pátek 18. března 2016

Vacuum pot káva

Kavárníci v Čechách učí své zákazníky kávové kultuře. Zatímco dříve byla v módě hořká italská espressa, dnes se praží káva jemněji a populárnější jsou ovocné chutě. Nástroje, které si v ničem nezadají s vybavením alchymistické dílny.


Jeden rozdíl tady ale přeci jenom je - vacuum pot neprom. Křivule, baňky a plamen. Známe ho také pod názvem kávový sifon nebo Vacpot. Vybírej, srovnávej, nakupuj 1 arabicu pro svou alternativní metodu přípravy.


Po překonání problému filtrace a vynálezu varného skla tvořil Vakuum Pot článek každodenního života lidí. Ten nejkrásnější kávový rituál, který může kávomilec doma provést. Sklo, kov, oheň, bublající voda, voňavá káva , laik se diví, odborník žasne. Nezažili jsme, že by první reakce hosta byla jiná než zcela neskrývané a nadšené „JŮŮŮŮŮŮ! Díky následnému podtlaku ve spodní nádobě káva nakonec proteče zpět do spodní nádoby.


Vítejte na novém e-shopu KAVA. Prosíme naše zákazníky o novou registraci na našich stránkách. Přihlášení k vašemu účtu.


Německu, později se přidávají i jiné patenty, zejména francouzské. Horká voda projde kávou a výsledkem je lahodná káva. Jen ten proces je poněkud víc zajímavý. Vacuum Pot Hario TCA-Technica. Ve spodní nádobě je voda, která je zahřívána nad kahanem.


A zde přichází ke slovu malé kouzlo. Jak vacuum pot funguje Zjednodušeně můžeme říci, že při přípravě kávy jde vždy vlastně jen o to, prohnat horkou vodu přes kávu tak, aby ve výsledné tekutině nebyly nečistoty – to je princip french pressu , moka konvičky , aeropressu , veškerých automatických kávovarů a samozřejmě i vacuum potu. Tady dojde k samotné extrakci, aby se po stažení plamene chladnoucí tekutina vrátila dolů. Bez sedliny, v podobě káva plné chuti a aroma.


Naše pražená káva , jaká je? Skladá sa z hornej a dolnej časti, ktoré spája rúrka. Vzhledem k neobyčejné konstrukci tohoto zařízení jde přeci jen o poněkud poutavý rituál.


Vacuum pot káva

Připravte si silnou filtrovanou kávu (dripper, french press, aeropress, vacuum pot , …) v množství cca 1ml. Nalijte kávu do předehřáté sklenice (stačí do ní na chvíli nalít vroucí vodu a vylít ji). Snažte se vždy zvolit hrubost tak, aby výsledný nápoj nebyl prašný (příliš jemné mletí), ale zároveň aby byly všechny chutě vyvážené.


Mezi tyto patří například czezve, vacuum pot , aero press a další. Ke všem přípravám může barista podávat i výklad o tom, jak se mají tyto metody správně připravovat atd. Je zde také možnost přípravy z různých druhů kávového zrna a odegustovat mnoho chutí a přivonět rozlišným aromatům, které káva nabízí. Dvě spojené skleněné nádoby s filtrem z bavlny nebo papíru využívají základního fyzikálního pravidla o rozpínavosti plynů. Zahřátá voda stoupá vzhůru do horní baňky, kde se smísí s namletou kávou a po ukončení extrakce je podtlakem hnána přes filtr zpět do spodní nádoby.


Příprava kávy má mnoho způsobů, nejčastěji se používá: filtrovaná káva (drip), espresso, vacuum pot , Aeropress, cafeteria (french press), mokka press, instantní káva , turecká mokka, v Česku a na Slovensku také tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky