středa 11. dubna 2018

Teplota v lednici

V první řadě platí podle dietoložky Karolíny Hlavaté metoda FIFO (first in - first out), tedy první dovnitř, první ven. Ani v lednici není trvanlivost potravin nekonečná, a tak touto metodou zabráníme jejich zbytečnému kažení z důvodu prošlé doby použitelnosti. Víte, jak správně skladovat potraviny a jaká by měla být optimální teplota v lednici a mrazáku?


Správná teplota mražení je -°C a teplota v lednici má být v rozmezí 0-°C. Co kam dát v lednici : kde je nejchladněji, kde nejtepleji?

V horním patře je teplota vyšší, takže je nejvhodnější pro umístění již hotových pokrmů, které je potřeba rychle spotřebovat, jako jsou polévky, omáčky, pudinky, ale také dorty, zákusky či chlebíčky. V žádném případě by teplota v lednici neměla přesáhnout °C, protože pak pro změnu hrozí přemnožení nebezpečných bakterií. V mrazáku by teplota měla být nastavena na -°C. Takto nastavená teplota v mrazáku zastaví činnost mikroorganismů a zpomalí činnost enzymů, přičemž se však jakost prakticky nezmění. Teplota uvnitř lednice není všude stejná, mění se od spodního šuplíku až po horní police.


Vyplatí se vědět, kde je v lednici nejchladněji, které místo je vhodné k uložení salátu, kam správně v ledničce patří vejce nebo kde se bude nejlépe dařit čerstvému masu. V některých lednicích bývá teplota klidně i °C, což pro dlouhodobé uchovávání potravin není vůbec dobré.

Teplota v lednici by se měla pohybovat mezi až °C. Pokud přesáhne hranici °C, potraviny se začnou kazit velmi rychle. Pokud máte lednici s teploměrem, budete mít nastavování snazší. Ledničku nepřeplňujeme a nevkládáme do ní horká jídla. Sundáme z potravin obaly (vejce, jogurty, ovoce, zeleninu).


Nemáme-li systém No Frost, odmrazujeme mrazničku každých měsíců Nastavte si v lednici termostat v rozmezí 2°C až 1°C, v mrazáku je ideální teplota stanovena na 0°C až 2°C. Polička nad těmito boxy představuje nejchladnější místo v celé lednici. Skladujte tu potraviny, které rychle podléhají zkáze: typicky maso a ryby. O úroveň výše najdete nejpříhodnější místo pro mléko a mléčné výrobky.


Na horní poličce je teplota nejvyšší. Jinak teplota v lednici kolísá. Je až překvapivé, jak moc se uvnitř zahřeje, jen když jí krátce otevřeš. Každá má uvedenou kapacitu chlazení, nevím jak přesně, ale něco ve smyslu, jaký obsah ochladí za hodin.


Většina lidí má lednici nastavenou tak, aby potraviny nebyly moc studené, aby je mohli hned jíst a netrnuly jim zuby. Alex Kral, ředitel Spak Foods, výrobce kečupů, majonéz či tatarek. Lednice nemá být nastavená na minimum a ideální teplota v lednici je někde kolem tří stupňů.

Aktuálně jsem přidal teploměr do lednice (horní část) a řeším optimální teplotu. Podobně teplota v mrazničce kolísala v rozmezí zhruba °C s periodou (1± 10) min. V grafu je vidět mírně stoupající trend teploty.


Vysvětluji si to nedokonalým uzavřením dvířek z důvodu. Díky naší jasné definici opravdového pohodlí v kuchyni vám nyní můžeme nabídnout mrazák z řady INSTASWITCH, který vám dovolí zvolit si, zda ho chcete použít jako mrazák nebo jako lednici. Mezi těmito dvěma spotřebiči tak můžete vybírat, jak se vám zrovna hodí. V případě, že potřebujete zvětšit prostor vaší.


Teploměr pro pravidelnou kontrolu teploty v lednici , v mrazáku či při suchém skladování potravin, rozměry 6cm × 7. A pokud vím, tak všechny lednice od doby jejich vynálezu (elektrické a plynové) měly termostat pro nastavení teploty. Jediný rozdíl byl snad v tom, že se teplota nenastavovala podle stupňů, ale pouze podle orientačních bodů na ovladači termostatu. V pondělí dorazí výrazná změna - na studené frontě čekáme přeháňky, ojediněle se mohou objevit i bouřky. Vzhledem k nejistému načasování fronty může být chyba předpovědi větší než obvykle.


Narazili jste na nesrovnalost v předpovědi počasí? Až budou banány plně zralé, uskladněte je v lednici , v šuplíku na zeleninu. Skladování v chladu proces zrání výrazně zpomalí, ale nezastaví. Slupka i nadále bude pomalu hnědnout, ale ovoce vydrží čerstvé a svěží asi jeden až dva týdny. Podle firmy Dole, která dováží banány, zůstanou v lednici čerstvé dokonce i. Pokud však máte pouze jednokompresorovou lednici spíná se mrazák i lednice společně a čidlo je pouze pro teplotu v lednici.


Zatím co pro lednici ° je ok a nemusí spínat, pro mrazák je to nedostačující.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky