středa 11. dubna 2018

Jak nakrájet mrkev na nudličky

Julienne je francouzský výraz pro krájení zeleniny na nudličky. Zdeněk Marcín ukazuje, jak tímto způsobem nakrájet mrkev. Cibuli nakrájíme na slabá půlkolečka a česnek nasekáme. Kuřecí maso odblaníme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Mrkev nastrouhat na nudličky , křen na jemno, cibuli nakrájet na drobno, jablko a pomeranč na malé kousky.


Zelí překrájet, přidat cukr, olej, pepř.

Výborný salátek z mrkve , vhodný na chleba. Sojové nudličky dát vařit do osolené vody. V dalším hrnci: cibuli a porek nakrájet a orestovat, dále přidat na nudličky nakrájenou mrkev a žampiony po orestování, zalít nudličkami s vodou.


Dochutit dle chuti kořením. Takže konečně k věci, ať tedy víte, kdy má krájení kuřecího masa na nudličky smysl a jak se s takovými nudličkami vlastně správně zachází. Jak nakrájet kuřecí maso na nudličky. Ze všeho nejdřív musíte pořídit nudličky , a ty se vyrábějí doma z kousku kuřecího masa za pomocí nástroje zvaného kuchařský nůž. Plátky kotletky naklepeme, osolíme a opepříme, nakrájíme na tenké nudličky a hodně obalíme v hladké mouce.


V pekáčku rozehřejeme olej, přidáme na půl kolečka nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a na plátky nakrájené žampiony.

Restujeme, dokud cibule nebude mít hnědou (ne spálenou) barvu, pak teprve na. Další recepty najdete v knize Z farmy až na talíř aneb Jak se vaří v česko-bavorském příhraničí (c) Úhlava, o. V misce smícháme sojovou omáčku, worcester, olej a sušený zázvor. Maso v misce promícháme se vzniklou marinádou. Polovinu pórku nakrájíme na kolečka a promícháme s naloženým masem, necháme odležet. Opět pokud krájíme hovězí na nudličky (např. v případě svíčkové, kterou připravujeme na Stroganoff) nebo malé kousky (guláš) je to v podstatě jedno jak jej nakrájíme.


Pokud krájíme maso na plátky nebo steaky, opět jedeme proti masovému vláknu, tak že každým krájením přerušujeme masová vlákna vedoucí skrz kus. Pokud se vám urodilo víc mrkve, než můžete najednou spotřebovat, zkuste ji zmrazit, aby vám vydržela déle. Než mrkev natrvalo uložíte do mrazáku, musíte ji očistit a krátce nechat blanšírovat, aby se zbavila potenciálně. Do gulášů a na dušení krájejte menší kostky.


Nudličky budete potřebovat na soté a do masových směsí. A konečně, sekaná nebo karbanátky se neobejdou bez mletého masa. Na závěr nezbývá než připomenout, že všechny výše popsané tipy a rady se stanou zcela neužitečnými s nekvalitním tupým nožem. Pokud nechcete dlouhé nudličky , překrojte polovinu hlávky nejprve horizontálně.


Můžete ji také položit plochou stranou dolů a nakrájet kousky o libovolné tloušťce. Zelí můžete také nakrájet na struhadlu (vhodné bude postavit struhadlo do velké misky, aby zelí padalo rovnou dovnitř) nebo v kuchyňském robotu. Mrkev do základu omáček a jídel můžete zase nastrouhat nebo nakrájet na malé kostičky. K těm se vždy dopracujete přes plátky, ze ktarých nakrájíte nudličky a nakonec i kostičky.


Nakrájet cibuli, osmahnout na oleji, maso nakrájet na nudličky a přidat na orestovanou cibuli.

Přidat hořčici, grilovací koření, sojovou a worcestrovou omáčku a kečup. Když je maso skoro hotové, přidáme zeleninu a trochu podlijeme vodou, aby mám vznikla omáčka. Dušenou mrkvičku máme oba s mužem rádi, ale dělám ji vždy když mi zbude upečené maso z minulého jídla a dělám ji tak že nastrouhám mrkev na malé nudličky a restuji s cibulkou, pak dovařím ale aby nebyla příliš měkká, zahustím a dochucuji solí, cukrem a citronovou šťávou. Je to vynikající,ale to je vepřové s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky