Důraz na chuť, ale i trvanlivost. Historie vzniku portského vína je spojena s tím, že bylo třeba v souvislosti původním lehkým vínem vylepšit dva hlavní faktory. Ten první byla chuť, jelikož lidé mířící na Pyrenejský poloostrov byli přece jenom zvyklí na silnější alkohol.
Zvláště, když se jednalo o námořníky. Podávání portského vína. C, bílé spíše chlazené na teplotu - 14°C. Portské víno se pije především čisté.
Za aperitiv se hodí zejména suché bílé portské. Při rozhodování o uchovávání portského se lze také řídit dle způsobu uzavření láhve. Ty s běžným korkem (většinou starší vína vintage typu) je záhodno spotřebovat do hodin. Vína se speciálním korkovým uzávěrem, tzv.
T-stopperem, lze uchovávat v chladničce i po dobu několika týdnů bez ztrát na kvalitě. Také jste si všimli, že na rozdíl od jiných potravin, vína nemají na láhvi uvedenou exspiraci? Uvažovali jste, proč tomu asi tak je? Je to vskutku zajímavé, na etiketě naleznete všelicos, jen datum do kdy víno vypít ne. Datum exspirace přitom paradoxně naleznete už i na pivě.
Druhy portského vína Rozlišujeme dva základní druhy portského vína – Ruby a Tawny. Ruby Port Ruby Port je výrazné ovocné víno, které má rubínovou barvu. Fortifikovaná vína na způsob portského jsou produkována i za hranicemi Portugalska, s výrobou portského se můžeme dále setkat především v Austrálii, severní Americe, Kanadě, Indii, Argentině, jižní Africe a ve Spojených státech.
I když se toto víno vyrábí ve vnitrozemí na vinicích v horní části údolí řeky Douro, ke zrání putuje do přímořského města Porto, odkud se již tradičně vyváží, i když v současnosti může do světa putovat už také z vinařské oblasti kolem řeky Douro. V tomto receptu připravuji náplň z portského vína. Myslím, že postupové fotky by Vám měly zprostředkovat dostatek vizuálních informací, abyste si dokázali představit jak na to, ale pokud by přeci jen vznikly nějaké pochyby, během pár dní zveřejním nový video recept, který se věnuje přípravě pralinek a doufám, že video pomůže rozptýlit případné nejistoty. V nabídce máme jak základní typy portských vín, tak víceletá portská vína. Zbaveni svého zamilovaného červeného si angličtí konzumenti brzy zvykli na chuť portského vína z této oblasti.
Vína Douro byla nakonec pojmenována po přístavu, z nějž byla dopravována. Díky specifickému klimatu, půdě a odrůdě vinné révy je chuť portského vína tak jedinečná. Po nejméně dvouletém zrání v sudech se připravují ze základních typů portského vína , jako je Ruby Port (rubínově červené), White Port (bílé) a Tawny Port (hnědožluté) standardní směsi zvané blends, které zrají dále různou dobu v sudech. Tyto jsou základem pro přípravu různých variant portského vína , které. Počas 5rokov, po ktorých Rímania kontrolovali oblasť, vybudovali vinice na brehoch rieky Douro, kde sa dodnes vyrába portské víno.
Klub přátel dobrého vína Podmínky pro získání členství v KPDV. Zákazník (výhradně fyzická osoba), který jednorázově nakoupí vína nad 2. Kč s DPH se může stát členem a získat tak členskou kartu s identifikačním číslem a registrací na jméno. Zejména bílé portské víno bychom neměli pít příliš teplé, jinak zcela převládne silný alkohol a přebije chuť a buket vína. Zatímco u bílého portského je ideální teplota servírování až stupňů, červené a zralejší portské lze servírovat i při pokojové teplotě, tj.
Až později se do něj, podobně jako do portského , začala přidávat pálenka z hroznů, která měla udržet kvalitu vína na dlouhých námořních výpravách. Dárková vína Skutečný význam tomuto daru však vtiskne honosné balení ve formě ozdobné krabice , dřevěné bedýnky nebo nějakého boxu. Jutovou tašku pro láhev portského vína si oblíbíte pro její odolnost, dlouhou životnost, výhodnou cenu i ekologický materiál.
Použití: taška je vybavena úchytem pro snadné přenášení a okénkem pro zvýraznění etikety vína. Taška spolu s vínem je jako stvořená pro dárkové účely.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.