pondělí 30. září 2019

Vlhčené ubrousky do záchodu

Vlhčené ubrousky do záchodu

Tím, že něco vyhodíte nebo vylijete do záchodu nebo dřezu, tím problém s odpadem nezmizí, ale začíná. Do kanalizace nepatří ani žádné hygienické potřeby, jako například dětské pleny, vlhčené ubrousky , dámské hygienické potřeby, vatové tyčinky a jiné čistící textilní materiály. Oproti toaletnímu papíru se však vlhčené ubrousky nerozkládají, protože nejsou z papíru, ucpávají kanalizaci a poškozují čerpadla.


Vlhčené ubrousky do záchodu

Stejný problém představují i kuchyňské utěrky a jednorázové papírové kapesníčky , které do záchodové mísy hází většina z nás. Jednak po cestě do čističky odpadních vod může něco snadno ucpat. Zde si uvědomte, že vlhčené ubrousky vyhazuje do záchodu více lidí než jen vy.


Za druhé jak bylo uvedeno, nejedná se o biologicky snadno odbouratelný materiál (celulóza s příměsí plastů). Děláte si ze záchodu odpadkový koš? Házíte tam a vyléváte věci, kterých se chcete rychle zbavit?


Vlhčené ubrousky do záchodu

Pochopitelně je to pohodlné, protože tolik nezaplníte skutečný koš a nemusíte ho často měnit. Nejspíš jste však nepřemýšleli nad dopady, které vaše jednání může způsobit. Víte, že vlhčené ubrousky do záchodové mísy nepatří? I když je jejich používání stále populárnější, jedná se o problém. Vlhčené ubrousky se totiž oproti toaletnímu papíru nerozkládají.


Důvod je jednoduchý, nejsou vyrobeny z papíru a mohou ucpávat kanalizaci a poškozovat čerpadla. Do záchodu nepatří ani. Vlhčenými ubrousky si navíc můžete poměrně snadno ucpat záchod a poté není příjemné je z něj vytahovat. Problém je též s vatovými tyčinkami do uší.


Jejich malá velikost jim dovolí, aby v odpadu doputovaly mnohem dál, než jen do čističky. Marcela Kubátová z firmy Melitrade, která je na tuzemském trhu lídrem v jeho prodeji. Potíž však spatřuje především v tom, že lidé nedodržují pokyny na obalu a do záchodové mísy házejí i desinfekční, dětské či odličovací ubrousky. Omylem jeden letěl do WC místo do koše a pak jsem si uvědomila, jestli se to vlastně může do záchodu házet. Tak pokud nemáš nějaké spešl ekologické co se rozloží,tak by se splachovat neměly.


Hory tuku velké jako plejtvák. Obsahují syntetická vlákna, která se nestihnou rozložit dříve, než ubrousek doputuje do čističky odpadních vod. Mohou tedy působit stejné problémy jako ostatní vlhčené ubrousky a ucpávat potrubí i čisticí zařízení, ale také znečistit prostředí dalšími plastovými mikročásticemi. Proč neházet vlhčené ubrousky do záchodu ? Příspěvek ke shlédnutí zde, délka sledování minuty a stojí to za to. Nepopírám, že jsou tyto vlhčené ubrousky skvělý nápad a zvláště tam, kde není k dispozici voda pro osobní hygienu, jsou výbornými pomocníky.


Vlhčené ubrousky do záchodu

Přesto si nedokážu za sebe představit, že bych je po použití prostě jen tak v přírodě odhodil, stejně jako kterýkoli jiný odpad. Jenže mnoha lidem je to jedno. Všechny tekuté ingredience nalijte do nádobky, ve které budete vlhčené ubrousky uchovávat, a důkladně promíchejte. Roli kuchyňských papírových utěrek seřízěte na potřebnou velikost a namočte do připravené lázně. Nechte důkladně nasáknout.


Jakmile bude role zcela nacucaná, vyndejte opatrně kartonový střed. Odpad patří do popelnice nebo do kontejneru. Někdy však člověku přijde jednodušší vylít zbytky jídla a vyhodit malé věci do záchodu. Tím nejenže riskujete ucpání toalety, ale škodíte obecní kanalizaci a vykrmujete potkany.


Test prokázal, že vlhčené toaletní ubrousky se ve vodě nerozpustí. Odolné chuchvalce, které brání volnému průtoku odpadní vody v kanalizaci, zanášejí česla nebo ucpávají čerpadla a vyřazují potřebnou techniku z provozu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky