úterý 25. února 2020

Teplota červeného vína

O přípravě vína k podávání existuje skoro celá věda. Všichni víme, že teplé víno se nedá pít. Profesionální sommeliér by ale s díky odmítl i sklenku červeného o pokojové teplotě.


Ta už totiž taky není, co bývala, od dob, kdy nebylo v. Při teplotě °C lépe chutnají zejména v létě, osvěžují.

Dezertní likérová vína podáváme ve stejné teplotě jako bílá vína. Vermutová vína jsou chuťově i vůní tak plná, že mohou. SKLENICE NA VÍNO MÁ BÝT.


TEPLOTA PRO PODÁNÍ ČERVENÉHO VÍNA. V té době však byla běžná teplota v místnosti kolem 15–°C, což má dnes v bytě málokdo. Skladování vína teplota. Chladicí vitrína na víno dokáže eliminovat nepříznivé vlivy oproti skladování vína v lednici, a pro větší množství lahví se jí už vyplatí pořídit.


Kapacitu může mít různou, od několika lahví až po několik desítek či stovek lahví.

Podmínky v ní mohou být podobné, nebo dokonce. Pro mnohé je dekantace vína spíše jen neznámým pojmem, pro další část zase pouze neužitečným úkonem podobným japonskému čajovému obřadu. Mnohdy má ale dekantace smysl a můžeme ji dopřát i vínu, které doma konzumujeme.


Ostatně postup dekantace není nikterak složitý. Tabulka doporučených teplot podávání vína dle Michlovský, M. Pokojová teplota aneb Nic není tak vážné. Jedním z nejrozšířenějších mýtů je pití červeného vína „o pokojové teplotě.


Vznik této poučky ale odkazuje na teplotu nevytápěných. Optimální teplota kvašení je asi o C. Doba kvašení obvykle trvá - dní. Záleží však na typu vína.


Lehčí typy s menším obsahem tříslovin se oddělují od slupek dříve, naopak plnější vína s vyšším obsahem tříslovin a předpokladu delšího zrání leží na slupkách déle, - dní. Mohli byste si myslet, že jakmile si vyberete svou láhev vína , máte hotovo. Zvládli jste to obtížné. Ale způsob, jakým s vínem zacházíte, když si jej přinesete domů, a zejména, jak jej uložíte, může překvapivě výrazně ovlivnit jeho chuť.


Teplota má na chuť vína značný vliv.

Den před plánovaným podáváním červeného vína postavte láhev do vzpřímené polohy, aby se veškerý sediment usadil na jejím dně. Macerace rmutu Technologie výroby červeného vína macerací rmutu neboli macerací na slupkách či nakvašením je nejběžnější technologií používanou. Zahřátý červený rmut se na rozdíl od bílého nechladí, ale dále zahřívá, a to až na – °C, což je ideální teplota pro vyluhování červeného barviva a tříslovin ze slupek hroznů. Ve vinifikátoru probíhá pomocí pneumatického pístu každé hodiny potápění matolinového koláče.


Různé styly vín se podávají různě temperované. Správná teplota , při které se jednotlivé styly vína podávají je velmi důležitá. Je to produkt, ktorý dosahuje vrchol asi po piatych rokoch, často i neskôr. Zretím nadobúdajú vína jemný hnedastý tón, ktorý však nikdy nie je oxidatívny. Dříve doporučovaná teplota 20°C se dnes chápe spíše jako spodní hranice optimálních teplot.


V době otevřených kvasných nádob výrobu červeného vína totiž hrozily, zvláště při nedostatečném míchání matolinového klobouku, oxidace, tvorba těkavých kyselin a ztráty na alkoholu a aromatických látkách. Sekty, perlivá vína a aperitivy se podávají při teplotě – °C, jen tak totiž zajistíte delší perlení. Bílá vína , vermuty a dezertní vína pijte při teplotě – °C.


Suchá bílá vína pak vyžadují pro rozvinutí buketu – °C. Růžová vína by měla být o něco teplejší, ideálně – °C. Jak odstranit zaschlou skvrnu od vína ? Pokud už skvrna od červeného vína stihla zaschnout, namočte tkaninu do horkého mléka. Nechte ji máčet, dokud skvrna nezačne pouštět.


V mléce můžete také jemně tkaninu proprat v rukách a následně ji dejte vyprat klasicky do pračky. Lehčí červená vína : jsou vína z odrůd Modrý Portugal, Dornfelder popř. Svatovavřinecké, s nižším obsahem tříslovin a alkoholu do alk. Vyzrálá plná vína : jsou vína s vyšším obsahem alkoholu – 1 alk. Fermentácie s vyššou teplotou sa zvyčajne používajú pri červených vínach na zvýšenie.


Pre víno platí, že asi najzdravšou cestou je vypiť až poháre (najmä červeného vína ) k jedlu, táto miera platí pre mužov a polovica z nej pre ženy. Tvorbu alkoholu z cukrov obsiahnutých v muštoch zabezpečujú alkoholické kvasinky rôznych kmeňov druhu Saccharomyces vini. Divoké kvasinky sa do muštu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky