čtvrtek 23. srpna 2018

Tácy pravopis

Na druhé straně se ale na toto slovo vztahuje pravidlo o psaní koncovek podstatných jmen, které se vždy řídí vzorem — zde tác podle vzoru hrad — tácy jako hrady. Jen jedna podoba je správná. Při psaní tohoto výrazu se řídíme pouze druhým pravidlem, a proto můžeme napsat vždy pouze „y“ — tácy. Pravidla aktuálně obsahují 34.


Pro generování slovních tvarů používáme Ispel. Ve slově tácy se opravdu píše ypsilon. Jedná se totiž o výjimku z pravidla o psaní měkkého I po souhlásce C. Tato výjimka se týká psaní podstatných jmen rodu mužského neživotného skloňovaných podle vzoru hrad – u nich se správně píše tvrdé Y. Ty dotazované tácy jsou jen jednou z mála výjimek, týkajících se právě podstatných jmen zakončených na -c a skloňovaných podle vzoru hra. Ovládáte je bez problému? Ověřte si své znalosti v následujícím testu, který obsahuje slov, při jejichž psaní lidé nesmírně často chybují.


Podmět oči, uši má shodu podle rodu ženského - oči viděly, uši slyšely. Příslovce zpravidla vzniklo spřahováním a to tak, že došlo ke spojení předložky a podstatného jména do jednoho tvaru, jedná se tak o tzv. Pravopisně správně je tedy varianta psaná dohromady jako jedno slovo. Výraz zpravidla užíváme, chceme-li vyjádřit význam obyčejně, pravidelně nebo většinou.


Existuje je ale přípustná možnost, kdy. Také podstatná jména vzoru hrad zakončená na c mají v koncovce -y, např. V koncovkách přídavných jmen vzoru jarní se píše vždy jen měkké -í: holubí, sokolí, čapí, psí, soví, kozí, ho. Psaní -i nebo -y ve spojení s 1. Přestože je c měkká souhláska, existuje v domácích slovech jedna výjimka, kdy se píše y: v množném čísle (1. a 4. pád) převážně hovorových slov zakončených -c, která se skloňují podle vzoru hra např.


Opakování pravopisu koncovek podst. Veškeré informace prezentované na tomto serveru jsou autorským dílem ve smyslu autorského zákona. Nositelem autorských práv k těmto stránkám je ÚJČ AV ČR, v. Jakékoliv kopírování informací zde uvedených je možné pouze se souhlasem autora. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém probereme klíčové jevy. Kurz je určen jak žákům, které na jaře čekají přijímací zkoušky, tak i komukoli jinému, kdo si chce ověřit své znalosti.


Morfologický pravopis – příklady 1. Jak psaní těchto koncovek odůvodňujeme? Vysvětlete na příkladech: s hlavolamy, s lípami, zvědaví lidé, Werichovy pohádky. Zařaďte podstatná jména ke vzorům a doplňte koncovky.


Já teda nevím, ale mě by hanba fackovala, kdyby po mě měl pravopis kontrolovat nějaký počítačový prográmek. I když, na druhou stranu - gramotní čtenáři by při čtení příspěvků zase. Nohavica se skloňuje jako předseda, ale na rozdíl od předsedy je ve 2. Písmeno c totiž v češtině chápeme jako měkké.


Otázka: Můj dotaz se týká skloňování vlastních jmen. Podle jakého vzoru se skloňují jména typu Janča, Nohavica apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky