čtvrtek 16. srpna 2018

Příkon a výkon spotřebiče

Udává spotřebu elektřiny daného přístroje v provozu. Jednotkou jsou watty (W). Nejčastěji je elektrospotřebič označen spotřebou elektřiny ve wattech za hodinu.


U některých spotřebičů se místo. Příkon lednice a spotřeba energie. Nicméně, zatímco takový fén nám většinu času leží někde.

Samozřejmě ale musíte počítat s tím, že spotřebič nepracuje na plný výkon hodin denně, ale pravděpodobně jej používáte jen několik hodin či minut každý den. Pokud ale necháváte rádi spotřebiče v pohotovostním (stand-by) režimu , je třeba si opět nějakou spotřebu započítat. Pokud odečteme účinnost zařízení, udává se v procentech, dostaneme výkon. Nevyužitelný výkon se projevuje jako ztrátové teplo, a protože snad žádné elektrické zařízení nemá 1 učinnost, tak se během provozu zahřívá. Za prvé příkon daného spotřebiče , jehož měrnou jednotkou je Watt (W).


Za druhé je potřeba znát dobu, po kterou je spotřebič připojen k elektřině. Při výpočtu spotřeby elektrické energie jednoduše postupujte tak, že se příkon daného spotřebiče vynásobí počtem hodin, po které tento spotřebič odebíral proud ze sítě. Elektrický výkon je fyzikální veličina, která vyjadřuje vykonanou elektrickou práci za jednotku času.

Značí se stejně jako výkon písmenem P, jeho základní jednotkou je v soustavě SI watt (značka: W). Watty a tak vůbec aneb trocha teorie. Energetickou náročnost zařízení udává tzv. Spotřeba elektrické energie se získá jako počet odebraných wattů za hodinu a odtud máme potřebnou jednotku spotřeby elektrické energie: watthodinu (Wh).


Příklady - elektrická práce, elektrická energie, příkon , výkon Příklady - elektrická práce, elektrická energie, příkon , výkon , účinnost spotřebiče , spotřeba elektrické energie 1) Mezi svorkami elektrického spotřebiče je napětí V. Spotřebičem prochází elektrický proud 3mA po dobu minuty. Jakou elektrickou práci vykonají síly elektrického pole ve spotřebiči? Výkon spotřebiče P vyjadřuje užitečnou práci, kterou spotřebič vykoná za dobu jedné sekundy, např. Porovnejte ceny, zjistěte dostupnost, přečtěte si recenze produktů nebo hodnocení e-shopů!


Elektrický příkon je elektrická energie včetně ztrát dodávaná do obvodu za jednotku času. Jinak řečeno je to tedy energie, kterou je potřeba dodat do spotřebiče ze zdroje plus ztráty na vedení. K výpočtu spotřeby elektrické energie je třeba znát jen několik základních údajů. Vysoký příkon zaručuje rychlé a kvalitní pečení, takže pokud neradi ztrácíte čas vařením, potom není nad čím váhat.


Zásadním záporem horkovzdušné trouby je výrazný finanční obnos, jenž je nutné za pořízení modelu zaplatit. Radost neudělá ani absence české jazykové mutace návodu. Vestavný kávovar Bosch CTL636ESIVestavný kávovar s OneTouch Function: nabízí skvělou rozmanitost a nejvyšší komfort inteligentní ohřevný systéideální teplota a plné aroma díky systému SensorFlow MyCoffee: uložte si až oblíbených nápojů se všemi nastaveními pod osobním.


Střední hodnotu výkonu za periodu nazýváme činný výkon (někdy označujeme jako příkon P 0). Je to výkon , který se přenáší od zdroje ke spotřebiči, kde se nenávratně proměňuje v jiný druh energie, např.

Online kalkulačka provádí výpočet spotřeby a ceny elektrické energie. Stačí zadat příkon nebo spotřebu elekřiny daného přístroje. Jeho vliv se pak vyjadřuje hodnotou účiníku.


Ideální účiník je – toho dosahuje odporová zátěž. V praxi jsou do sítě připojeny spotřebiče s různorodou charakteristikou zátěže a účiník se pak např. Oblasti použití zemního plynu Plynové spotřebiče jsou zařízení, ve kterých se zemní plyn spaluje pro účely tepelné úpravy pokrmů (vaření, pečení, grilování aj.), vytápění, ohřevu užitkové vody, svícení, centrální výroby tepla a pro nejrůznější technologické účely. V dnešní době se již bez kvalitního spotřebiče - trouby již neobejdeme. V minulosti její funkci plnila klasická pec, ale postupem času.


Naopak minimální hodnoty se pohybují kolem 3W. Existují ale i modely, které nabízejí nižší příkon a přesto slušný sací výkon , čímž šetří peníze, což se zase projeví na štítku dobrou energetickou třídou a přitom dobrou třídou účinnosti vysávání. Pro omezení spotřeby energie tedy vybírejte elektrický vysavač s co nejmenšími hodnotami příkonu.


I nízký příkon může dosahovat vysokého sacího výkonu, a to na různých typech podlah. Deklarovaná maximální teplota 240°C patří k vyšším a využijete ji například při režimu gril.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky