čtvrtek 28. září 2017

Jak vyčistit štětec od barvy

Jak vyčistit štětce od barvy Po natírání barvou musíte štětec vyčistit. Jinak na něm barva zaschne a štětec se znehodnotí. Zaschlá barva totiž jde jen velmi složitě odstranit. Pokud plánujete opravu, s největší pravděpodobností začnete odstraněním staré barvy ze stěn a stropu. Jak odstranit složení na vodní bázi a jak odstranit starý olejový nátěr?


To vše se má v praxi naučit a překonat. Při práci se dá štětec ještě ihned dokud je od barvy vyprat v tom, čím se ředí, vodou ředitelné ve vodě, ředitelné ředidlem v ředidle. Jinak štětec ztvrdne a je lepší a levnější ho vyhodit a koupit nový. Ale jak to udělat, když jdete na oběd a nechcete nechat štětec ztvrdnout? Nebo ho chcete nechat do druhého dne.


Tyto skvrny patří velmi těžce odstranitelné, proto je při čištění třeba postupovat co nejrychleji, aby nedošlo k zaschnutí barvy. Pokud uvedené postupy dodržíte, je pravděpodobné, že skvrnu od barvy na vlasy odstraníte úplně nebo z velké části. Pokud vám na koberec ukáplo trochu barvy , je nutné ji ihned vyčistit.


Pokud se chcete barvy spolehlivě zbavit, musíte vědět, o jaký typ barvy šlo a jaký koberec máte. Stojí to však za vyzkoušení, protože oblečení je již zničeno skvrnou od barvy. Z oblečení, které se nedá prát v pračce, skvrnu nedostanete.


Zkuste jej odnést do čistírny a uvidíte, zda vám oblečení zachrání. Pokud ne, zkuste vymyslet, jak kreativně skvrnu zakrýt nebo z ní udělat součást outfitu. Natřeli jste plot, lavičku nebo pergolu a nevíte, co se štětcem? Určitě ho nevyhazujte, ještě se bude hodit.


Po ukončení práce je potřeba štětec hned vyprat. Pokud to není momentálně možné, ponořte jej do vody. Vhodná je k tomu sklenice na zavařování nebo uříznutá PET lahev. Pokud si doma malujete, pravděpodobně se vám barva dostala i na oblečení.


Nejlepší je mít na sobě staré oblečení, u kterého vám nevadí, že se ušpiní. Takový můj malý návo jak já myji štetce. Neříkám, že to je jediná správná cesta, způsbů je nekonečně mnoho. Je to jen spíš taková inspirace pro vás, snad vám to přinese. Po dokončení malování je čas štětce a válečky řádně vyčistit.


Nejprve oškrábejte tolik barvy , kolik je jen možné. Pokud používáte barvu ředitelnou vodou, jednoduše ponořte štětec a váleček do teplé vody na dobu přibližně hodin. Vymyjte je, a usušte pomocí suché látky. Uložte na suchém místě pro budoucí. Dbejte proto na to, aby barvy , které nanášíte byly možná o odstín světlejší od výsledné barvy jakou sami chcete.


Pokud chcete dosáhnout hrubý krycí nátěr, tak vodu nepřidávejte. Malování pokoje může být hračka, ale dostat potom skvrny od barvy z oblečení, to už je horší. Zákon schválnosti se samozřejmě postará o to, že barva, kterou jste si potřísnili džín. Dobrý den, prosím, můžete mi poradit? Jak mám naložit se štětcem od syntetické barvy (průhledná na dřevo),nebo se musí vyhodit?


Mám jej po natírání už dva dny namočený do hrnce s ředidlem a říkala jsem si, že se zkusím zeptat, třeba by alespoň na stejnou barvu šel někdy zase použít. Na hrubé mytí štětců od jakékoliv barvy používám jakékoliv ředidlo (dokonce i směs různých ředidel). Po umytí nechám v uzavřené plechovce použité ředido několik dní usadit, opatrně sleju (abych nerozvířil kal na dně) a používám opakovaně. Následně do štětce kápnu jar a důkladně promnu.


Na závěr namydlím štětec obyčejným (pevným) mýdlem, promnu. Jde o to mít dostatek informací o tom, jak si tuto práci výrazně ulehčit. Každá situace si vyžaduje speciální řešení a jiný přístup.


Mnoho přípravků se dá nahradit i starými osvědčenými recepty a babskými radami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky