čtvrtek 11. července 2019

Sušárna ovoce na dřevo

Sušárny ovoce sloužily k sušení švestek, jablek i hrušek. Stávaly v zahradě zemědělské usedlosti nebo v ovocném sadu. Stavby sušáren byly dřevěné nebo zděné konstrukce, kryté doškovou, šindelovou nebo pálenou střešní krytinou.


Sušička na ovoce je vhodná i na sušení masa, hub a bylinek. S tímto přístrojem můžete zužitkovat prakticky veškerou úrodu a mít tak veškeré pochutiny celý rok stále po ruce. Tento cyklus se neustále opakuje, dokud dřevo nedosáhne požadované konečné vlhkosti.

Kondenzační sušárna – V tomto případě dochází k náhlému a velmi rychlému zchlazení. Vzduch pak již neobsahuje stejné množství vlhkosti, jaké obsahoval v teplém stavu. Kondenzáty, které se při tom uvolní, jsou odváděny pryč. Jen roztopit celé zařízení na správnou teplotu trvá více než den.


Ovoce se suší při šedesáti stupních, což obsluha kontroluje na měřáku. Dřevo přikládáme co dvě hodiny. V noci nám pomáhají kolegové, co vedle vaří povidla,“ vysvětluje Divílková.


Polena si s sebou nosí sami zákazníci.

Unsubscribe from Josef Slanina? This feature is not available right now. Please try again later. Sušárna na dřevo je zařízení, které je konstrukčně upraveno tak, aby v něm mohlo docházet k sušení dřeva podle určitého požadovaného sušícího způsobu. Sušárny jsou zpravidla provozní (výrobní), poloprovozní nebo laboratorní.


Sušárna je postavená starým způsobem a ještě v ní krásně voní dřevo. A patří mezi největší v zemi. Určitě neznám větší v Pardubickém kraji.


Vejde se do ní naráz asi 2kilo ovoce , má lísek na sušení a je to nádherný kus tradiční sušárny, která je vytápěná dřevem. Pokud to myslíte se sušením celého ovoce opravdu vážně a máte dobré zdroje, zajeďte se inspirovat do skanzenu. Také by šly použít staré sušárny na chmel. Jen by takovýto výrobek asi dnes neskousla.


Společnost KONEL Zlín je výrobce a dodavatel sušáren potravin. Teplovzdušná sušárna EST je dodávána včetně sít pro sušení - vhodná je pro sušení těstovin, ovoce , hřibů, krmiva pro zvířata, papíru, dřeva, cihel, pilin, keramiky apod. Sušárna Sauno suší dřevo prostřednictvím páry a vysoké teploty. Teplovzdušné sušárny typu KovoS SR jsou dvouhranné, konstruované jako průjezdné nebo neprůjezdné sušící komory,. Prodám sušicí komoru na dřevo , výr.


Sušárna či sušírna je specializovaný průmyslový provoz, stavba, místnost nebo jiné konkrétní místo, kde se provádí sušení nebo vysoušení různých materiálů.

V domácnostech je běžná například sušárna prádla. Zavařeniny Vznik webu byl finančně podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí a nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP. Přitom stavba takové dřevěné sušárny nemůže být žádný hlavolam. Foto – Lísy na sušení ovoce. Chlapi dřevaři, byli jste se podívat na Veselém kopci u Chotěboře?


Tam stojí sušárna pro celou vesnici. Tak to snad dnes ne, proto se asi rozměry zmenší, že? Těším se na dobrého kutila a jeho nápad.


Buď v samotné sušárně (nejčastěji na její půdě), nebo v jejím bezprostředním okolí také narazíte na staré sušící rošty – lésy, což jsou dřevěné rámy vyplétané vrbovým nebo lískovým proutím, na nichž se ovoce sušilo. Nejspíše však nebudou použitelné a především z hygienických důvodů rozhodně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky