úterý 24. března 2020

Zapojení ventilátoru v pc

V teplých měsících se může stát, že se nám začne o něco víc zvyšovat teplota uvnitř PC , anebo je dovnitř nasáváno víc prachu. To je závislé na tom, jakým způsobem v PC case. Zapojení ventilátorů: Zapojení ventilátoru na napětí V. Jedná se o klasické zapojení , kdy se ventilátor bude točit na své max.


Tímto způsobem dosáhnete nejnižších otáček ventilátoru , které je možno při tomto druhu regulace dosáhnout. Můžeme tak zjistit rychlost otáční ventilátoru (RPM) a v případě, že dojde k poruše ventilátoru tak nás v závislosti na nastavení systém informuje, že není něco v pořádku.

Vnitřní schéma zapojení typického třívodičového ventilátoru. Ostatní třípinové konektory mají pouze monitorování otáček ventilátoru. Základní desky také obsahují teplotní čidla a otáčky lze regulovat softwarově v závislosti na aktuální teplotě.


To je možné v BIOSu nebo nějakým externím programem (např. SpeedFan). Takové řešení je vhodné zejména pro chlazení procesoru. Vítám vás u dalšího unboxingového videa ! Fractal Design Dynamic GP-v bílém provedení.


Rozměry jsou 140x1mm.

Použito je doporučené zapojení s takovými hodnotami rezistorů a potenciometru, aby výstupní napětí bylo v rozmezí , až 1 V. Konstrukčně je regulátor navržen pro montáž do záslepky v zadní části PC. Toto je 3pinový DMI konektor a čidlo ze kterého ventilátor odečítá teplotu okolí. Podle této teploty reguluje svoje otáčky.


Vyhledáme na základní desce konektor pro připojení ventilátoru PC skříně (CHA FAN 1). Jak správně zapojit domovní ventilátor s hliníkovým předním panelem Dalap BFA pro odvětrání vaší koupelny nebo WC. Ventilátory Dalap BFA jsou osazeny výkonný. Jak je takový ten 3pin tak to se dá připojit jedině k základní desce.


Existuje ještě nějaké jiné zapojení úplně mimo pc ? Kde v Praze sehnat starý vypínač na digestoř z 80. Jak zapojit ventilator WERNIG EBB 1S? Jaký ventilátor na odsávací potrubí pro RD? V elektrických schématech se budeme často s těmito písmeny setkávat, vysvětleme si jejich důležitost.


Písmeno L budeme označovat jako „fázi“ a písmeno N bude „pracovní nula“. Ve schématech ventilátoru jsou tato písma vždy uvedena, buďto přímo na svorkovnici nebo jsou vyražena na plastovém těle ventilátoru. Zjistěte, jak zabránit přehřívání počítače.


Počítač se při použití zahřívá.

Příliš vysoká teplota může způsobit selhání počítače a poškození citlivých součás. Dále zde naleznete další zajímavá související témata. Příklad zapojení konektoru 3-vodičového ventilátoru. Ale co, v levnějších PC sestavách se stejně jiné větráčky nedodávají. Přejít na Základní zapojení - PC , jejich procesorů, apod.


Mam jeden ventilator ktery nechci ovladat manualne, jen chci merit jeho rpm. NEJAK regulovat pomocí PWM - jedná se o ventilátor k PC. Jak jej zapojit si ukážeme až v jiné kapitole.


Druhý ventilátor budeme montovat do přední pozice. Skříní je na trhu velké množství a každá má trochu jinak provedený čelní panel. Některé dokonce nemají. Kde může být v koupelně umístěn ventilátor? Dobrý den, kde se jinde dají zapojit ventilátory určené pro case?


Jakou vidlici a zásuvku LLN použít pro dvourychlostní ventilátor? Jaké je zapojení ventilátoru v jádře panelového domu? Jak sepnout centrálního odsávání při zapnutí ventilátoru přes vypínač? Toto zapojení lze běžně provést s elektronickými „relé“.


Nevýhodou je bohužel vyšší cena. V tomto zapojení lze každé žaluzie ovládat vlastním spínačem a celek (skupinu) žaluzií zavřít i otevřít centrálně jedním tlačítkem. V každém žaluziovém ovladači jsou potřeba dvě relé s ovládací cívkou na 2V.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky