úterý 25. srpna 2015

Jak nabrousit nůž brouskem

Broušení nožů, jak nabrousit nuž. Jak nabrousit nůž na kameni. Jak správně nabrousit nůž na kameni - Duration:. Málokterých věcí se na trhu prodává tolik, jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů (když nepočítáme přístroje na zhubnutí bez námahy).


Nicméně existuje mnoho ověřených způsobů, jak naostřit nůž.

Správně nabroušený nůž je zárukou úspěchu snadné manipulace a jednoduššího i přesnějšího krájení. V každé domácnosti nastane chvíle, kdy každodenním používáním ztratí nůž svou ostrost. Možná jste si všimli, že postupujeme od nejjednodušších možností k těm složitějším.


Ocílka tvoří pomyslné předposlední místo. Ve většině kuchyní se nachází, ale ne každý ji umí používat – nebo používat správně. Pokud máte problémy se stříháním s tupými nůžkami a zvažujete koupi nových nůžek, zadržte.


Pokud jsou opravdu ostré, pak patříte mezi malou skupinku lidí, kteří se o své nože starají. Jakou máte zkušenost s tím, když se otupí keramický nůž ?

Jak dlouho vydržel do prvního broušení? Keramický nůž je trvale ostrej a nesmí se brousit. Je to nedokonalá náhrada pazourku,kterej je samočinně antiseptickej. Kdybych vraždil,vraždil bych pazourkem,aby ten mrtvej nedostal infekci. Recept pro ty, kteří nemají čas vařit - způsoby, jak snadno nakrájet cibuli!


Nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy opačně. Brusný kámen musí být stále mokrý. Jak informativně zjistíme, že už nůž není ostrý, i když se zdá, že ještě řeže? Necháme břit sklouznout po nehtu. Prst nastavíme vodorovně, odhadneme 45° s rovinou nehtu, čepel na něj postavíme ostřím a nůž v ruce odlehčíme: Pokud nesklouzne, je ještě ostrý.


Nezapomínejme na vlhčení a pevné ruce. Pro broušení nožů bychom měli mít k dispozici dva brusné kameny s rozdílnou zrnitostí. Hrubý brousek s většími zrny pro vytvoření ostří a druhý brousek s jemnými zrny pro finální úpravu a vyhlazení ostří nože.


Zkušený nožíř mu dá tvar a ten už budete během vaření průběžně udržovat ocílkou. Nabrousit se má každý, i nový nůž. V domácích podmínkách vám takto nabroušený nůž vydrží asi rok.

Profesionální kuchař si nože nechá přebrousit asi jednou za půl roku. Standardně se mi stává (a nejen mě), že během sekání přejedu nějakou krtinu, trefím kamen nebo kus betonu atp. To samozřejmě noži sekačky moc neprospívá.


Takže je třeba jej nabrousit. Druhou variantou, jak udržet vaše kuchyňské nože celou dobu ostré, je tento jednoduchý brousek. Jeho použití nevyžaduje žádné zvláštní umění, do spáry mezi dva brusné kotoučky se prostě nůž jen vloží a pod lehkým tlakem se mezi kameny protáhne. Položte nůž na stojánek ostří směrem od vás. Lehce pohybujte brouskem souběžně tam a zpět a tlačte na něj ukazováčkem.


Začněte ostřit od rukojeti nože a skončete na špičce. Pro zajištění úplné ostrosti opakujte 2x nebo 3x na každé straně. Po dokončení brousek umyjte vodou a zbavte jej všech zbytků. Systém pracuje tak, že do štěrbiny ve vodítku se vsune nůž a jak vodítko klouže dolů, tak zároveň nožem táhneme, jako když řežeme. Nevýhodou tohoto systému je, že můžeme nabrousit nůž pouze pod dvěma úhly, které jsou v podstatě dané vodítkem a dále je to orientace mikrozubů, které jdou souběžně s ostřím.


Nůž musí mít samozřejmě žlábek. Někdo si nechá jen nepatrný brusle je pak obratnější druhý má žlaby jak okapy kvůli záběru a bognám. Vám bych asi doporučil jako rekreační bruslařce i když 3x týdně to je krásné.


Další důležité co je potřeba, aby na noži byla kolébka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky