pondělí 25. června 2018

Odrůdy kávy

Kávové odrůdy jsou různé kultivary vyšlechtěné selektivním křížením nebo výběrem z různých odrůd kávovníku. Kávová zrna z různých míst mají různé charakteristiky, jako je chuť, obsah kofeinu, acidita. Ty odrážejí prostředí, ve kterém jsou kávy pěstovány, způsob zpracování a genetické vlastnosti dané. Odrůdy kávy Kávovníku trvá tři až čtyři roky (záleží zda se jedná o odrůdu Arabica nebo Robusta), než dospěje.


Plody se objeví v řadách na větvičkách brzy po jemných bílých květech, které svojí vůní jsou velmi podobné nám známé vůni jasmínových keřů. Arabika tvoří zrhuba světové produkce kávy.

Existuje přes druhů arabik. Každý farmář si pro pěstování vybírá jinou. Při volbě odrůd vycházejí ze specifik jednotlivých druhů a pečlivě vybírají tu nejvhodnější pro jejich plantáž. Samozřejmě si můžeme vybrat z mnoha odrůd organické kávy , a my si napíšeme o některých z nich. Organická káva pěstovaná ve stínu palem je káva, jejíž produkce je přizpůsobena okolnostem tak, aby se nemusely zbytečně zakládat nové plantáže v tropických pralesích.


Udává se, že v Etiopii se nachází něco mezi až tisíci odrůd. Kvůli tomuto kolosálnímu množství nebylo provedeno genetické testování. S přirozeným křížením, které se v Etiopii děje ve volné přírodě, existuje pro tyto odrůdy káv pouze pojem “Etiopské kávy.


Výsledná chuť je ovocná, ale ne tak výrazně jako u káv zpracovaných suchou metodou.

Mívá příjemnější kyselost než prané kávy , s intenzivní sladkostí a komplexním pocitem v ústech. Sladkost a hloubka těla kávy závisí kromě odrůdy i na množství dužiny ponechané před sušením. Tvoří zhruba celkové světové produkce kávy.


Káva z arabského kávovníku je považována za nejkvalitnější kávu - má totiž nízký obsah kofeinu a je známá svou jemnou a velmi lahodnou chutí. Aroma a chuť této kávy se odlišují podle pěstitelských oblastí - např. Jako druh kávovníku byl však označen až v 18. Robusta obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu, než Arabika, a její chuť a aroma nejsou tak výrazné. To se zákonitě odráží na kvalitě a ceně kávy.


Její chuť je výraznější než chuť arabské kávy a má také tmavší barvu. Přesto je i tento druh hojně vyhledáván a tvoří z celkové produkce kávy ve světě. Znáte „tradiční africké odrůdy , heirloom“? Počítejte s větší podrobností. Kolumbijské, salvadorské, kostarické, keňské…naturaly nebo honey kávy ? Už z loňska víte, že když se potkají ti správní lidé…Africké odrůdy.


Etiopská zrnková káva patří mezi nejkvalitnější odrůdy kávy vůbec. Sklizeň kávy a její přesnost. Jsou místa, kde sklizeň probíhá prakticky kontinuálně, jsou místa, kde probíhají hlavní a vedlejší sklizeň a pak.


Ač je pití kávy velmi rozšířeným zvykem, tak vlastně ani pořádně nepřemýšlíme o tom, jaké účinky káva vlastně má.

Jsme česká pražírna kávy. Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží.


Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky