozštěpení škrobů na jednoduché, zkvasitelné cukry. Výroba sladu zahrnuje hlavní technologické kroky: Máčení ječmene, které spočívá v řízeném zvýšení obsahu vody z cca na , které trvá asi dny, a jeho hlavním cílem je inicializace klíčení.


Dobré je ječmen při máčení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky