pondělí 30. září 2019

Jak brousit nuz ocilkou

O kvalitní nože je třeba řádně pečovat. Nabrousit nůž ocílkou byste měli aspoň jednou týdně. Pokud máte pocit, že nůž svou ostrost ztrácí a osvěžení ocílkou. Nože by se měly obtahovat ocílkou správně před každým použitím.


V kuchařských školách učí obtahování ocílkou všechny kuchaře hned na začátku. Víte, jak správně nabrousit nůž a pod jakým úhlem bychom jej měli správně brousit ? Poradíme vám jak brousit ocílkou i klasickým brouskem na nože. Klasická technika, jak ji popisuje šéfkuchař, se učí na každé kuchařské škole, proto zkušeného profesionála nenapadne uvažovat o alternativách, má ji prostě v ruce“. V praxi se ale vidí i jiné způsoby: mnozí si raději ocílku postaví špičkou na prkénko a pod doporučeným úhlem obtahují ostří směrem dolů k desce. Necháme břit sklouznout po nehtu.


Prst nastavíme vodorovně, odhadneme 45° s rovinou nehtu, čepel na něj postavíme ostřím a nůž v ruce odlehčíme: Pokud nesklouzne, je ještě ostrý. Schodiště je jedním ze způsobů, jak přivést svůj kuchyňský nůž opět do stavu ostrosti. Jak obrousit staré trámy? Samozřejmě, že schody nesmí být pokryty žádným materiálem, jako. Kupujte ocílku určenou pro modelovou řadu, kterou používáte.


Tím zaručíte, že ocílka nebude z tvrdšího materiálu než nože, tak nic nenabrousíte. Brousit začněte od špice ocílky, abyste špičkou nože končili někde uprostřed. Broušení nožů, jak nabrousit nuž. Unsubscribe from Lakous24? Zvolte správný úhel, pod kterým budete nůž brousit.


Pokud už víte, pod jakým úhlem byl váš nůž původně nabroušený, budete jej nejspíš chtít nabrousit stejným způsobem. Jestliže budete chtít tento úhle změnit, počítejte s tím, že vás to bude stát víc času a úsilí, než vyhladíte všechny nerovnosti. Nejdůležitějším parametrem u brusných kamenů je zrnitost – ta určuje, jak drsný je povrch kamene a tím pádem i jak intenzívní brusný účinek má na čepel nože.


Pokud nastane situace, kdy je potřeba tupý nůž naostřit a nemáme doma brusný kámen ani brousek nožů, nabízí se několik variant, jak tuto situaci vyřešit. Můžu brousit nože s vlnkovým ostřím? Ne, pouze profesionální brusiči nožů by měli brousit nože s vlnkovým ostřím. K broušení nožů s vlnkovaným ostřím je potřeba speciálně tvarovaný brusný nástroj. Při běžném použití nožů doporučujeme používat ocílku týdně.


S ocilkou i kamenem totiž brousíme z boku, tlačíme ostří co nejvíce k brusnému nástroji, ale tvrdé, nicméně křehké keramické nože bychom mohli na čepeli udělat praskliny. Sice by nebyly hned vidět pouhým okem, ale změnily by jak pevnost nože, tak i jeho životnost. Připravili jsme pro vás podrobné instrukce, jak docílit perfektního ostří pomocí ocílky. Přestože ve většině kuchyní ocílky chybí, mělo by tomu být naopak. Každá zkušená hospodyňka ví, že nůž s ocílkou jsou jedna ruka a měly by být vždy v bezprostřední blízkosti.


Správným pohybem nože proti ocílce, jak uvidíte na videu, se tyto nerovnosti srovnají a nůž si obnoví svoji ostrost. Richard Blaine učí, jak na ocílce brousit kuchyňské nože. Pokud dodržíte jeho návo nemáte šanci udělat něco špatně.


Brousit můžete jednou nebo dvěma rukama, záleží zcela na Vás. Na nůž nemusíte hodně tlačit, případně uděláte jen více obtahů. Doporučuje pro vlastní ochranu použít při broušení rukavice. Nůž přiložte na kámen a jedním tahem od jeho konce k druhému, libovolným pohybem čepel brousím po kameni. A jak jsou na tom keramické nože?


Jsou opravdu tak úžasné? Osvědčená klasika – brusný kámen. Pokud se naučíte brousit nože pomocí brousku, budete je mít vždy ostré.


Na brousku totiž nože nabrousíte velmi kvalitně, musíte ale dodržet základní postup.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky