čtvrtek 26. září 2019

Domácí výroba jogurtu

Domácí jogurt bez jogurtovače. Za prvé – víte přesně, z čeho se výrobek skládá a můžete se tak spolehlivě vyhnout potencionálně nebezpečným konzervantům, náhražkám, barvivům, dochucovadlům či éčkům. A proč to vlastně dělat, když si můžete jogurt koupit už hotový v prodejně ? Navíc šetříte i životní prostředí, protože neprodukujete zbytečný odpad ve formě hromad plastových kelímků. Co budete na domácí jogurt potřebovat? Pokud jsme dobře pracovali, musí po uběhlém čase lžíce v jogurtu stát.


Domácí výroba jogurtu

Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě - °C. Páni Nestačím zírat, jak někdo dokáže udělat z něčeho tak jednoduchého, jako je výroba jogurtu , něco tak složitého Dělám jogurt už léta, bez sušeného mléka a je identický s holandií, případně s choceňským smetanovým. A co víc, bez teploměru.


Postup výroby je ale rovnaký, len namiesto zabalenia do deky vložíte poháre do jogurtovača. Dalo by se říct, že výroba jogurtu je jednoduchá jak facka a nic se na ní nedá zkazit. Jednoduchá opravdu je, ale pár věcí se zkazit dá, pokud se nedodrží jistá pravidla.


Zastávám názor, že když člověk ví co se při výrobním procesu děje a proč se tak děje, má mnohem větší šanci dobrat se k nadprůměrným. Samotná výroba domáceho jogurtu prebieha takto: Najprv mlieko vylejeme do nerezového hrnca a zohrievame až dovtedy, kým nemá teplotu 80°C (mlieko začne peniť, ale ešte nevrie). Keď prekročí túto teplotu, odstavíme ho a necháme chladnúť,. My sme na dva litre mlieka pridali jedno balenie 1gramového bieleho jogurtu , avšak neexistujú žiadne pravidlá, ktoré stanovujú pomer. Baktérie sa v mlieku rozmnožia vždy, zmení sa iba čas.


Ak pripravujte jogurt pre konzum v sladkom stave, už teraz môžete pridať cukor a trochu vanilky. Domaci jogurt robim bezne, tiez som si stale myslela, ze musim mat plnotucne mlieko, no nie je to uplne pravda: rovnako husty jogurt s mensim obsahom tuku vyrobim aj z polotucneho. Ani startovaci jogurt nemusi byt bio, len si treba vsimat udaje o kulturach. V tomto videu vás naučím si vyrobit velice chutný jogurt. Zmíním i všechny možné metody a důležité zásady.


Cenově vás vyjde mnohem levněji než kupovaný a při. K výrobě domácího jogurtu , o kterém budete jistojistě vědět, že neobsahuje žádné konzervanty, barviva či jinou chemii, vám stačí základní kuchyňské vybavení. Foto postup jak vyrobit domácí jogurt - recept na domácí jogurt.


Jednotlivé kroky jak vyrobit domácí jogurt uvádíme postupně pomocí fotografií. Věříme, že Vám recept na domácí jogurt výrobu usnadní a výroba domácího jogurtu pro Vás bude hračkou. Tento recept je hlavně pro majitele Sušičky nebo Sous Vide lázní, protože s oběma těmito přístroji je výroba domácího jogurtu možná, dokonce i absolutně jednoduchá. Proč tak strašně složitě a dlouho? Stačí mléko převařit, zchladit, vmíchat jogurt s živou kulturou, kdo chce sladký, tak ještě Salko, nalít do skleniček a položit na topení přes noc.


Už je tomu pár let, co jsem dělala test vanilkových zmrzlin pro časopis Gurmet. Koupili jsme, co se dalo sehnat, ochutnávali jsme, zaznamenávali jsme a nakonec jsme to porovnali s mou úplně obyčejnou domácí zmrzlinou, kterou jsem připravila z obyčejných surovin obyčejným postupem. A zvládne to opravdu každý – dokonce i bez jogurtovače. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod krok za krokem.


Naučte se vyrábět vlastní jogurt, poděkují vám vaše zdraví i peněženka. Do jogurtu vliji trochu mléka, rozředím, aby tam nebyly cucky, a vliji do mléka. Za až hodin je hotovo. Správně ohřáté a vložené do termosky by to také mohlo fungovat.


Spíš na čistotu (z nakyslého mléka nebude dobrý jogurt.) A pak na teplotu. Mléko obsahuje vedle bílkovin a tuků též mléčný cukr − laktózu , hlavní potravu mléčných bakterií. Výroba jogurtu není nijak náročná na přesnost.


Jeden pohár hotového jogurtu odložíme do chladničky, druhý pohár dáme odtiecť na noc tiež do chladničky, spôsobom, väčšia misa, sitko, gáza. Tí, čo odtečený jogurt poznajú, robia, vedia, že nám zostane takáto tuhá, pevná hmota jogurtu. Odtečený je výborný na nátierky, zákusky, ja som chcela do pohárov síce. Konzistence a chuť finálního jogurtu ve velké míře závisí na kvalitě mléka a jogurtu , které jste použili. Proto si udělejte pár experimentů s mlékem a jogurtem od různých výrobců.


Může se stát, že jogurt bude táhlý, řídký, hrudkovitý. Nezoufejte a vyzkoušejte jiné druhy mléka i jogurtu. Jsem hluboce přesvědčena, že při domácí výrobě jogurtu z kravského mléka za použití běžně dostupných mlékárenských jogurtových kultur pro malovýrobu a při dodržení základních principů (záhřev, dávkování kultury, teplota kultivace, čas, zchlazení, vyzrání), není potřeba plnotučné mléko ať už z obchodu. Ahoj všem šikovným hospodyňkám nedávno jsem objevila, že se dá dělat domácí jogurt, za pomoci mléka a třeba jogurtu Hollandia…„vysockovala“ jsem od své mamky jogurtovač, ale bohužel na něm není ani. Jde o velmi populární domácí výrobu a jejich měkký čerstvý sýr vyráběný z jogurtu je proslulý.


V Libanonu ho ale v plátýnku zavěšují a nechávají vykapat v prostoru. Skladuje se na chladném místě a vydrží čerstvý. Droždí si můžete vyrobit i doma podle jednoduchého receptu, stačí základní potraviny jako jsou brambory, cukr a pivo.


Pokud nechcete čekat, přínášíme rady, čím droždí okamžitě nahradit. Zkuste i náš recept na domácí kvásek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky