úterý 17. dubna 2018

Hraniční mezníky

Atypické hraniční mezníky jsou ty, které nemají tvar pravidelného hranolu, tj. Jde většinou o mezníky z původního vyznačení hranic. Hovoříme-li o meznících z původního vyznačení hranic, máme tím na mysli i historické hraniční mezníky.


Natura Hradec - Pod slovy hraniční znak si lidé většinou představí kamenné, bíle obarvené kvádry, které určují státní hranice. Hraničními znaky (někdy nazývanými mezníky ) jsou však také znaky, které ohraničují soukromý pozemek jednotlivých osob, pozemky katastrální nebo obcí. V nejstarších dobách se hranice mezi jednotlivými držiteli půdy značily převážně podél přirozených hranic jako byly vodní toky, meze a cesty.


Tam, kde nebylo možné využít těchto hranic, byly hranice majetků vyznačeny na mohutných stromech, zpravidla dlouhověkých dřevin. Hraniční znaky zanesené do přírodních a umělých útvarů. Na státní hranici České republiky ( dále jen SH ČR ) jsou umístněny geodetické znaky, které vymezují území ČR na základě mezinárodních dohod z let XX. SR a sousedních zemí – Rakousko, Německo, Maďarsko,Rumunsko, Sovětský svaz a Polsko. Mezníky dostupné na trhu.


V naší nabídce naleznete nejrůznější druhy mezníků a dřevěných kolíků. Fajnšmekry určitě potěší komplet mezníků značky Plastmark s kotvou z ocelové kulatiny o průměru mm. Na bočních stranách hraničního kamene se nacházejí písmena či symboly označující, ke kterému státu náleží. Zajímavé hraniční mezníky , které vyznačovaly státní hranici u Nového Žďáru se nacházejí 4-km jižním směrem od Aše.


Staré hraniční kameny jsou významným dokladem vlastnických poměrů a historického vývoje krajiny. V terénu jsou to hraniční kameny ( mezníky ) různých tvarů (pravidelný kvádr, komolý jehlan nebo jiné těleso, historické a trojmezní mezníky ), dále znaky vytesané do kamene či skály. V dolní části jsou ocelové lamely, které zabraňují vytažení znaku ze země. Znak se skládá pouze ze dvou částí-ocelové kotvy a plastové. Pískovcové hraniční kameny z doby Marie Terezie jsou na černém trhu velmi cenným artiklem.


Tyto mezníky velmi často končí v zahraničí. Ze zkušenosti vím, že je o ně zájem v Itálii, Holandsku nebo Německu. Sice by měly být na svém místě, ale bohužel je taková doba, jaká je.


Do krajiny bych umístil repliky a. Jiné kamenné kříže mohly sloužit jako hraniční mezníky pozemků. Norma určuje umístění těchto traťových značek a stanoví rozměry pro staničníky kamenné , železobetonové, ocelové a mezníky ČSD. Styk hranic tří nebo více obcí se. Ja jsem teda s pani doktorkou spokojena :) Ono asi hodne zalezi na diagnoze, s jakou clovek prijde.


Rozměrné a často výtvarně hodnotně zpracované hraniční kameny panství vytvořené v 16. Pokud je puntík vyplněn červeně - lze zobrazit hraniční mezník s terénem, pokud výplň chybí tak na doplnění se ještě pracuje. Lze zobrazit i oficiální hraniční dílo, tj.


Součástí hraniční linie jsou místy i historické hraniční mezníky. Mezi nalezenými mezníky jsou bezesporu výjimečné kousky, zabývali jsem se tím, jakým způsobem lze dosáhnout jejich ochrany. Některé vzácné hraniční znaky se evidují v seznamu nemovitých památek. Problémem je, že se nezaměřují, pouze se přibližně zakreslují do katastrální mapy.


EVa Mostní stezka) Na signálce se odpojíme od trasy EVa Mostní stezky, které obě pokračují k hranici a dál do Bavorska. Mostní stezka pokračuje přes Selb a Wunsiedel do Fichtelbergu a trasa EVpo němcké staně pokračuje do Hohenbergu a pak zpět vrátí do Česka u Libé. Rozměr je v souladu s novým zákonem, platným od 1. Starý hraniční kámen (mezník) dnes stojí uprostřed lesa mezi bývalou střelnicí těžkých zbraní Prosíčka a bývalou leteckou střelnicí Židlov.


Nenápadný pískovcový patník s. Traťová značka je termín užívaný v legislativě pro značky související se stavebně-technickou správou trati (například kilometrovníky a mezníky ). Traťové značky jsou v Česku zmíněny v § 2 a vyhlášky č. Stavební a technický řád drah.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky