čtvrtek 8. října 2015

Dekantace vína

Pro mnohé je dekantace vína spíše jen neznámým pojmem, pro další část zase pouze neužitečným úkonem podobným japonskému čajovému obřadu. Mnohdy má ale dekantace smysl a můžeme ji dopřát i vínu, které doma konzumujeme. Ostatně postup dekantace není nikterak složitý. Co je to dekantace a jak ji provést?


Při správném servisu červeného vína můžete docenit jeho jedinečnou chuť.

Druhým důvodem dekantace je provzdušnění vína , aby se nadechlo, zharmonizovalo. Zkušení vinaři, kteří prodávající starší vína , obvykle zákazníkovi řeknou, jak dlouho se má víno v karafě provzdušnit. Přelévání vína z láhve do dekantéru za účelem oddělení sedimentu. Vinný kámen pak zůstane v láhvi a neruší chuť.


Mladá vína se se otevírají kvůli vydýchání půl až dvě hodiny před servírováním, vína robustní lze nechat vydýchat čtyři až dvanáct hodin. Před dekantací se karafa „vyvíní,“ a to tím způsobem, že nalijeme nepatné množství vína dovnitř a krouživým pohybem opatrně vyléváme do připravené sklenky. Usazeninu tvoří zpravidla vysrážené barvy a tanin ( depot ).

Při dekantaci se přelévá víno z lahve do karafy, pričemž se nevylévá všechno víno, ale trochu se v lahvi nechá. Výukové video, které je součástí kurzu Sommelier junior, pořádaného Národním vinařským centrem, o. Pokud nechcete víno dekantovat nebo nemáte do čeho, většinou stačí otevřít lahev nějaký čas před. Cílem dekantace vína je jeho delší kontakt se vzduchem, respektive kyslíkem. K tomu právě dochází přeléváním vína z láhve do karafy.


Z vína se oddělí usazeniny, víno se provzdušní, otevře a uvolní své aroma. Vína bez zrání mohou mít až svírající chuť a mnoho tříslovin. Zda také pomůže dekantace , která chuť otevře a třísloviny zjemní. Naopak v případě mladých vín určených k okamžité spotřebě do několika měsíců po lahvování (typicky beaujolais nouveau či svatomartinské víno) se dekantace nehodí.


Děje se opatrným přeléváním vína z lahve do karafy tak, aby usazenina zůstala na dně lahve. Existují i moderní provzdušňovací minidekantéry, které se nasadí na hrdlo lahve a víno se provzdušní samotným naléváním. Vína se nejčastěji dekantují ve dvou velmi rozdílných případech - tím prvním je potřeba zbavit uleželé víno usazenin , tím druhým potřeba rozvířit, provzdušnit sevřené, reduktivní víno. Starší, červená vína , která jsou sama o sobě chuťově i aromaticky bohatá si vystačí s užším dekantérem, je vhodnější přelévat je po skle a proces dekantace zbytečně nenatahovat (postačí cca minut). V opačném případě by nás mohla přílišná oxidace vína o nevšední chutě a vůně připravit.


Víno se obvykle dekantuje hodinu až dvě před jeho podáváním.

K dekantaci používáme nejčastěji karafu na víno. Které víno dekantovat a které ne? Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a zharmonizovalo. Pro tento důvod se dekantují hlavně mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína. Víno sediment není škodlivé pro zdraví, ale může vrzat na zuby a odvrátit pozornost od chuti nápoje.


Postup čištění sedimentu se provádí ve stárnutém víně. Celý proces je navíc řízený chytrou aplikací iFavine. Dekantují se vína bílá i červená.


Uvedení tohoto moderního zařízení na trh.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky