úterý 19. února 2019

Jak správně topit kondenzačním kotlem

Experti na maso radí, jak správně grilovat. Oct Jak topit co nejúsporněji: výběr kotle a paliva. Kondenzační kotel, jak má v názvu, kondenzuje!


Aby kondenzační kotel pracoval správně , mělo by dojít k úpravě topného systému. Pokud chcete topit úsporně a ekologicky, věřte, že se starým kotlem (nad let) nikam nedojdete. Viessmann Vitodens 111-W. Půda je zateplená, stropy ve sklepích taky, máme plastová.


Aby se využil potenciál kotle na maximum, musí se docílit co nejnižší hodnoty teploty vratné vody. Její teplota při tom nesmí překročit cca °C (platí pro zemní plyn). Jakou regulaci pro RD s kondenzačním kotlem.


Při ohřevu teplé vody také může kotel pracovat v kondenzačním režimu, ale opět na to musí být správně spočítaná velikost zásobníku a výměníku. Podstatně lepších výsledků se dá při ohřevu teplé vody dosáhnout využitím deskových výměníků, které při vhodném dimenzování umožňují vyšší ochlazení vratné vody – opět však je podmínkou kvalitně. Zde si můžete navolit různý režim pro každý den v týdnu, například během pracovních dní dopoledne udržovat teplotu cca °C, odpoledne zvýšit na °C a na noc opět utlumit. O víkendu pak třeba topit celý den na °C. Jaké je ale praktický provoz tohoto zařízení a jak se tento typ kotle projeví na regulaci vytápění?


Máme pro vás několik praktických zkušeností. Letos v létě jsem vyměnil starý plynový kotel Viadrus za nový kondenzační kotel Geminox THRs 1-10C. Tento trend nebere v úvahu to, že celá řada lidí nemá a nebude mít ani do budoucna dostatek finančních prostředků na to, aby topili ekologickými palivy.


Ceny energií každoročně rostou. Pryč jsou doby, kde byl plyn tak levný, že se stále ustále větralo, bydlelo se v nezateplených objektech bez pořádně těsnících oken. Jak na údržbu topného systému? Jaké jsou úspory při vytápění provozoven kondenzačním kotlem ? Jak si vybrat nejlepší bio krb?


Jak regulovat vytápění v domácnosti? Rozdíl mezi běžným a kondenzačním kotlem. U běžného plynového kotle jsou spaliny odváděny přímo do komína. Teplota těchto spalin, které obsahují velké množství vodních par, se pohybuje v rozmezí 1až 1°C.


Jak vytápět firmu či kanceláře peletami? S novým kondenzačním kotlem jsem zcela změnil způsob topení. Jaké výhody má podlahové vytápění? Provedl jsem změny, o nichž jsem psal v minulém článku (instalace termostatických ventilů na tělesa v koupelnách, úpravu průtoku tělesem v místnosti kde je prostorový termostat, použil jsem ventilátory z počítačů pro zvýšení výkonu některých topných těles a mírně upravil ekvitermní křivky).


Stojíme před novým kotlem. Takže nejprve nasypeme palivo do zásobníku. Následuje několik kroků, které se provádí na panelu ovládací jednotky. Jako topné médium můžeme v plynovém kotli používat jak zemní plyn, tak i zkapalněný propan nebo propan–butan, nutná je pouze úprava hořáku.


Provoz a regulaci moderního plynového kotle zajišťuje elektronická řídicí jednotka , která je napojená na vnitřní i venkovní teplotní čidla pro měření teploty vzduchu a měření teploty a průtoku výstupní a vratné vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky