pondělí 12. září 2016

Pečená švestková povidla bez cukru

Jak na švestková povidla bez cukru. Zapneme troubu na 180°C. Vložíme je do hrnce, posolíme a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.


Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme už bez pokličky do trouby. Pečeme je pak podle potřeby 3-hodin, dokud nezhoustnou.

Roky mi leží v žaludku PEČENÁ povidla (obecně) Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla ) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení. Tato povidla jsou skvělá jak hrušková, tak švestková či jablečná. Je to snad nejjednodušší způsob, jak si je připravit. Nakonec jsem ale dostala hromadu švestek od tety a chtěla povidla zkusit. Postup jsem přizpůsobila tak, aby byl co nejednodušší.


Nakonec povidla vyšla skvěle, takže jsem se rozhodla pro vás recept natočit. Dále se tam píše na kila švestek celkem 500g cukru.

Hmmm, to je vcelku i dost. Nejsem milovník přeslazených jídel (naše babičky povidla dělávaly bez cukru úplně, co pamatuju). Sladké dostatečně, později jsem ještě ubrala na 300g cukru na kila švestek. Jahodový pohár s topinambury.


Pak na švestky rovnoměrně nasypeme dkg cukru - nemícháme - a znovu dáme péct na minut. Poté přisypeme zbývajících dkg cukru , opět jen po povrchu a bez míchání, a vrátíme na dalších minut do trouby. Vyndáme z trouby a přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky.


Dobré je nechat vyloupané švestky s octem přez noc odležet. Cukr se přidává, jen pokud je ovoce málo sladké, ale minimálně, na hruškové jsem dávala na kg hrušek kg cukru. Nikdy nepřidávejte žádný želírovací prostředek, povidla se vždy vaří pomalu a dlouho.


Jablečná povidla pečená v troubě bez cukru recepty, které budete milovat. Babiččina povidla bez cukru a míchání rozlijeme do sterilovaných sklenic, uzavřeme a postavíme na víčko. Udělejte si švestková povidla bez cukru. Zdravě a chutně, tím jsme se řídili při přípravě tohoto receptu. Díky tomu mají potom vyšší obsah cukru.


Vybírejte ty měkčí a ideálně je před tím, než koupíte, ochutnejte.

Tradiční český recept na povidla. Podle tradice se povidla vařila včetně pecek ve velkých měděných hrncích na ohni. Pecky se potom odstranily pomocí síta. Občas se povidla vařila dokonce ze sušeného ovoce. Suroviny: Asi kg zralých švestek, slivovice, rum.


Povidla bez cukru pečená v troubě. Příprava: Švestky vypeckujeme, dáme do hlubšího plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 1stupňů. Přibližně po hodině pečení je promícháme, pak ještě za půl hodiny.


Asi za hodiny jsou povidla hotová – tedy všechna voda se z. KEHLwd Troubu mám od firmy MORA v rámci spolupráce. Nevíte co vařit k večeři? Do švestkových nedávám badyán. Je to nejjednodušší způsob, jak si připravit skvělá povidla.


Vyrábí se ze sladkého ovoce, nejčastěji ze švestek, jablek či hrušek. Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyráběla bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky