pondělí 26. září 2016

Lyofilizace potravin

Využívá se při sušení potravin a záchraně archiválií, tedy knih a dokumentů, ale především ve farmaceutickém a biotechnologickém výzkumném a průmyslovém měřítku k výrobě kosmetických přípravků nebo medikamentů, např. V tomto článku se zaměříme na aplikace z ne-vědeckého segmentu, mimo biotechnologii. Velmi zjednodušeně řečeno – sušení potravin mrazem.


Někomu tato odpověď stačí, ale někdo chce vědět více, stejně, jako jsme byli zvědaví i my. Co to tedy lyofilizace je, když ji začneme studovat trošku podrobněji? Tolik jednoduchá definice, která vysvětluje mnoho kolem slova, které má běžný člověk problém vyslovit.

Původně bylo mým záměrem přinést článek o lyofilizaci hub, nejlépe samozřejmě pravých hřibů, možná s trochou lišek. Ačkoliv poprázdninová houbařská sezóna pro většinu nevyšla špatně, sám nejsem tím, co by se dalo nazvat houbařem. Lyofilizace potravin - celé nebo nakrájené? V dalším kroku je zmrzlá voda ve vakuu vysublimována, tedy odstraněna přeměnou z pevného na plynné skupenství.


Potravinářská lyofilizace. Největší oblíbenosti se těší především sušené ovoce, koření a tzv. Uvádí se, že jídlo sušené mrazem je zdravé a bez přístupu vzduchu vydrží dlouho.


Hodí se pro přímou konzumaci, třeba jako přísada do suchých snídaňových směsí.

Cena je však poměrně vysoká. Díky tomuto objevu mohly obyvatelé And jíst po celý rok výživné a chutné jídlo. Ale pak to trvalo tisíce let, než si tohoto způsobu uchování potravin všiml i zbytek světa (ve velkém). AMARU je malý a cenově dostupný lyofilizátor potravin s maximálně jednoduchým nastavením a ovládáním.


Je navržen tak, aby kapacitou vyhovoval především menší výrobě sušených potravin , ale aby bylo možné kapacitu násobit více přístroji při zachování rozumných investic. Výhodou lyofilizace potravin je zachování důležitých vitamínů a minerálů, tvaru, barvy i chuti. Popularita lyofilizace , coby metody sušení stále roste.


Ovoce a zelenina se krátce po utržení a očištění zmrazí na extrémně nízkou teplotu, aby nebyla porušena struktura. General Purpose Freeze Dryers, volně přeloženo jako lyofilizátory širokého využití, jsou přístroje určené pro nevěděcké a jednoduché vědecké lyofilizace jako např. Superpotraviny na dlani. Jednoduše řečeno, sušíme potraviny mrazem. Takovýmito produkty mohou být suchá injekce, farmakologické či kosmetické přípravky, ale i káva, ovoce nebo květiny.


Který přístroj je však vhodný přesně pro váš produkt a který by se naopak mohl stát. Proces lyofilizace odebere z potravin jenom vodu. Všechny vitamíny a výživové látky jsou zachovány, což nelze říct o jiných metodách sušení.


Protože se téměř celý proces odehrává v mínusových teplotách, nehrozí ztráta toho, co na ovoci, zelenině nebo masu máme rádi. Nepostradatelná vlastnost v každé ROW kuchyni. Procesem zmrazení se také pozastavuje enzymatická aktivita, která má právě za vinu hnilobu a plesnivění potravin a zpomaluje množení mikrobů.

Mimo to nedochází k oxidačním změnám. Velkou výhodou je, jak jsme již zmínili na začátku, že se během procesu neztrácejí žádné vitamíny a minerály. Využívání sezónnosti potravin je samozřejmě skvělou volbou. Jenže ono toho v zimě moc neroste a pokud nemáme zásoby zavařenin nebo sušeného ovoce z vlastní úrody, můžeme maximálně navštívit supermarket, kde nám dovoz ovoce z celého světa umožní najít široký sortiment. Ceny tohoto ovoce jsou však často hodně.


Sušení potravin mrazem ( lyofilizace ) je založena na fyzikálním procesu sublimace: ve vakuu se voda mění z pevného (zmrzlého) stavu přímo na páru – led se odpařuje. Sušený výrobek je nejprve hluboce zmrazen při normálním tlaku, obvykle pomocí kryogenních zkapalněných plynů. Poté je výrobek vložen do vakua, takže.


A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky