čtvrtek 14. ledna 2016

Grilování na litině

S litinovým tálem, který má vysoké vroubky, bude vaše grilování úspěšnější. Vysoká váha je litině vlastní a hraje důležitou roli pro akumulaci tepla a jeho rovnoměrné rozložení. Díky tomu bude steak šťavnatý a příprava snadnější. Máš-li zájem o pár rad ke grilování , neváhej a klikej podle toho jak se. Litinový grilovací rošt.


Ocelová litina vyniká schopností akumulovat a rozvést teplo. Studené syrové maso při kontaktu s rozpálenou litinou takzvaně odskočí a nepřilepí se. Děje se tak hlavně kvůli tomu, že na dobře vodivé masivní litině pod masem nezůstanou chladnější místa. Možná je na to nějaký fígl. Maso se na litinu spodní stranou okamžitě připeče (zkoušel jsem různé teploty) a pokud má bý hotový i zbytek masa, je z kontaktní plochy škvarek, který se jen obtížně seškrabává.


S touto velikostí tálu a rychlosti grilování můžete zvládnout zahradní párty i pro více jak strávníků. V případě, že v litinovém nádobí nevaříte tak často, nebo jste jej čistili od koroze, je nutné zopakovat jednoduchý proces, který vrátí vaší litině původní vlastnosti i vzhled: Naplňte litinové nádobí množstvím rostlinného oleje (pozor na potřísnění vnějšku nádobí, olej by mohl stékat do trouby!). Lepší na mytí jsou modely, z nichž lze části sundat a dát do myčky. U elektrických grilů s mřížkou vybírejte typy s přístupnou spirálou, nejlépe samočisticí, na níž se tuk nepřipéká. Smalt se udržuje dobře, nerez je hodně přilnavý a také na litině se jídlo přichytává.


Na výrobu stačí pár L profilů, kus roxor. Postup: brikety nasypete do zapalovacího komínu, pod komínem na nehořlavé podložce (můžete i na roštu grilu) zapalte kostky podpalovače a cca za minut je díky komínovému tahu celý objem briket rozpálen na požadovanou teplotu, nyní již stačí brikety vysypat do grilu a je vše připraveno ke grilování. Ke správnému grilu jsme pro Vás připravili pár desítek receptů na grilování , které Vám mohou být inspirací a vodítkem pro grilování na Vaší zahradě.


Obecně se všechny recepty na grilování , které jsme pro Vás připravili, vyznačují jednoduchou a na přípravu i suroviny nekomplikovanou. Kromě pestré nabídky všeho pro kvalitní grilování se u nás můžete spolehnout na rychlou expedici Vaší objednávky a plně profesionální přístup. Na našich stránkách navíc naleznete recepty na grilování a rady a tipy na grilování.


Pokud potřebujete poradit konkrétně, neváhejte nás kontaktovat. I když se litinové pánve snadno udržují, stane se, že po použití litinové grilovací pánve na ní zůstanou připečené kousky masa, zeleniny a podobně. Grilování steaku nebo hovězího není u přírodní litiny problém a maso je navíc ugrilováno rychleji a rovnoměrněji, než na pánvích z jiného materiálu. Přírodní litina je sama o sobě velice pevný, ačkoliv všeobecně křehčí materiál. Patina je přírodní vrstva na litinové pánvi, která na povrchu časem vzniká při správném používání pánve.


Díky patině se potraviny při grilování nepřichytávají na dno a zároveň je pánev chráněná před rezivěním. Zapomeňte tedy na mytí v myčce, čas od času takovou pánev budete muset tzv. Jsou vhodné na grily, kde pod kamenem můžete udržovat rovnoměrný žár v celé ploše – tedy nad dřevěné uhlí, brikety nebo na grilování v krbu na hořícími polínky, ale také na elektrické grily s rovnoměrně žhavící spirálou.


Na grilování na plynu, kde je žár soustředěn do jednoho místa, se žulové kameny nehodí. Před grilováním nahřeju (teplotu příště změřím) a potřu špekem. Grilovací pec má tu výhodu, že nemusím maso obracet. Srovnejte ceny produktů internetových obchodů. Nově přehlednější a rychlejší.


Pro tyto grily dlouhou dobu nebyla nějaká zásadní náhrada za tyto rošty v podobě litiny. Nyní je na trhu k dostání celolitinový rošt s příslušenstvím, jako litinový tál oboustranný a lávový kámen. Pro ty, co tíhnou ke grilování na litině je to jistě dobrá zpráva.


Nejde přitom o žádnou novinku. Grilování na kameni má v oblibě čím dál tím více lidí, protože je zdravější. Už tisíce let před naším letopočtem si naši předci vychutnávali maso ugrilované na rozžhavených lávových kamenech. Jak na to, abyste si pochutnali taky?


Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky