pátek 7. června 2019

Jak použít ocílku

NEJLEPŠÍ GULÁŠOVÁ POLÉVKA Z MLETÉHO MASA! Polévková královna je zpátky! Klasika Českých kuchyní! O kvalitní nože je třeba řádně pečovat. Nabrousit nůž ocílkou byste měli aspoň jednou týdně.


Pokud máte pocit, že nůž svou ostrost ztrácí a osvěžení ocílkou. Pak můžete zadat kód do tohoto políčka. Pokud jste si vybrali jednorázové broušení, toto pole bude skryté a kód se použít nedá. Jak na to, vám ukáže video. Ocílku uchopte do levé ruky tak, aby Vás ocelová zábrana (Gard) na jejím konci chránila od zranění při náhodném sklouznutí nože.


Pravou rukou uchopte pevně rukojeť nože. Kořen nože nasaďte na špičku ocílky a při mírném tlaku. Ocílku seženete v každé prodejně s domácími potřebami.


Záleží na tvrdosti ocílky. Vždy by však ocel, z níž je ocílka vyrobená, měla být tvrdší, než nůž, který s ní obtahujeme. Profesionálové, kteří s ocílkou pracují každodenně, doporučují pořídit si nůž i ocílku od téhož výrobce. Tipy pro perfektní naostření nože v domácích podmínkách 20. Tupý nůž je mnohem nebezpečnější, než ostrý.


Při práci je potřeba na něj více tlačit a když se náhodou smekne, utržená rána obvy. Víte, jak správně nabrousit nůž a pod jakým úhlem bychom jej měli správně brousit? Poradíme vám jak brousit ocílkou i klasickým brouskem na nože. Nůž přiložte k ocílce pod úhlem cca stupňů rukojetí k rukojeti.


Ocílku přitom držíme pevně v ruce a rukou s nožem přejíždíme střídavě po horní a dolní ploše ocílky. Dbáme na to, abychom špičkou nože nesekali do krytu ocílky. Pohyb by měl být koordinovaný a plynulý. Stejně jako brousky na nože, také ocílky se vyrábí v různých provedeních (ocelové, keramické, diamantové).


Do domácnosti jsou naprosto dostačující ocílky ze speciální brusířské oceli s vysokým obsahem uhlíku. Při výběru se zároveň zaměřte na typ rukojeti – ideální je ergonomicky tvarovaná. Pokud takto ostříte poprvé, postavte si ocílku svisle a opřete její konec o plochou podložku.


Používání ocílky je trochu těžší. Potom přiložite nůž k tyči pod úhlem stupňů a posouvejte ostřím směrem dolů. Dobrý den, ve fóru se pořád píše o různých (někdy i hrůzných) brusných kamenech a následném přetažení řemenem ale nikde jsem se nedozvěděl, jak funguje řezníky tak oblíbená a hlavně osvědčená ocílka. Každý nůž by měl být pravidelně “stahován” ocílkou. Na mysli máme pravou ocílku , která ostří pouze vyrovnává ale nebrousí.


Jedná se o profesionální ocílky, které jsou nejsou abrazivní a nůž nebrousí. Na broušení nožů a nůžek lze použít olejové brousky, ocílku , brousící kolečka, obtahovací kameny nebo také elektrický ostřič nebo i bruska. Kvalita nožů není samozřejmě stejná, nejvíce se tupí nože z uhlíkové oceli. Ty bychom měli brousit nejčastěji. Nože s pilovým ostřím musíme brousit na speciálních.


Máte-li s ostřením zkušenosti, lze ocílku držet tak, aby směřovala dále od těla, opřít si ruku svírající ocílku o tělo a naostřit nůž tak, jak bylo uvedeno výše. Nože s vlnovitým nebo zoubkovaným ostřím je nutno brousit na hladké straně. Brusný úhel by se měl po celé délce řezného ostří blížit velikosti 0. Myslím tím ocílku , jaký vhodný materiál použít , popřípadě jak nasytit tento materiál uhlíkem. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Zajímavá: Označit otázku jako zajímavou Pro koho je otá.


Když už použít brusku, tak s velmi pomalým chodem, přívodem chladicí kapaliny a speciálními kotouči. Anebo brusku primárně určenou k broušení a ostření nožů. Ocílku nejčastěji používáme k udržování ostří, protože tímto nástrojem nelze na tupém noži ostří vytvořit. Ostré nože jsou základ. Bez nich bychom se v kuchyni neobešli.


Každodenně je používáme na krájení, řezání, čištění. Proto je důležité o tyhle nástroje dobře pečovat. Udržovat je čisté a suché. A především dobře nabroušené.


Věděli jste, že tupý nůž je mnohem více nebezpečný, než ten ostrý?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky