pondělí 7. listopadu 2016

Jak zavařovat marmeládu

Kdybychom se zeptali, co je vlastně džem a jak se liší od marmelády, asi by nebylo složité na tuto otázku odpovědět. Jde v podstatě o rosolovitou pomazánku s kousky ovoce, případně s celými drobnými plody. Má mít vůni použitého ovoce a pěknou jasnou barvu. Očištěné ovoce omyjeme, odstraníme stopky, případně pecky. Marmeládu a další džemy, které se do sklenic lijí horké, po zavíčkování ještě převařte.


Zavařit musíte vždy kompoty a marmeládu , které uchováváte ve sklenicích s patentním uzávěrem – říká se jim weckovky,“ radí Lucie Jakubíková.

V dnešním světě supermarketů a polotovarů je snadné zapomenout na to, že se marmelády dříve nekupovaly v obchodech. Domácí marmelády chutnají lépe, než marmelády z obchodu a můžete je také dávat darem. Rybízovou marmeládu si můžete připravit z černého a červeného zvlášť, nebo si vytvořit rybízový mix. Mírně kyselou marmeládu z rybízu si zamilujete.


Budete potřebovat kilogram rybízu - půl na půl nejlépe, půl kila malin a kilogram cukru. Rybíz nejdříve propláchněte a nechte okapat, poté oberte stonky. Není nutné zavařovat každý druh ovoce zvlášť ve velkých dávkách. Vytvořte si například vlastní výjimečnou sérii kompotů.


Záleží jen na vás, jaké druhy ovoce i zeleniny zkombinujete, co přidáte za koření a jestli osladíte cukrem nebo medem.

Jak vyrobit džem nebo marmeládu. Nejoblíbenější je asi jahodová, ale připravit si můžete i výborné šípkové, rybízové nebo meruňkové marmelády a džemy. Jsou vhodné jak na vaření ovoce, tak na sterilizaci sklenic.


Já nejraději sterilizuji v Sous Vide lázni, je prostorná a teplotu si přesně nastavíte. Tento stroj se prostě hodí na vše. A nebo je možné využít parní sterilizátor, který vlastní většina maminek na sterilizaci dětských láhví. Tipy jak správně zavařovat najdete zde. Recept na broskve ve vlastní šťávě bez přidaného cukru.


Jedná se o zdravější alternativu oproti výše uvedenému broskvovému kompotu a více vhodnou pro děti. Když chcete džem opravdu zavařit, tedy sterilizovat, máte dvě základní možnosti: Pořídit si či vypůjčit zavařovací hrnec s teploměrem, nebo uzavřené sklenice dát na hlubší plech či pekáč a nalít do něj vodu tak, aby byly zatopené do výšky cca cm. Sklenice se nesmějí dotýkat. Jak mají ovoce zavařovat diabetici?


Stačí si vzpomenout na nejstarší způsob konzervace, kterým je sušení. Při správném postupu v surovině zachováme ten největší podíl vitaminů a minerálních látek. Pro zavařování si nakoupíme vhodné umělé sladidlo.


Na trhu pro tyto případy existuje přímo dietní želírovací. Horkou marmeládu plňte do připravených skleniček, které uzavřete suchým víčkem. Díky teplu vznikne podtlak, který během vychladnutí víčko upevní.


Pro ještě lepší utěsnění víčka můžete horké sklenice otočit dnem vzhůru.

Pokud se sklenice od marmelády potřísnila, do sucha místo otřete a až poté sklenici zavíčkujte. Neexistuje žádný univerzální recept na nejlepší marmeládu , ale moderní trendy velí – vyhýbejte se chemii, uberte cukru, nevařte dlouho, abyste měli ve skleničce marmeládu , která bude šťavnatá, bude chutnat po ovoci a nebude přeslazená. Ovoce omyjeme a necháme odkapat. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme. Zavařování není žádná věda a po trošce cviku budete zvládat všechny recepty raz dva.


Poradíme vám se základními pravidly a postupy, které vám ušetří nemálo potíží oproti metodě pokus omyl. Jak předejít zplesnivění zavařenin? K tomu, abychom předešli plesnivění nebo zkažení zavařenin, a tedy zničení naší práce, je třeba dodržovat.


U nás na e-shopu najdete řadu skvělých pomocníku pro zavařování. A stejně jako pečlivě vybíráme ty nejnovější vychytávky, rozhodli jsme se na diskusních fórech vychytat i ty nejlepší zavařovací rady. V troubě lze zavařovat bez problému jak ovoce, tak i zeleninu.


Plech se sklenicemi pak vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby. C, plynová na stupeň 1).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky