úterý 25. června 2019

Rýže basmati glykemický index

Rýže basmati glykemický index

Glykemický index je jedna z hodnot, kterou má cenu u potravy sledovat. Projděte si tabulku potravin s indexem níže. Kupříkladu celozrnné pečivo nebo těstoviny mají nízký glykemický index , přesto se jedná o potraviny, které není doporučeno konzumovat, pokud se chcete zbavit tělesného tuku. Je proto důležité znát glykemický index potravin. Ještě v době nedávno minulé jsme slýchali ze všech stran doporučení zvýšit spotřebu komplexních sacharidů, konkrétně tedy těstovin, rýže , brambor, pečiva a dalších obilovin.


Rýže basmati glykemický index

Tato snaha vycházela z logického předpokladu, že pokud chceme. Ovšem konkrétní název Basmati se již od americké epizody smí používat pouze pro rýži pocházející z původních oblastí Indie a Pákistánu. ZDRAVOTNÍ VÝHODY RÝŽE BASMATI.


Rýže Basmati má nižší glykemický index , tzn. Díky tomu je vyhledávanou. I díky tomu je vyhledávanou potravinou u fanoušků zdravé výživy, sportovce a součástí mnoha dietních programů na hubnutí. K vaření rýže basmati platí pravidlo, že poměr obilniny ku vodě byl měl být 1: tedy na jeden hrneček rýže použijeme dva hrnky vody. Rýži nezapomeňte osolit a pokud chcete, aby měla aromatičtější chuť, můžete ji doplnit o kardamon, hřebíček, skořici nebo kurkumu.


Zatímco, pokud budete konzumovat potraviny, které mají nízký glykemický index , hladina nevystoupne tak rychle a bude klesat postupně. Tento druhý stav je pro tělo příznivější, tolik ho nezatěžuje a využívají se výhody již nahoře uvedené. Zjišťuje se vždy měřením hladiny cukru u dobrovolníků – měří se vzestup hladiny cukru po jídle a následně vždy v určitých časových postupech. Jen basmati doporučuje Hanaa Khodabocus nekombinovat, má odlišnou strukturu a moc se k ostatním uvedeným druhům nehodí.


Rýže by se stejně jako těstoviny neměla vařit úplně od měkka či do rozvařeného stavu – zvyšuje se tím její glykemický index. Například rýže parboiled má glykemický index 4 rýže basmati 50. Tmavá rýže natural má glykemický index také 50. Pozor ovšem na předvařenou rýži, která má glykemický index až 85!


Rýže basmati glykemický index

Na trávení je dobrá zejména neloupaná rýže. Rýžovou dietu úspěšně vyzkoušela zpěvačka Dara Rolins. V hindštině Basmati znamená doslova královna vůní a tento přídomek vznikl díky jejímu jedinečnému aroma a chuti připomínající oříšek.


Mezi zdravotní výhody rýže Basmati patří nižší glykemický index , tzn. GI, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi a naopak. Není to totéž, co nízký či vysoký obsah sacharidů a hodnota GI se. Letos se již po osmé koná v Česku osvětová kampaň „j únor“, která má upozornit na rizika nadužívání alkoholu. Jedním z nich je i vysoká energetická hodnota alkoholických nápojů.


Nejvyšší hodnoty mají jednoduché sacharidy, nejnižší komplexní sacharidy. Nejkvalitnější je rýže basmati. Po uvaření se zrna nelepí, má oříškovou vůni i chuť.


Její hlavní výhodou je nižší glykemický index proti běžným druhům rýže. Na vlákninu bohatá je rýže Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření. Při některých zdravotních potížích, zejména ve spojení se.


Basmati je dokonalá dlouhozrnná rýže , s nezaměnitelnou oříškovou chutí, která je lehce stravitelná a zcela bezlepková. Má nízký glykemický index a méně kalorií než jiné druhy rýže. Při vaření se vůbec neslepí a nejen proto si ji určitě zamilujete.


However, the report in the journal Critical Reviews in Food Science and Nutrition reported that the glycemic index of basmati rice ranges between and 58. This means that basmati rice is a low or medium glycemic index food product. Uložte si rýže Basmati vařená Arax do svého jídelníčku zdarma. Jak už jsme zjistili, je nejbohatší na vitaminy a minerální látky, ale má také vysoký obsah vlákniny, tuků a bílkovin a zároveň nízký glykemický index. Alternativu by mohla tvořit rýže parboile ale jedná se o loupanou rýži, která má vyšší glykemický index.


Jako večeře se rýže nedoporučuje. Jak snížit glykemický index ? Pokud si rádi dáváte potraviny s vysokým GI, tak přidejte k pokrmu zeleninu nebo něco, co má nízký GI. Tak totiž glykemický index můžete snížit.


Místo bramborové kaše si dejte brambory vařené ve slupce nebo v páře, místo předvařené rýže si dejte rýži natural, místo bílého pečivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky