čtvrtek 12. července 2018

Rýže druhy

Na světe se každý rok údajně sní přes 7milionů tun rýže. Existuje spousta druhů rýže , které se liší chutí, konzistencí, vůní i použitím. Ve svém ochutnávacím hledáčku se proto dnes zaměřím na nejpoužívanější druhy rýže a popíšu vám vše, co jsem se o nich dozvěděla. Není tedy tak docela pravda, že by tato rýže patřila jen do nějaké zahraniční kuchyně, i v Česku už má své místo,“ říká Hanaa Khodabocus, která do Česka dováží různé druhy rýže z celého světa.


Je to rýže , která lepí, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou.

Je totiž snadno stravitelná, bohatá na energii, bílkoviny a další živiny. Taky patříte mezi ty, kteří používají pouze jeden druh rýže pořád dokola na jeden způsob? Inspirujte se jak používáme rýži my a obohaťte svůj jídelníček o nové druhy , chutě a kombinace.


Všechny druhy rýže jsou přirozeně bezlepkové, což je další významná výhoda, nejen při bezlepkových dietách. Pokud známe základní druhy rýže a jejich charakteristiky, bude pro nás snadné vařit skvělá rýžová jídla. Divoká neboli indiánská rýže nepatří z botanického hlediska mezi klasické druhy rýže.


Jedná se totiž o semena jiné rostliny – vodní trávy, která roste v bažinách.

Nalezneme ji především v Severní Americe. Divoká rýže má ve srovnání s klasickou menší poměr tuku a sacharidů. Je tedy vhodnější během hubnutí.


Je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny slupky. V obchodě lze sehnat dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Hospodářský význam má rýže setá (Oryza sativa L.) a rýže africká (Oryza glaberrima Staud., která má svůj původ domestikace u řeky Niger), též nazývaná rýže červená.


Ostatní druhy rýže jsou divoké nebo chápané jako plevelné v rýžovištích uvedených dvou druhů. Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky.


Basmati je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Kvalita této rýže spočívá kromě jiného v jejím věku. Během této doby vysychá.


Nízký obsah vody v zrnech je pak zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy. Má nižší glykemický index, než běžné druhy rýže.

Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–. Zpracování rýže a její druhy. Klasické zpracování rýže spočívá v loupání zrna, jeho hlazení a leštění, čímž se odstraňuje osemení s vrstvou, která obsahuje nejvíce vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Tak vzniká rýže loupaná. Dnes je rýže nejrozšířenější potravinou na světě.


Základní druhy rýže , které nejčastěji používáme do receptů asijské kuchyně. Kromě rýže je v paelle důležité maso (ve valencijské oblasti byl a je obvyklý králík a dříve také na vinicích běžní hlemýždi), další oblíbenou verzí je paella s mořskými plody či s kuřetem. Stejně jako je tomu u italského rizota či arabských pilafů, kvalita rýže je vždy rozhodující. Rýže Basmati - Královna rýže. Druhy rýže a jejich použití v kuchyni.


Mezi nejpopulárnější druhy rýže patří rýže dlouhozrnná. Má jemnou chuť a je vymílaná, aby se odstranily zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má. Díky rýžovaru tak můžete vyzkoušet mnoho druhů rýže , které byli do teď pro vás náročné na přípravu.


Překvapte nejen sebe s rýžovarem, ale i svoji rodin a známe. Připravíte jim tak velice chutné pokrmy s různými druhy rýže. Pokud chcete připravovat rýži v páře, pak je rýžovar skvělou volbou.


Italské rizoto a španělská paella vyžadují kulatozrnnou rýži, v indické a thajské kuchyni se naopak používají dlouhozrnné rýže , konkrétně basmati a jasmínová. Více se dozvíte v následujícím videu s Romanem Paulusem, jenž vám představí nejběžnější druhy rýže. Pokud má rýže přízvisko paraboile je upravena horkou vodou a tlakem a díky tomu se méně lepí. Mezi speciálnější druhy rýže , které jsou k dispozici, patří rýže jasmínová, která je voňavá a lepivá. Basmati rýže je také intenzivně voňavá, ale nelepí se.


Z mnoha dalších druhů ještě stojí za zmínku divoká. Tahle rýže totiž při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne. Ta delší, dlouhá, špičatá zrníčka jsou naopak velmi vhodná pro dušení pod pokličkou, protože dávají nadýchaný výsledek s oddělenými zrnky.


Ze všech dlouhozrnných rýží se na dušení hodí nejlépe rýže basmati a rýže jasmínová.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky