pondělí 31. července 2017

Lenora sklárna

Lenora se nachází v údolí Teplé Vtavy na Šumavě, pod jižními svahy Boubína. Historie Lenory je spjatá s historií zdejší sklárny. Dodnes se zachovaly staré sklářské domky jež jsou původní stavbou a bývalý zámeček majitele skláren. Celá její historie je úzce provázána právě se sklárnou.


Je to jednak pozůstatek rozsáhlých vzorkoven skla firmy Jan Meyr , později Kralik a dále poválečné vzorky výroby sklárny Český křišťál. Obec Lenora (německy Eleonorenhain) se nachází v okrese Prachatice v Jihočeském kraji, zhruba km západně od Volar.

Leží na Šumavě (na rozhraní geomorfologických okrsků Hornovltavická brázda a Boubínský hřbet) pod vrchem Ptáčník (8m) na levém břehu řeky Teplé Vltavy, při ústí Kaplického potoka a naproti ústí Řasnice. Lenora je známým turistickým centrem na Šumavě. K Lenoře jsou přičleněny osady Zátoň, Houžná, Vlčí Jámy a Kaplice.


Jedná se o jednu z nejhezčích šumavských obcí. Z památek lze vypíchnout krytý dřevěný most, obecní pec na pečení chleba z 1. Tradici sklářského umění, které bylo známé po celé Evropě, připomíná expozice historického skla v místním sklářském muzeu. Zámek se nachází v CHKO Šumava.


Oficiální stránky Obecního úřadu Lenora.

Informace pro občany a podnikatele. Vyhledání dle vzdálenosti. Zadejte do jaké vzdálenosti se mají vyhledat okolní lokality s fotografiemi.


Budou nalezeny lokality s fotografiemi nacházející se v okruhu s poloměrem určeným zadanou vzdáleností. Později byl název počeštěn do nynější podoby. Je východiskem pro výlety na Boubín, vodáci zde začínají sjíždět. Moderní lenorská sklárna se stala jedním a vlastně svou velikostí byla jediným památníkem slávy šumavského skla Výrobky lenorské sklárny putovaly do Anglie, kde mezi odběratele patřila i královská rodina, do Německé spolkové republiky, Francie, Rakouska, Itálie, Švédska, Islandu, USA, Brazílie, Uruguaye atd.


Necelý km za Lenorou směrem na Volary překračuje Vltavu krytý dřevěný most (tzv. rechle). Nabízím k prodeji objekt bývalých skláren v obci lenora. Kdysi zde bývala sklárna , díky poněkud nešťastné privatizaci v devadesátých letech zde nějakou dobu byla nelegální skládka toxických odpadů. Lenorská sklárna patřila k nejznámejším podnikům ve střední Evropě , produkovala kvalitní tabulové a křištálové sklo, exportované do řady zemí. Lenora - sklárna admin: Vlčí Jámy ( Lenora ) admin: Zátoň kolem r. Nová sklárna dostala svůj název Eleonorenhain na počest kněžky Eleonory ze Schwarzenbergu - budovatelky zámku v Hluboké nad Vltavou.


Odstranění primárních zdrojů kontaminace lokality Lenora – sklárna. Vystoupení pěveckého souboru „Přátelství“ v Raděticích 16. Když osiřely úvozové cesty Zlaté stezky a sůl přestala živit obyvatele Vimperka, stalo se novým zdrojem obživy sklo.


Sklárna se proslavila především výrobou kvalitního křišťálového skla pod značkou Meyrs-Neffe a skla v barvě tzv.

Asociace muzeí a galerií České republiky, z. AMG), ve smyslu autorského zákona. Je zde pokojů každý pokoj má vlastní WC a sprchový kout. Adresáři jsou chráněny autorským zákonem. Dva pokoje dvoulůžkové, dva pokoje třílůžkové, jeden pokoj jednolůžkový a dvě možné přistýlky.


Kolekci skla z Klášterského mlýna a ze skláren na Vimpersku lze vidět v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách, ve Sklářském muzeu v Lenoře nebo v soukromém muzeu v Pasově.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky