středa 8. ledna 2020

Sklářské muzeum lenora

Celá její historie je úzce provázána právě se sklárnou. Je to jednak pozůstatek rozsáhlých vzorkoven skla firmy Jan Meyr , později Kralik a dále poválečné vzorky výroby sklárny Český křišťál. Tradici sklářského umění, které bylo známé po celé Evropě, připomíná expozice historického skla v místním sklářském muzeu.


Asociace muzeí a galerií České republiky, z. AMG), ve smyslu autorského zákona.

Adresáři jsou chráněny autorským zákonem. Sbírka skla v muzeu v Lenoře patří k několika málo sbírkám skla, které se dochovaly v místě, kde dříve působily sklárny. Je unikátním historickým dokladem sklářské výroby v obci. V muzeu je uložen soubor předmětů z doby vymezené. Poslední sobotu v měsíci, nezůstávejte doma za pecí.


Navštivte obecní pec v Lenoře, kde pochutnáte si líp jak u moře. Pan Sobotovič tu od pěti od rána. On a jeho báječní pomocníci.

Někdejší sklářskou osadu na Šumavě dobře znají vodáci, kteří se odtud vydávají na letní putování po Teplé Vltavě. Prohlédnout si můžete sklářské muzeum , krytý dřevěný most a také historickou obecní pec, která se roztápí vždy poslední sobotu v měsíci a pečou se v ní placky, housky a chleba. Muzeum je z důvodu vyhlášení nouzového stavu v Česku do odvolání UZAVŘENO. Organizační složka Města Kamenický Šenov. Sklářské muzeum Kamenický Šenov.


Informace pro občany a podnikatele. Byla pojmenována po Eleonoře, manželc e Velkého rozkvětu dosáhla lenorská sklárna koncem 19. Její přípravou a správou bylo pověřeno Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, jediná státní instituce se specializaci na tyto jedinečné a celosvětově úspěšné obory. Najdete v ní nejen přehled výrobců a výtvarníků, ale též tipy na turistické cíle, muzejní expozice a výstavy či další zajímavé akce.


Foursquare uses cookies to provide you with an optimal experience, to personalize ads that you may see, and to help advertisers measure the of their ad campaigns. Advanced search (Pets, pool, internet,) You do not have time to search? Rozšírené vyhľadávanie (Domáce zviera, bazén, internet,) Nemáte čas hľadať? Mezi významné turistické atrakce v obci patří veřejné pečení chleba v historické peci a technická památka krytý dřevěný most, který sloužil k manipulování plaveného dřeva z okolních boubínských lesů.


Rozšířené vyhledávání (domácí zvíře, bazén, internet,) Nemáte čas hledat? Je otevřeno od května do října. Původně muzeum provozovaly Šumavské sklárny s. Najdete zde funkční chlebovou pec, sklářské muzeum i půvabný zámeček a kousek odtud i rechli – působivou krytou dřevěnou lávku přes Teplou Vltavu, která dříve sloužila k zadržování plaveného dřeva.

Na nedalekém Soumarském. Nabízí všem návštěvníkům rozmanité možnosti aktivního využití. Z Lenory vedou četné turistické trasy a za krásami Šumavy určené jak pro pěší, tak i pro cyklisty. Lenora , která muzeum nyní provozuje. Zajímavosti v okolí: V Lenoře ještě najdete historickou obecní pec na chleba, dřevěný krytý hradlový most přes Vltavu.


Lenorská sklárna patřila k nejznámějším podnikům ve střední Evropě, produkovala kvalitní tabulové a křišťálové sklo, exportované do řady zemí. Naštěstí sklářské řemeslo na Lenoře nezaniklo, bylo otevřeno několik menších provozů, do kterých mohou turisté nahlédnout. Otevřeno je od května do září.


Připomeňte si Světový den vody 22. Dnes je Světový den vody, který se každoročně slaví 22.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky