čtvrtek 6. října 2016

Skladování brambor v bytě

Skladování brambor v bytě : Nic není nemožné. Pokud patříte k zahrádkářům, kteří mají svůj kousek přírody mimo domov, nezoufejte. I v bytě existuje možnost, jak na vhodné skladování brambor. V případě menšího prostoru se ale budete muset smířit s tím, že uchováte menší množství.


Také vyšší teploty jsou pro uskladnění škodlivé.

C a čím je delší doba skladování , tím budou vyšší ztráty způsobené klíčením. V období od sklizně do konce roku nebývá problém uskladnit brambory v teplejších prostorách (kolem ˚C), obtížnější je zamezit klíčení po Novém roce. Neskladujte brambory v lednici. Jak už bylo napsáno výše, lednice jsou pro skladování brambor příliš studené. Chlad uvnitř ledničky způsobuje, že škrob, obsažený v bramborách se přemění na cukr a zelenina tak nabere nepříjemně sladkou chuť.


Chlad také negativně ovlivňuje barvu brambor. Speciálně navržený pytel na skladování brambor v domácnosti - doma v bytě nebo v paneláku. Díky výtažkům z kmínové silice zpomaluje klíčení brambor.

Ne každý z nás má chatu nebo sklípek u domu. A přesto by si chtěl uchovat v bytě kořenovou zeleninu nebo brambory. Jestliže bydlíme v bytě , máme na výběr prakticky jen ze tří možností, kde skladovat zeleninu.


Tedy pokud nemáte jeden pokoj permanentně nebo alespoň na zimu volný. Pro skladování brambor je vhodné využít speciální skladovací prostory - sklepy, jámy, sklepy. Nicméně, takové skladování není vždy k dispozici, takže někdy budete muset uložit užitečné zeleniny v běžném městě bytu. U sadbových brambor je 2-°C, u konzumních 4-°C.


Bez postupného ochlazování by brambory utrpěly šok a do jara by nevydržely. Při dlouhodobém skladování by mohly brambory brzy vyklíčit, což by se zákazníkovi asi nelíbilo, proto bramboráři užívají speciální retardační přípravky, které klíčení zabrzdí. Citlivější jedinci nebo děti totiž podle Hany Střítecké mohou po požití klíčků pociťovat bolest hlavy, ale třeba i zvracet nebo cítit křeče v žaludku. V jarních měsících, kdy už brambory klíčí více a rychleji, není vhodné používat ani vodu po vaření brambor třeba na česnečku,“ uzavírá Hana Střítecká. Proto je nutné konzumní brambory skladovat při vyšší teplotě.


U běžných odrůd dochází k rovnováze mezi redukcí cukrů a jejich prodýcháváním nad °C. To je důležité hlavně u brambor určených na smažené výrobky. Jablka a hrušky skladujte v otevřené bedničce ve sklepě.


Držte je od ostatního ovoce a zeleniny, v jejich blízkosti se totiž rychleji kazí. Citrusy by se neměly mýt, vydrží pak déle.

Při pokojové teplotě vydrží jen krátce, v lednici asi dva týdny. Banánům nedělá dobře chla neměly by se tedy dávat do lednice. Tyto brambory rychle mizí a ztrácí chuť. Připravte si tašku Sáčky z netkané textilie a prodyšné ochranné brambory z kolísání teplot. Jsou ideální pro domácí uskladnění.


Jak uchovávat brambory v bytě na dlouhou dobu Chcete-li brambory chovaných v bytě na dlouhou dobu, postupujte podle jednoduchých pravidel života: Asi dva nebo tři týdny po sklizni brambor držet na místě suché, tmavé, dobře větrané. Ve stejné garáži, kde brambory mohou důkladně uschnout. Nakoupené zelenina musí převzít. V zimě je velmi obtížné udržovat teplotu skladování brambor v městském bytě nebo v soukromém domě, který není vybaven suterénem.


U bramborových hlíz v bytě je pouze jedno nejpřijatelnější místo pro uložení - balkon. Ale i zde v zimě lze také pozorovat negativní teploty, je také velmi obtížné sledovat úroveň vlhkosti. Právě proto je správná technika skladování brambor velmi důležitá. Jedna z nejčastějších chyb je uchovávání brambor v lednici. Klíčem je správné skladování brambor , nejlépe v pytli nebo bedně na uchování, v chladném a temném sklepě.


Co když ale takový sklep nemáme a bydlíme třeba v bytě ? Je nějaká možnost skladování ? Existuje i pytel na uchování brambor v pokojových teplotách? To se dozvíte v následujících řádcích. Jak skladovat brambory v lednici. Brambor většinou kupujeme větší množství, proto zaberou v lednici více místa.


A když je uložíme nesprávně, třeba hodně k zadní stěně lednice, mohou přemrznout a zesládnout. Vhodným místem pro skladování brambor v bytě je například balkón. S přicházejícími chladnými dny vítám možnost skladovat ovoce a zeleninu na našem (městském) balkoně. Pokud se rozhodnete brambory kratší nebo delší dobu skladovat , je důležité, aby byly uloženy v suchu, ve tmě a chladu. Kromě brambor v něm můžete skladovat i ovoce nebo zeleninu.


Oproti klasickému Zembagu na brambory, neobsahuje kmínový pytlík ani speciální nepropustnou vrstvu. Je spousta digitálních teploměrů s nastavitelným alarmem a externím čidlem pro ponoření do bazénu nebo vložení do ledničky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky