pátek 8. června 2018

Jak nabrousit nůž na kameni

Outfit4Events 262views. Každý známe situaci, kdy nás trápí tupé nože v domácnosti, kterými se akorát trápíme a něco nakrájet nebo nařezat se stává nepříjemnou a zdlouhavou zálěžitostí. This feature is not available right now. Please try again later. Málokterých věcí se na trhu prodává tolik, jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů (když nepočítáme přístroje na zhubnutí bez námahy).


Nicméně existuje mnoho ověřených způsobů, jak naostřit nůž.

V tomto článku se dozví. Správně nabroušený nůž je zárukou úspěchu snadné manipulace a jednoduššího i přesnějšího krájení. V každé domácnosti nastane chvíle, kdy každodenním používáním ztratí nůž svou ostrost. Správným nabroušením se zvýší nejen zmíněná ostrost, ale také. Používám běžnou tescomu již řadu let a domácím broušením lze stále s tímto nožem výborně krájet i holit :D více na.


Zdeněk Pohlreich a Zwilling. Broušení nožů, jak nabrousit nuž. Tato varianta má rovnoměrnější povrch a nůž tedy naostříte přesněji.

Brusný kámen má na dva stupně hrubosti. Jak osvěžit nůž ocílkout? Hrubší strana je pro základní broušení a obnovení ostří. Jemná strana slouží pro dobroušení. Kolem broušení nožů existuje spoustu fám, proto vám přináším návod na broušení nože na kameni krok za krokem.


Ostří nože přiložíme na brusný kámen a proti směru ostří nůž nabrousíme. Praktickou ukázku najdete ve videu. Vhodnou dobu namočení si ověříte tak, že z kamene přestanou vycházet bublinky vzduchu. Vezměte si obyčejný papír nebo noviny a udělejte řez.


Jestli to jde ale ztěžka a papír se roztrhne, tak je pravý čas ho nabrousit , aby nezůstal. Pracovat v kuchyni s tupým nožem je mnohem nebezpečnější než s ostrým. Následující text se pokusí objasnit, jak rychle, jednoduše a bez použití stroje můžete Váš nůž nabrousit. Na broušení použijte naolejovaný či namočený brusný kámen. Standardně se mi stává (a nejen mě), že během sekání přejedu nějakou krtinu, trefím kamen nebo kus betonu atp.


To samozřejmě noži sekačky moc neprospívá. Takže je třeba jej nabrousit. Postup je naprosto stejný pro sekačky.

Jakmile dosáhnete ideálního ostří, můžete pokračovat v broušení na jemném kameni. Je nutné dodržovat stejný úhel broušení z obou stran. Ideální úhel je okolo patnácti stupňů. Pokud chcete mít nůž hodně ostrý, bruste ho pod ostrým úhlem. Postačí-li menší ostrost nože, zvolte menší úhel.


Druhou variantou, jak udržet vaše kuchyňské nože celou dobu ostré, je tento jednoduchý brousek. Jeho použití nevyžaduje žádné zvláštní umění, do spáry mezi dva brusné kotoučky se prostě nůž jen vloží a pod lehkým tlakem se mezi kameny protáhne. Nabrousit celou sadu kuchyňských nožů může zabrat třeba pět minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky