čtvrtek 31. března 2016

Domácí vodárna sací výška 10m

Pokud výška sání přesáhne doporučenou maximální výšku, nemůžeme garantovat správné fungování, jinými slovy čerpadlo nemusí být schopno nasávat kapalinu. Samotné sací potrubí ještě klade další odpor ( ztráta třením). Dopravní výšku u domácí vodárny počítáme poměrně jednoduše. Vycházíme ze vzorce, který říká, že dopravní výška je součet sací výšky a výtlačné výšky. Tedy od nějaké hadice, roury, trubky až do vstupu na domácí vodárně.


Maximální sací výška pro povrchové vodárny (čerpadla) je cca 8-9m.

Ponorná čerpadla pak nemají hodnotu sací výška. Ponorné čerpadlo, příkon 850W, hloubka sání 7m, dopravní výška 10m , průtok. Samonasávací domácí vodárna disponuje elektromotorem o výkonu 650W a. Instalované čerpadlo musí mít dostatečnou max. Sací hadice ELPUMPS, délka m, součástí hadice je i filtr a zpětný ventil, pro. Domácí vodárny rozlišujeme na povrchové a ponorné.


Pokud náš výpočet určil vyšší sací výšku, musíme si koupit vodárnu ponornou. Protože ponorné vodárny se ponoří do nádrže a vodu vytlačují do potrubí přímo, je jejich sací výška nula. Rozhodující pro rozhodnutí, které lze použít, je hodnota sací výšky, která nesmí být u samonasávacího čerpadla větší jak m.

Pro ponorné čerpadlo žádné omezení není, protože sací výšku nemá. Základní jednotkou jsou metry a jedná se o délku potrubí vedoucího od zdroje kapaliny až po její cíl. Samočinné domácí vodárny SIGMONA jsou určeny k zásobování přízemních rodinných domků, chat a podobných objektů čistou vodou do teploty kapaliny 35°C tam, kde sací výška nepřesahuje hodnotu m. Počet stupňů (oběžných kol) určuje jaký tlak (dopravní výšku ) je schopno čerpadlo dosáhnout. Zajímavostí je, že sací výška nemůže kvůli fyzikálním zákonům být větší než 8-metrů.


Ponorné domácí vodárny, čili domácí vodárny s ponorným čerpadlem využijeme všude tam, kde se voda čerpá z hloubek větších, než metrů. Sací výška znamená vzdálenost ze které vodárna vodu nasává. Vlastním zdrojem může být studna, vodní tok či nádrž s dešťovou vodou. Pokud je tedy hladina nížeji nebo vodárna dále, místo čerpadla. V takovém případě by se sací výška modelového čerpadla blížila nule.


Když už víme, že budeme kupovat čerpadlo ponorné, vrhneme se na první potřebnou hodnotu a tou je dopravní výška. Nejčastěji se používají pro čerpání pitné nebo užitkové vody ze studní, vlastních vrtů, vodního toku nebo nádrže zachycující vodu. Vodárna má mosazné oběhové kolo, které má výborné antikorozní parametry.


Přesáhne-li celková sací výška čerpadla hodnotu 7m, je nutné použít čerpadlo ponorné. V opačném případě vodárnu s čerpadlem ve studni nebo vrtu. Tato sada sací hadice se výborně hodí pro domácí vodovodní systémy, vodní filtry, zahradní čerpadla a další vodní systémy. Hadice je vyrobena z vysoce kvalitního PVC a je mimořádně odolná. Je výhradně určena pro čerpání čisté užitkové vody.


Uzávěr filtru slouží také pro zalití čerpadla vodou před jeho spuštěním.

Takže pokud máte na zahradě potok, říčku nebo poblíž nádrž, je pro vás domácí vodárna to pravé. Použití a instalace domácí vodárny je poměrně jednoduchá záležitost a zvládne ji každý. Stačí zapojit domácí vodárnu ke zdroji el.


Parametry přípojka: 2V výkon motoru: 6W max. Dále připojíme sací hadici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky