čtvrtek 3. září 2015

Skladování brambor a jablek

Trikem na zimní skladování brambor je nechat je rozložené na kouscích dřevěného uhlí. Uhlí dokáže zpomalit klíčení a také udržet dobrou chuť. Nejlepší prostředí je chladné a tmavé, mějte však na paměti, že brambory jsou mimořádně náchylné na mrznutí.


Skladování brambor v bytě: Nic není nemožné. Pokud patříte k zahrádkářům, kteří mají svůj kousek přírody mimo domov, nezoufejte.

I v bytě existuje možnost, jak na vhodné skladování brambor. V případě menšího prostoru se ale budete muset smířit s tím, že uchováte menší množství. U sadbových brambor je 2-°C, u konzumních 4-°C. Bez postupného ochlazování by brambory utrpěly šok a do jara by nevydržely.


Při dlouhodobém skladování by mohly brambory brzy vyklíčit, což by se zákazníkovi asi nelíbilo, proto bramboráři užívají speciální retardační přípravky, které klíčení zabrzdí. Téma sice podzimní, ale přesto se zeptám, jaké máte kdo zkušenosti se zimním uskladněním brambor a jablek v jednom kamenném sklepě. Někteří s tím prý mají problémi. Sklep byl vlhký (malá ztudnička) a.

Ovoce při skladování nesnáší jakékoliv cizí vůně, snadno je přijímá a ztrácí pak vlastní přirozené aroma, ovoce proto neukládáme do blízkosti brambor či kořenové zeleniny. I při skladování ve sklepě ale platí určitá pravidla. Důležité je, aby bylo možné skladové prostory. Snadno začnou být cítit.


Dobrá místa pro skladování brambor jsou sklepy, sklípky nebo spodní skříňky v kuchyni. Kromě toho je také důležité, aby byly brambory na dobře větraném místě. Většina brambor se prodává v síťovaných pytlích, které dovolují přístup vzduchu – přesně takové jsou nejvhodnější. Když se nevětrá, tak se vlhkost vypařovaná z brambor sráží na zdech a může způsobovat plíseň,“ objasňuje Hana Střítecká. Také je vhodné sklep před přivezením brambor vysířit.


Nenechávejte tu brambory v uzavřených pytlích ani vysokých vrstvách, nemohly by totiž větrat. Ideální jsou bedýnky a. Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor , lidé si také z nich dělají zásoby na zimu. Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? Z takto uskladněných jablek mám minimální odpad a zbytek jablek na dně beden není uhnilý ještě ani koncem července, kdy už jdou do kompostu a připravuji bedny na uskladnění nově sklizených jablek.


Takto upravené bedny mají rozměry mají š=5m, v=1m a h=1m. Větrání provádím při velkých mrazech jen při jejich.

V každém případě však pamatujte na jednu typickou vlastnost ovoce – a sice, že přejímá pachy a vůně jiných látek. Proto, chcete-li se z něj ještě dlouho těšit, vyvarujte se jeho skladování ve společnosti jakékoli zeleniny, zvláště brambor. Aby jablíčka voněla tak, jak mají, neskladujte je dohromady se zeleninou. Teplota při uskladnění brambor nesmí být nižší než °C, jinak brambory zesládnou.


Je také potřeba chránit je před světlem, aby neklíčily. Obsahují totiž stejně jako nezralá rajčata solanin a ten je jedovatý. Osvědčenou pomůckou proti.


Jablko (použít lze i hrušku či jiné ovoce) i se slupkou nakrájejte na kousky, vložte do skleničky a přelijte vodou. Překryjte víčkem a nechte stát dva dny na teplém místě. Poté vytáhněte z výluhu kousky jablek a přisypte mouku, promíchejte. Dopřejte droždí ještě dvacet minut a pak už se můžete pustit do pečení.


Správná výsadba brambor jako základ pro kvalitní úrodu a množství. A právě to je důvo proč není možné skladovat jablka vedle brambor , byť vyžadují pro uskladnění naprosto stejné podmínky. A naopak lze etylen využít vhodně k dozrání jiného ovoce – třeba zelených banánů, nebo jablek , které byly sklizené nedozrálé. Brambory by velice rychle naklíčily. Ovšem banány nedáme do.


Neskladujte ani takové kousky, které jsou otlačené, napadené škůdci, různě deformované či viditelně poškozené. Z jablek a hrušek, které ze stromu sami spadli, raději udělejte koláč, štrúdl nebo je použijte do kompotu, budou otlačené a brzo začnou hnít. Pěstování brambor není žádná věda. Nabídka je široká, vybírat můžete z více než sto šedesáti druhů. Nikdy nesázejte konzumní brambory.


Do půdy patří sadbové brambory s narašenými klíčky dlouhými jeden až dva centimetry. Ani teplo, ani zimu, ani sucho, ani moc mokro, brambory potřebují k úspěšnému přezimování teplotu mezi až stupni Celsia. Při nižších teplotách hlízy sládnou, vyšší teploty podporují klíčivost, stejně jako uskladnění brambor v blízkosti jablek. V suchém sklepě hlízy sesychají, v mokru plesniví. Rozsáhlá diskuzní fóra pro rodiče.


Těhotenství, poro miminka a batolata. Diskuze podle narození i regionu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky