pondělí 12. září 2016

Rýže basmati rizoto

Dietní zeleninové rizoto zařazuji mezi kvalitní pokrmy nejen pro oslabenou slinivku, ale pro všechny, kteří chtějí trochu odlehčit svému trávení, obzvláště po svátcích. Pakliže ještě neznáte rýži Basmati , možná vás osloví svojí oříškovou příchutí a pak již na ni ztěžka kdy zapomenete. Asijská je charakteristická výraznější vůní i chutí.


Druhově se od sebe rýže také liší, nejen kvalitou, ale také konzistencí po uvaření. Nejkvalitnější je Basmati.

Po uvaření se zrna nelepí, má oříškovou vůni i chuť. Italské rizoto patří k italské kuchyni stejně jako pizza a těstoviny. I když se rýže v Itálii objevila již v 10. Lombardii teprve na začátku 15. Když obě rýže uvaříte pospolu, výsledný pokrm, například rizoto , získá velmi zajímavou fialovou barvu,“ popisuje.


Můžete ji podávat například k pražmě se zakysanou smetanou, rajčatovou salsou a avokádem, jak radí Kamu ve své Nejbarevnější kuchařce. Basmati rýže má ve světě, hlavně v Asii, opravdu velmi oblíbený způsob vaření, jak popisujete, tj. Ale tam je to vyváženo chuťově výraznými omáčkami a šťávami, které se k rýži následně podávají.

Basmati se hodí téměř do každého ( rizoto , arašídová rýže se zeleninou…). Tato rýže se hodí hlavně k indickým pokrmům jako například kari. Podívejte se na video a dozvíte se, jak na to. Bas z hindštiny znamená vůně a mati znamená plný, tedy v překladu do češtiny plná vůně. Basmati rýže ke smaženému masu, voňavá jasmínová rýže k omáčkám, arborio rýže na italské rizoto a mnoho dalších.


Rýže pro každou kuchyni. Nic není tak důležité pro přípravu italského rizota, jako je rýže. Ak chcete podávať rizoto ako predjedlo, bude vám stačiť g na jednu porciu. Na hlavný chod použite 1g na osobu.


Ryžu pred varením neumývajte, pretože zrnká sú obalené škrobom, ktorý dodáva rizotu krémovosť. Počas varenia ryžu neustále miešajte, pretože iba takto sa. Kvalita této rýže spočívá kromě jiného v jejím věku. Během této doby vysychá.


Basmati je po sklizni alespoň na rok a půl uskladněna v suchu a temnu. Nízký obsah vody v zrnech je pak zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy. Má nižší glykemický index, než běžné druhy rýže.

Případně ji doplníte o zeleninu a dostanete například tzv. Mimo jiné má rýže zastoupení v nepřeberném množství druhů. U nás například najdete rýži jasmínovou, thajskou, bílou dlouhozrnnou, hnědou nebo parboiled. Na její uvaření budete potřebovat minut a rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná - al dente. Planá rýže , to jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy.


Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Protože basmati rýže má minimální obsah cukru a lepku, je ideální pro dietní - především bezlepkovou - dietu a stravu. V této části najdete recepty na různá jídla, připravená z. Dietní dušené kuře s rýží, které lze doplňovat zeleninou i kořením dle chuti.


Připravujeme v troubě, rýže se takto nelepí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky