pondělí 13. května 2019

Guláš pohlreich

Vždycky by se měl guláš vařit z jednoho druhu, nejlépe z jednoho kusu masa,. A guláš více hlídáme, chléb se v omáčce rád připaluje. Ke konci varu zahušťujeme jíškou nebo rozkvedlanou moukou.


Tu vždy dobře převaříme, aby guláš neměl moučnou chuť, a také to se zahuštěním nepřeháníme. Omáčka pak není hladká, je gelovitá a není vábná na pohled.

Správný guláš je dobře provařený. Podle receptu si na segedínský guláš přichystejte vepřovou plec nakrájenou na kostky, cibuli, dobrý hovězí vývar, mouku, slaninu, sádlo, zakysanou smetanu, kysané zelí a na dochucení segedínského guláše kmín, sůl a mletou papriku. S uzenou paprikou a podávaný s domácími špekovými knedlíky. Po vytažení masa ( guláš se táhne ne dusí) je tak měkká že se mícháním sama rozmělní na kaši. Táhneme dokud se maso samo nerozpadá na vlákna tzn.


Pohlreich srnčí guláš recepty, které budete milovat. Guláš jsem vařil přesně podle receptu a musím poděkovat. Povedl se víc než na výbornou :) Doteď jsem dělal prakticky jen ´segedín´ a když jsem zkoušel jiný,´klasický´ guláš tak mi chuťově nevyšel nic moc.

A teď už vím že to bylo zbytečným podléváním v duchu,ať je toho co nejvíc,ideálně plný hrnec Tady se podlévá minimálně,ve finále je guláše ´na. Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí na povrch tuk. Guláš pomalu a na nejmenším plameni necháme ještě minut bez poklice velmi pomalu probublávat. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Hospodský vepřový guláš podáváme s čerstvým pečivem.


Cibule dozlatova je výmysl, nevím koho. Tímto pomalým restováním cibule uvolní cukry a není syrová ani spálená a hezky guláš obarví. Maso se prudce osmahne na sádle, aby se zatáhlo. I samotný guláš se dělá dlouho.


Dětem segedínský guláš bude chutnat, dokonce velmi, mají-li rády knedlíky s omáčkou. Nejlepší je samozřejmě druhý den. Hodně však záleží na jejich první setkání s ním. Obecně platí (nejen v případě segedínu), že když má dítě k nějakému jídlu kladný vztah z rodiny, dokáže se s ním vypořádat i tehdy, bude-li mu mimo domov předloženo v horší kvalitě.


Občas guláš premiešame a varíme kým sa nám cibuľa, paprika a rajčiny v podstate úplne nerozvaria. Na záver už len pridáme zemiaky a počkáme kým sa neuvaria. Ja zvyknem pred pridaním zemiakov guláš ocutnať a prípadne dokoreniť a dosoliť, to isté zopakujem i pred dovarením zemiakov.


Vydatný farmářský guláš podlitý vínem, vonící po houbách, zelenině a koření si nežádá víc než domácí křupavý chléb.

Vymrzlí a vyfoukaní z horských strání pak spořádáme bez mrknutí tuplovanou porci. Další recept na hovězí guláš naleznete v uživatelských receptech Poslirecept. Nahlásit chybu v receptu. Guláš je původně jídlo pocházející z Maďarska.


Základem receptu na guláš jsou kousky masa, nakrájené na kostky, osmažené na cibulce, v omáčce, která je okořeněná paprikou. Hovězí pupek se žampionovou omáčkou. Guláš dle původního maďarského receptu je spíše polévkou a nikdy se nehustil moukou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky