pátek 23. června 2017

Cibetka chov

Zároveň sběračům vlastně usnadňují práci tím, že za ně vybírají pouze ty zralé. Jakmile bobuli cibetka sní, projde jejím trávicím traktem, a to téměř neporušená – v žaludku dochází k tzv. Královédvorská ZOO postupně rozšiřuje chov afrických zvířat.


K druhům, které si teď v ZOO můžete nově prohlédnout, patří i africké cibetky. Cibetka Foto: Jana Myslivečková. Krásná zvířata – jen je s nimi z našeho pohledu trochu potíž.

Tato nejmenší asijská cibetka z rodu Viverra se velmi podobá ostatním cibetkám, má mnoho tmavých skvrn, složených do podélných řa ale liší se nápadným černobílým obojkem na krku, černýma nohama a tlapkami a asi patnácti kroužky na ocase. Chov cibetiek v zajatí sa zatiaľ neosvedčil. To nie je ľahká robota, a aj preto patrí cibetková káva k najdrahším. Jej milovník samozrejme platí aj za exkluzivitu.


Veď sa jej vyprodukuje len asi 5kilogramov ročne. A tak cena za kilogram prevyšuje. Oba druhy žijí na zemi a živí se hlavně drobnými savci a ptáky, ale také žábami, slimáky, hmyzem a různými plody. Levná ale může být i cibetková káva stoprocentní, a to pokud cibetka k výrobě použila robustu.


Chuť takové kávy ovšem nebude nikdy tak výrazná jako v případě arabiky.

Prodáváme 1 cibetku, 1 arabicu. Byť je v některých asijských zemích chov cibetek „na výkaly“ omezen či přímo zakázán, přece jen se cibetky dále chovají. Nasbírat v přírodě tolik výkalů, aby to pokrylo poptávku, totiž není. Dříve se tato cibetka nazývala ovíječ malajský nebo indický. Ovíječ skvrnitý se vyznačuje šedohnědou srstí s tmavými skvrnami a pruhy na hřbetě, má velký huňatý ocas a ve tváři tmavou masku se světlými skvrnami pod a nad očima, takže trochu připomíná tchoře tmavého.


Porod proběhl velmi rychle a bez komplikací a CIBETKA od Vltavské stráně - Adélka se má k světu. Teprve v poslední době se začíná chov dařit. V Africe žije podobná cibetka africká ( Civettictis civetta). Což je pro milovníky netradičních druhů káv jistě dobrou zprávou. Z tohoto důvodu se cibetkové kávy každoročně vyrobí pouze několik set kilogramů.


A čeho je málo, to bývá drahé. Jenže, je cibetková káva opravdu vždy. Vzácné a drahé láká plagiátory. O cibetkové kávě jste už možná slyšeli. Pokud ale nevíte, co to je, jakou má chuť a proč je tak drahá, odpovědi naleznete na následujících řádcích.


Navíc se dozvíte, kde ji koupit levněji a jak se připravuje! Přes den spí a do výběhu odcházejí až v podvečerních hodinách. ZOO tento organizační oříšek.


Z Nedošínského háje je malá chovatelská stanice, specializovaná na chov jezevčíků dlouhosrstých trpasličích a králičích.

Vše o chovu Australských ovčáků - Ausíků. Období březosti se liší podle oblasti výskytu. Březost trvá devět až deset týdnů.


Plaché divoké zvíře podobné kočce se vykrade ze sumaterské džungle na kávové plantáže, kde si jako potravu vybírá jen ty nejlepší boby. Nedokáže ale strávit jádro (kávové zrno), které pak vyloučí. Existuje viacero druhov týchto malých šelmičiek, ktoré žijú v Afrike alebo v Ázii. V surovom stave je to veľmi intenzívne páchnuca žltohnedá mastná hmota, ktorá sa pred použitím niekoľkonásobne riedi. Kedysi v Indii fungovali celé farmy na chov cibetiek.


Zkušební řády Výbor KCHJ ČR Poradci chovu Posuzovatelé DOV. C z Debry DATUM VRHU: 31. Chov pavouků je ovšem nemožný – mají totiž tendenci se pojídat navzájem mezi sebou.


Vědci tak získávají nepitné kozí mléko, ze kterého pak extrahují hedvábné složky. Ty se používají k výrobě vysoce odolných výrobků, jako jsou neprůstřelné vesty, chirurgické šicí materiály, padáky apod. V současné době má farma asi těchto speciálních koz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky