pondělí 26. září 2016

Skladování brambor v lednici

Neskladujte brambory v lednici. Jak už bylo napsáno výše, lednice jsou pro skladování brambor příliš studené. Chlad uvnitř ledničky způsobuje, že škrob, obsažený v bramborách se přemění na cukr a zelenina tak nabere nepříjemně sladkou chuť. Chlad také negativně ovlivňuje barvu brambor.


Skladování brambor v lednici a na světle.

Jedna z nejčastějších chyb je uchovávání brambor v lednici. V chladničce mohou brambory snadno ztratit svoji původní chuť a zesládnout. Dále byste při skladování brambor měli zamezit nadbytečnému dennímu i slunečnímu světlu. Jak skladovat brambory v lednici. Brambor většinou kupujeme větší množství, proto zaberou v lednici více místa.


A když je uložíme nesprávně, třeba hodně k zadní stěně lednice, mohou přemrznout a zesládnout. Citlivější jedinci nebo děti totiž podle Hany Střítecké mohou po požití klíčků pociťovat bolest hlavy, ale třeba i zvracet nebo cítit křeče v žaludku.

V jarních měsících, kdy už brambory klíčí více a rychleji, není vhodné používat ani vodu po vaření brambor třeba na česnečku,“ uzavírá Hana Střítecká. Teplota obecně je u skladování této zeleniny velmi důležitá. Pod 4°C brambory sládnou a při vyšších teplotách se zase začnou tvořit nežádoucí klíčky. Také nedoporučujeme uskladnění v lednici. Můžou v ní zesládnout a rychle ztrácí svoji přirozenou chuť.


U sadbových brambor je 2-°C, u konzumních 4-°C. Bez postupného ochlazování by brambory utrpěly šok a do jara by nevydržely. Při dlouhodobém skladování by mohly brambory brzy vyklíčit, což by se zákazníkovi asi nelíbilo, proto bramboráři užívají speciální retardační přípravky, které klíčení zabrzdí. Vařila jsem je v pondělí večer. Dá se z toho ještě udělat bramborový salát?


Chtěla bych zkusit poprvé v životě No spíš počítám, že ne, prý to není zdravé ten přetransformovaný škrob nebo co, snad jen den. Takže asi je vyhodím, že? Také vyšší teploty jsou pro uskladnění škodlivé.


C a čím je delší doba skladování , tím budou vyšší ztráty způsobené klíčením. V období od sklizně do konce roku nebývá problém uskladnit brambory v teplejších prostorách (kolem ˚C), obtížnější je zamezit klíčení po Novém roce.

Proto je nutné konzumní brambory skladovat při vyšší teplotě. U běžných odrůd dochází k rovnováze mezi redukcí cukrů a jejich prodýcháváním nad °C. To je důležité hlavně u brambor určených na smažené výrobky. A protože dost často necháváme v lednici i uvařená vejce, podíváme se, do kdy jsou ještě poživatelná. Jsou-li v teplotě 5-°C, s klidným svědomím zde mohou zůstat i dní.


Uvědomte si, že skořápka je částečně prostupná. Před položením hlízy v krabici je nutné třídit a suché. Pravidla pro přípravu a záložky: Rané odrůdy nemůže být uložen až do zimy.


Nejsou určeny pro dlouhodobé skladování , takže budou kazit rychle: klíčit a chřadnou. Než budete ukládat v lednici po dobu několika dnů hlízy by měly být uchovávány v teplé. Málokdo má dnes sklep, kde je ideální prostředí pro skladování brambor. V lednici se škrob v nich obsažený přeměňuje na jednodušší sacharidy a brambory sládnou.


Velké množství redukujících cukrů také vede ke vzniku škodlivého akrylamidu. Právě proto je správná technika skladování brambor velmi důležitá. Při skladování na světle dochází k zelenání hlíz, při pokojové teplotě je zase rychle nastartováno klíčení. Brambory také brzy vadnou, vysychají a dochází k rozvoji hnilob a plísní.


Nejčastější chyby při skladování brambor. Uspořádání potravin v ledničce po patrech. Z ovoce je vhodné ukládat do lednice hroznové víno, bobulovité druhy ovoce a také zralá jablka a hrušky, určená k brzké konzumaci.


Vzhledem k délce období je nutné dodržovat ideální podmínky po celou dobu skladování , které je rozdílné u jednotlivých užitkových směrů. Pro skladování cibule v domácnosti doporučujeme uložení na suchém, tmavém a chladném místě. Skladujte ji daleko od brambor , společně uskladněné se obé.


Pokud možno větratelném.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky