úterý 11. června 2019

Regulace otáček jednofázového asynchronního motoru

Zmenšení velkého rozběhového proudu lze u asynchronního motoru docílit snížením rozběhového napětí statoru, nebo zvětšením impedance rotoru nebo tvarem rotorové klece. Regulace napětí, změna impedance rotoru nebo tvar klece nemění rychlost otáčení magnetického pole motoru (tj. synchronní otáčky), mění skluz. Chci se zeptat na nějakou dobrou variantu, jak regulovat otáčky asynchroního motoru , konkrétně se jedná o motor ventilátoru u digestoře, frekvenční měnič je varianta dost drahá, na druhou stranu jsem slyšel myšlenku, že je možnost regulace pomocí stmívače na světla, nebo jiným potenciometrem, ale nejsem si jist jestli z podstaty motoru jsou otáčky na napětí závislé. Jak určit začátek a konec jednofázového vinutí.


Proč mi nefunguje reverzace jednofázového motoru ? Mohu použít na regulaci otáček asynchronního.

Jak regulovat otáčky motoru s pokud možno co. Potřebujete zapracovat na vlastním nastavení otáček ? Neumíte se rozhodnout, kterým zařízením nic nezkazíte? Z čeho máte na výběr a které řešení pro vás spadá v úvahu? Otáčky asynchronních motorů můžete regulovat hned několika způsoby. Otázkou ale zůstává, který z nich je určen právě vám.


Určen pro udržení a regulování otáček všech jednofázových motorů. ArchivNapájení: 230VAC Fázová triaková regulace bez zpětné vazby.

Neví někdo, jak regulovat otáčky jednofázového asynchronního motoru a rozběhovým kondenzátorem. Regulace otáček Otáčky rotoru: jsou tedy dány skluzem s, kmitočtem napájecího napětí f a počet pólů p. Regulovat otáčky tedy můžeme změnou kterékoliv z těchto veličin. Regulace změnou skluzu změníme-li výkon, který se spotřebovává v rotoru, změní se i skluz.


Lze použít pouze pro motor s kroužkovou kotvou. Největší problémy nastanou při požadavku na nastavení nízkých otáček , prakticky lze říci,že rozsah až asi. Na obrázku níž je znázorněn příklad štítku běžného třífázového asynchronního motoru s kotvou nakrátko. Dále je nutné brát v potaz. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu.


Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Jak funguje celá regulace ? Po prvním zapnutí k novému motoru a spuštěním AUTOTESTu si regulátor proměří nezatížený motor v celém rozsahu otáček a charakteristiku motoru si uloží do své paměti.


Celý AUTOTEST trvá cca minuty. Regulátor používám s mikrovrtačkou, při napájení 12V a max. Je malý, plně funkční a za málo peněz hotový a to bez práce.


Jednoduchý způsob regulace používali komedianti ( lunapark ) vodivá nádrž rozdělena do tří izolovaných komor,naplněna vodou s obsahem kuchyňské soli ,to byl jeden pól druhý pól byly měděné segmenty,které obsluha ponořovala do nádrže pomocí špagátu. Dnes by to asi ale neprošlo přes kontroly revizních techniků.

Uveďte poměry proudu a momentu při zapojení vinutí do hvězdy a do trojůhelníka. Jaké jsou možnosti pro regulaci otáček asynchronního elektromotoru. Napište vzorec pro skutečné otáčky asynchronního elektromotoru. Popište rozběh a regulaci otáček motoru s kotvou vinutou.


Továrně jsou v měniči přednastaveny hodnoty odpovídající vlastnostem 4pólového asynchronního motoru o stejném výkonu, jaký je definován u měniče. Rychlost otáček závisí na regulaci jejich napájecího napětí od - 230V. Při výběru regulátoru otáček je třeba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky