čtvrtek 11. srpna 2016

Posvícenské hnětynky

Mouka na ně musela být zvlášť jemná a mlynáři vymílali k posvícení „hnětýnkovou“ mouku. Z časopisu Kuchyň posvícenská i všední - Sešity domácího hospodaření z r. Tématické fráze: hnětýnky hnětýnky recept recept na hnětýnky recept hnětynky posvícenské hnětýnky ozdoby na hnětynky těsto na hnětynky zdobeni hnetynek hnetynka hnětýnky fotogalerie hnetinky velikonoční hnětýnky kdy se pečou hnětýnky hnětánky formičky na hnetýnky recepty na hnětynky hnětýnky postup pečení. Jak již tato legenda naznačuje, posvícení byla výroční slavností, která se slavila v neděli před nebo po svátku světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel.


Na hnětynky jsou zvláštní formičky tvar květu, průměr - cm. Mohou se dělat samozdřejmě i jiné velikosti. Je to linecké pečivo, které se polévá bílkovou nebo čokoládovou polevou a zdobí se speciálními ozdobami na hnětynky.


Ne, ne, Wydro, hnětýnky se pečou v troubě, koblihy a Boží milosti se smaží. Ale máš pravdu v tom, že všechno je to církevní cukroví. Dando, konzistence i chuť jsou podobné lineckým koláčkům, jen někdy, když se dlouho skladují, jsou tvrdší.


Hnětynky jsou spíš jako velké vánoční cukroví. Obvyklými atributy posvícení jsou posvícenské koláče, místní speciality , taneční zábavy a průvody s maskami. Místy, především na Moravě, se při posvícení či hodech staví máje, kolem níž poté chasa tančí, jinde se naopak máje při hodech kácí. Bývá zvykem, že stárci máji hlídají, neboť se ji chasa ze. V jižních Čechách nesmí o posvícení chybět posvícenské hnětynky nebo také hnětýnky.


Lité těsto se dává do malých forem, obsahuje mnoho másla, cukru a vajec. Hnětýnky jsou dvou druhů, vykrajované a lité. Každý kout jižních Čech má svá specifika na zdobení. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky. Poté vmícháme rum, vanilkový cukr a citronovou kůrou.


Nakonec opatrně přidáme z bílků ušlehaný sníh a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Kulaté formičky na hnětynky (u nás prodávané jako formičky na pizzu) vymažeme máslem či olejem a vysypeme hrubou moukou. Lžící do nich opatrně dáme těsto - tak do cm.


Bez vody neuvaříš, ale posvícenské hnětýnky upečeš! To je motto, které jedenáct let doprovázelo tradiční podzimní výstavu Nepomuckých kuchařinek, z. Ani letos tomu nebude jinak, tedy v letošním roce podvanácté, bohužel již bez autora, našeho kamaráda Ing. Když vyhrávala v hospodě o posvícenské neděli muzika, děvčata se v kole jen točila. Některá dávala za tanec mládenci krásně zdobenou placku. Jinde zas následující den posílaly tanečnice po malých děvčátkách svým mládencům tyto posvícenské mětynky.


Posvícenské hnětynky Svatomartinské víno a poté teprve následují ceny jako je pečené prasátko nebo kýta, vepřová hlava, televize nebo tablet, kosmetické balíčky, čerstvé ryby, domácí sulc a klobásky s čerstvým pečivem, různé dárkové poukazy a další nečekaná překvapení! Vybírejte vyzkoušené recepty na Posvícenské koláče, Posvícenské koláče, Posvícenská nádivka z cukety, Posvícenské koláče, Posvícenské koláče nebo některý z dalších receptů v naší kuchařce a připravte si chutný a vyjimečný pokrm nebo nápoj. Je možné ozdoby také přímo na hnětynky stříkat z různě obarvené bílkové polevy. Oslava ukončení sklizně s posvíceneckými leckdy rozvernými písněmi a bujarými tanci.


Postup přípravy: Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1-hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. K ochutnání budou posvícenské koláče, hnětynky a určitě i něco od masa! Letos posvícenské leckdy rozverné písně a tance doplní zbožná píseň „při Stole“, jak ji najdeme v českých kancionálech. Navážeme na tradici obnoveného zvyku „Tlučení kohouta“.


A vidíte, já, když se řekne posvícení, tak vidím jen to naše, záříjové, většinou upršené, labutě na náměstí, rozbahněné cestičky mezi atrakcemi na Špičce, srazy kamarádů u houpaček, popíjení medoviny u hradeb s rodiči, okukování jarmarku a posvícenské koláčky. O velikonoční neděli by měl být na svátečním stolemazanec. V tento den totiž spěchali naši předkové do kostela, aby si nechali všechny velikonoční pokrmy posvětit.


A mezi nimi i tyto bochánky pečené z těžšího sladkého těsta, které se podobá vánočkovému.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky