úterý 11. února 2020

Výpočet jističe podle příkonu

Návrh proudové hodnoty jističe Tento jednoduchý pomocník vám poradí jakou zvolit proudovou hodnotu jističe. Pro zjednodušení předpokládejme, že maximální soudobý příkon spotřebičů je rovnoměrně rozdělen do všech tří fází. Pro výpočet proto není rozhodující, zda je spotřebič napájen fázovým napětím nebo napětím sdruženým.


Vybráním spotřebičů využívaných ve vaší domácnosti z předem připravené tabulky a zvolením počtu fází jističe získáte výslednou proudovou zátěž sítě dle zadaných spotřebičů. Zároveň se dozvíte doporučenou proudovou hodnotu hlavního jističe.

Typická velikost jističe u takového bytu bývá zpravidla 1f 25A (u sebe můžete také narazit na 16A, 20A nebo 32A jistič). P – je celkový příkon spotřebičů v domácnosti U – je velikost fázového napětí, tedy 230V I – je velikost proudu (tedy velikost hlavního jističe ). Podle vyúčtování napíšete všechny hodnoty jističů, spotřeby a zjistíte, jestli podle nových tarifů budete platit více nebo vám stačí menší jističe. Podle odhadů se ale zdá, že budeme platit ročně více, s jakýmkoliv jističem. Ten spustil kalkulačku, kde podle svého vyúčtování napíšete všechny hodnoty jističů, spotřeby apod.


Podle redakčního testu se však zdá, že budeme platit ročně více, ať budeme mít jističe stejné, nebo slabší. V případě jednofázového jističe (obvykle bývá u bytů v bytových domech) hodnotu souhrnného příkonu ve wattech (W = 0kW) podělte číslem 2(hodnota jmenovitého napětí) a získáte orientační proudovou hodnotu hlavního jističe v ampérech. V případě třífázového jističe (obvykle bývá v rodinných domech) je výpočet složitější s ohledem na řešení.

Jak zapojit jističe na jeden 3fázový? Co vybaví dříve, jistič nebo proudový chránič? Je to závada, když z jističe na výstupu vycházejí vodiče o stejném průřezu?


Musí být do jističe zapojen vstup i výstup? Lze nahradit starší typ jističe s charakteristikou M novým s charakteristikou C? Poskytujeme širokou nabídku nadstavbových energetických služeb (instalace tepelných čerpadel, kondenzačních plynových kotlů, servis osvětlení, instalace fotovoltaických elektráren apod.). Hodnota hlavního jističe nemůže nikdy přesáhnout hodnotu rezervovaného příkonu Správná hodnota hlavního jističe Jedním způsobem jak zjistit vhodnou hodnotu hlavního jističe pro vaši domácnost je spočítat celkový výkon vašich elektrospotřebičů, které používáte nejčastěji a jsou tedy v provozu současně.


Platba za jistič ve všech oblastech. Kromě velikosti přístroje před elektroměrem rozhoduje ještě distribuční sazba, zvolená podle napájených spotřebičů. Spousta zákazníků tak začne uvažovat nad změnou jističe. Výrazně se odporučuje zvážit aktuální velikost rezervovaného příkonu a porovnat ji s naměřenými hodnotami ročních odběrů elektřiny v minulých letech. Na základě výsledného poměru by měly přijít úvahu o regulaci velikosti jističe.


Odebíráte elektřinu, ale potřebujete změnit hodnotu jističe (tzv. změna rezervovaného příkonu ). Podáním této žádosti můžete řešit situace kdy např. V) jsou připojeny dva spotřebiče s příkony 2kW a 8kW, jak velkou pojistku musím do okruhu zařadit z možností 1) 8A, 2) 16A a 3) 20A? Vím, že správná odpověď je 3) 20A , ale nevím, jakým způsobem se dobrat k tomuto výsledku, může mi někdo poradit postup jak si to mám spočítat?


V níže uvedených polích zadejte prosím všechny vaše komponenty, které používáte nebo plánujete použít ve vašem systému.

Pro výpočet správného výkonu napájecího zdroje používáme nejvyššímožnou spotřebu energie každé komponenty dle informací od výrobce. Dosavadní jistič už nestačí na nové spotřebiče? Cenu za místo připojení a za použití sítí. Firma se rozšiřuje o nové výrobní linky? Změnu hodnoty jističe a navýšení rezervovaného příkonu zařídíte zde.


Výpočet velikosti jističe je snadný. Pokud si chcete vypočítat velikost optimálního jističe sami, není na tom vlastně nic těžkého. Nejprve sečtěte celkový příkon všech spotřebičů ve vaší domácnosti. Tuto hodnotu najdete buď přímo na spotřebičích, nebo v jejich návodu k použití. Jaký mám použít jiný typ jističe pokud chceme snížit příkon objektu?


Musí se přívodní vedení dimenzovat na celkový příkon, když ostatní stupně nebudu zapínat? Poradíte mi s návrhem hlavního jističe pro nízkoenergetický dům?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky