čtvrtek 22. března 2018

Cokoladovy fondant

Menu podle Koko – kuchařka plná videí. Veronika Koko Kokešová. Pokud by se dal nějaký dezert nazvat vášnivým, byly by to jistě tyto dekadentní, hořko-sladké, čokoládové fondanty s tekutým horkým srdcem. Jemné nadýchané těsto v sobě skrývá tekutý vnitřek, proto také bývá nazývané lávou.


Zadruhé, tu konzistenci má díky sněhu z bílků, který je pro těsto na souffle nezbytný – na fondant se sníh nedělá.

Fondán vytažený přímo z. Troubu předehřejte na 1°C. Delikátní čokoládový fondánt patří mezí nejoblíbenější dezerty na celém světě. U nás v restauraci k tomu ještě děláme krém, který se skládá z drcené vanilky, vaječného žloudku, vanilkového cukru a uplně nakonec se do toho dá hodně šlehačky, vše se to zamíchá, naleje se trochu na fondant a trochu se dá vedle na talířek a fondat se v tom namáčí, je to lahůdka. Při plnění formiček je lepší, pro lepší chuť, dát v polovině kostičku čokolády a zalít těstem. Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s čokoládou, čokoláda se musí rozpustit všechna.


Lávový koláč, lava cake či čokoládový fondant. Za týmito názvami sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert.

Na prvý pohľad pôsobí zložito a náročne, ale opak je pravdou. Je jednoduchý, skladá sa zo zopár ingrediencií a servírovaný spolu s úsmevom dokáže spraviť z každého večera romantický. Tak tento dezert jsem znala jen z televize. Můžeme přidat i kopeček sladké nebo kysané šlehačky. V nějaké relaci pekly koláčky a mě zaujal právě tento.


Uvnitř šťavnatý, plný čokolády a na talíři dozdobené brusinkami nebo můžete ozdobit čím chcete, co vám nejvíce chutná, například oříšky, čerstvé nebo mražené ovoce, horké ovoce, koňak, no možností je mnoho. Rozpuštěným máslem vytřete vnitřek misky a vložte do lednice či mrazáku. Po ztuhnutí másla postup vytření opakujte, důkladně vysypte kakaovým práškem a dejte zpět do lednice. Máslo rozpusťte ve větší misce. Formičky na fondán dvakrát vymažte částí rozpuštěného másla.


Po prvním vymazání dejte formičky na chvíli do lednice a poté znova vymažte a vysypte kakaem. Malé formičky na fondant , zapékací misky nebo porcelánové šálky vymažte máslem a důkladně vysypte kakaem. Pečte podle velikosti formičky – minut tak, aby střed zůstal tekutý.


Koncom minulého roku tu bol recept na lávový koláčik, spomínala som pod ním, že mám tiež svoj, overený, ktosi ma tam vyzval, aby som ho pridala. Nechcela som hneď, nech mu neuberám pozornosť. V sobotu som ho robila znovu, tak tu je teraz, aj s mojimi postrehmi ako ho spraviť tak, aby bol skutočne lávový.

Pripravte sa na viac slov, nechcem sa podeliť len o recept, ale hlavne. Blog plný barev, zdravých, moderních, dětských, sous vide, video i tradičních receptů, mnoha inspirace a lásky k vaření. Najdete zde nápady, tipy a třeba i chvíle odpočinku a relaxace při listování krásnými stránkami plnými lákavých fotogarfií. Každý kousek dna i stěny by měl být pokrytý, aby se na ně těsto nepřilepilo a fondant se netrhal při vyklopení. Mističky by neměly být příliš nízké, aby se v nich těsto moc rychle nepropeklo a nepřišli jste o efekt s tekutým středem (ten ale podpoříme náplní z ořechového másla).


Výborný čokoládový fondant - recept: 1. Bábovičky s horkým srdcem. Slavnostní pochoutka, u které hodně záleží na načasování, ale když vyteče na talířku horká čokoláda, je to doslova slast! Také je pro svou časovou nenáročnost vhodný i jako rychlé pohoštění pro neočekávané hosty. Například to, že fondant se nevyjídá přímo ze zapékací misky, ale podává se na talířku. Vymažte je máslem a po obvodu vyložte pečicím papírem tak, aby formičku zlehka přesahoval.


Uložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 1stupňov minút. Chvíľku necháme postáť a podávame tak, že na tanierik vyklepneme upečený čok. Každá formička potřebuje trochu jiný čas. Po vytažení z trouby nechte fondant minutky vychladnout.


Opatrně ho vyjměte z formiček a posypte moučkovým cukrem. Rozšleháme vejce a při šlehání vejce postupně přisypáváme cukr. Poté přilijeme teplou čokoládu s máslem a znovu metlou rozšleháme na jednobarevnou hmotu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky