pondělí 14. října 2019

Sušení dřeva

Umělé sušení dřeva , na rozdíl od přírodního sušení , umožňuje ovlivňování teploty, rychlosti proudění vzduchu a vzdušné vlhkosti. Díky tomu je možné vysušit dřevo v rámci hodin či dnů na požadovanou vlhkost. I přes takto rychlý proces sušení nedochází ke snižování kvality dřeva. Při sušení dřeva se používá především výpočet absolutní vlhkosti dřeva pro stanovení počáteční, případně konečné vlhkosti dřeva.


Nasákavost dřeva je schopnost dřeva v důsledku pórovité struktury nasávat vodu ve formě kapaliny. Množství přijaté vody závisí především na objemu pórů ve dřevě, který je.

Přes letní období je však lepší nechat dřevo odkryté a nikdy jej nezakrývat po stranách. Jestliže skladujeme a sušíme dřevo pod převislou střechou u zdi domu, měli bychom zvolit nejlépe západní či jižní stranu. Sušení palivového dřeva pod přístřeškem. S ohledem na velmi vysoký podíl vody v dřevní hmotě živých stromů (jádro až , běl až 2 ) a s ohledem na značné tvarové změny dřeva při vysychání je v naprosté většině případů nutné dřevo před zpracováním sušit.


Z těchto důvodů je sušení základní a nezbytnou technologickou úpravou, která v nejvyšší míře ovlivňuje budoucí vlastnosti a jakost výrobků ze dřeva. Přirozené sušení využívá k odpařování vlhkosti atmosferický vzduch s jeho přirozeným prouděním. Výrobci staveb, nábytku a jiných výrobků ze dřeva ale dva roky čekat nemohou. Dřevo se proto profesionálně suší v tzv.


Existuje více typů umělého sušení , které se liší nejen dle výše nákladů, ale také podle šetrnosti k danému materiálu a rizikům prasknutí.

Vlhkost ovlivňuje všechny fyzikální i mechanické vlastnosti dřeva a dělá ze dřeva materiál, jehož vlastnosti se procesem sušení mění. Díky sušení se zlepšují mnohé fyzikální, mechanické i technologické vlastnosti dřeva. Každý způsob sušení dřeva má své výhody i nevýhody, s kterými musíme počítat. V praxi je pak velmi často využívaná efektivní. Tyto sušárny jsou nejčastěji používány na sušení dřeva pro výrobu nábytku, dřevěných podlah a dalších.


Sušárny vyrábíme také pro skladování dřeva ve velkých uzavřených prostorách, kde můžeme přesně kontrolovat relativní vlhkost. Tak zamezíme tomu, aby se vlhkost řeziva zvyšovala i přesto, že je skladováno. Základ hráně řeziva pro přirozené sušení Hráň řeziva pro přirozené sušení včetně základu (podstavce, hranoly, prokladové lišty, vrstvy řeziva, svazek, hráň) Zákla. Přirozenou vlastností dřeva je navlhavost, tedy schopnost měnit svoji vlhkost podle okolního prostředí. Buňky dřeva pohlcují vodní páry ze vzduchu a to až do momentu, kdy nastává bod nasycení vláken.


Co budete ke stavbě hráně pro sušení dřeva potřebovat? Jak se staví hráň na sušení dřeva ? Typy sušáren pro dřevařský průmysl: Konvenční sušárna – Vzduch se v sušárně zahřívá a cirkuluje přes proložené řezivo. Nejlevnější je sušení v horkovzdušné sušárně, kde čtyřmilimetrovou dýhu vysušíme za pár dnů. Problematické je však dobře odhadnout intenzitu sušení tak, aby nám dřevo nepopraskalo. Má celou řadu předností a nedostatků.


Brousíme pily do průměru 8mm - obyčejné s rozvodem zubů i pi. V principu se jedná o venkovní velkoobjemový kovový koš s vlastním zastřešením a bočním plněním pro uskladnění a rychlé prosychání palivového dřeva.

Dřevník je samostatně stojící kovová konstrukce se samonosnou střechou. Dodáváme jej kompletně smontovaný. Podle režimu sušení dřeva zpravidla v těchto pěti stupních: ohřátí vzduchu v komoře, prohřátí dřeva v komoře, vlastní proces sušení s použitím zahřívaného čerstvého vzduchu a zvlhčování (přívod páry), kondicionování (klimatizace), tzn. Nabízíme sušení dřeva z dodaného řeziva velkým firmám i malým odběratelům.


Máme k dispozici plně automatické komorové sušárny řízené počítačem, které dosahují díky své konstrukci a nejnovější technologii vynikajících výsledků. Kapacita jedné komory při plném vytížení je 1m 3. Drobné předměty denní potřeby – pera, tužky, nože s rukojetí z hrušňového dřeva – jsou velmi pěkným dárkem. Pořídit lze i šperky, dózy a sošky: o kvalitě tohoto dřeva nebylo pochyb již před mnoha staletími, jak dokazuje soška Panny Marie ve Svaté Hoře u Příbrami.


Přitápění do sušárny řeziva teplovodním systémem v sobě spojuje výhody obou principů sušení řeziva - vyšší rychlost teplovzdušného a šetrnost kondenzačního způsobu sušení řeziva, který je výhodný hlavně u větších sušáren řeziva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky